De drie mooiste wandelingen in de Leiestreek

ReizenReizen

De Leiestreek is nu niet echt de meest gekende streek om wandelingen te maken, maar tijdens de coronacrisis kon ik deze streek volop ontdekken. Waarom? Ik woon namelijk zelf in de Leiestreek! Ik was dan ook meermaals verrast over de hoe mooi de Leie en omstreken eigenlijk wel kan zijn. In totaal heb ik 6 wandelingen gedaan in de Leiestreek. Ik pik er de drie mooiste uit voor jullie. Hopelijk gaan jullie dan zelf eens gaan wandelen in dit gebied waar zoveel schilders inspiratie uit hebben uitgehaald.

Hoe vond ik de wandelingen in de Leiestreek?

Ik haalde de meeste wandelingen uit de site van Toerisme Leiestreek. Uiteraard vind je op die site veel meer dan enkel wandelingen. Er staat ook veel info over fietsroutes, culturele activiteiten, enz. Via deze weg wil ik de mensen van Toerisme Leiestreek dan ook bedanken om tijdens de coronacrisis mensen naar buiten te helpen. Ik denk dit het geen onbelangrijk werk was.

De drie mooiste wandelingen

Hieronder staan (volgens mij) de drie mooiste wandelingen in de Leiestreek omschreven, met elk een link naar een uitgebreider artikel.

De Oude Leiewandelroute

De start van deze wandeling ligt slechts op drie kilometer van mijn woonst (Bavikhove). De wandeling deed mij voor de eerste keer inzien dat er in mijn eigen streek toch nog mooie natuur valt te ontdekken.

wandelingen leiestreek

Tijdens deze wandeling wandel je langs twee oude Leiearmen, de Leie zelf, en door enkele kleine bossen. De Oude Leiewandelroute is 11 km lang en dan ook direct de langste wandeling van de drie. De lastigheidsgraad is verwaarloosbaar aangezien er zo goed als geen hoogtemeters moeten overwonnen worden.

Onderweg kom je ook enkele oude vlasfabrieken tegen die getuigen van de vlasindustrie die vroeger alom aanwezig was in de Leiestreek. Jammer genoeg ten koste van de waterkwaliteit van de streek. Ik vind de fabriek die midden in het veld staat als je langs de eerste Leiearm wandelt, zeer memorabel.

wandelingen leiestreek

Deze wandeling is volgens mij dé nummer één wandeling van de Leiestreek. Je krijgt zowel de mooie natuur en de geschiedenis van de streek in één wandeling. Lees het artikel eens door om meer te weten over deze parel.

De Oude Kalevallei wandelroute

Deze wandelroute zijn er eigenlijk twee. Je kan twee lusjes doen: één vanuit Merendree, en één vanuit Vinderhoute (allebei deelgemeenten van Nevele). Wij deden die vanuit Merendree en we waren aangenaam verrast door het beschermd landschap waar we door wandelden. De lus die vertrekt vanuit Merendree is 7 km lang en ook zonder hoogtemeters.

wandelingen leiestreek

Doe deze wandeling op een zonnige dag en je zal zeker tevreden terug naar huis gaan. Als je een langere wandeling wil maken kan je het ander lusje erbij nemen. De uiteinden van de twee wandelingen komen namelijk op een bepaald moment samen. Sowieso kom je dan meermaals in contact met de Oude Kale. Eigenlijk lijkt dit gebied wel wat op het Nederlandse Friesland. Daar vind je veel stromen zoals de Oude Kale.

Lees gerust het artikel eens door om weer te weten. Hou je van een mooie wandeling in de Vlaamse Velden? Dan moet je de Kale Vallei wandelroute zeker eens in je agenda zetten!

wandelingen leiestreek

De Streuvelswandelroute

Deze wandelroute loopt door de heuvels rond Tiegem en is helemaal anders dan de twee andere wandelroutes. Je waant je eerder in de Vlaamse Ardennen dan in de Leiestreek. De naam komt van de schrijver Stijn Streuvels. De route is 6,4 km lang en met 100 hoogtemeters om te overwinnen.

wandelingen leiestreek

Deze wandeling loopt vooral op verharde paden, maar de mooie vergezichten zorgen ervoor dat deze wandeling zeker in dit lijstje hoort. Als je wil wandelen met je kinderen of je hond, dan is deze wandeling perfect voor jou, zeker omdat er nog een park/bos is aan de parking in Tiegem. Tijdens de coronacrisis werd deze wandeling dan ook veel gedaan door gezinnen. Echt lastig is hij dus niet, maar de Leiestreek is nu ook weer niet echt bekend voor de vele hoogteverschillen.

wandelingen leiestreek

Kom meer te weten in het artikel. Sowieso is de Streuvelswandelroute de moeite waard voor elke wandelliefhebber. Je komt best ook wel op een zonnige dag om volop te kunnen genieten van de mooie vergezichten. Uiteindelijk telt dit eigenlijk voor alle wandelingen.

wandelingen leiestreek

Zijn er nog wandelingen in de Leiestreek?

Uiteraard kan je nog meer wandelingen maken in de Leiestreek. Ikzelf schreef nog over de Twee Bekenwandelroute, Streetart in Roeselare en de Afsnee-Keuze wandelroute. Deze wandelingen zijn zeker ook de moeite waard, zeker als je zelf in de Leiestreek woont of al onder de indruk was van één van de drie beschreven wandelingen hierboven.

Neem gerust ook nog een kijkje op de site van Toerisme Leiestreek. Je zal zien dat er nog veel wandelingen zijn die op deze site (nog) niet beschreven staan. Geniet van de mooie natuur die de Leiestreek toch wel te bieden heeft, ondanks dat sommige regio’s vol staan met industrie en andere bebouwing.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!