De Streuvelswandelroute: wandelen op de heuvels rond Tiegem

ReizenReizen

Aan de rand van West-Vlaanderen ligt Tiegem (deelgemeente van Anzegem). Eigenlijk ligt Tiegem officieel in de Leiestreek, maar de regio lijkt veel meer op de Vlaamse Ardennen. Wandelaars die in de buurt van Tiegem wonen, kennen allemaal de Streuvelswandelroute (de naam komt van de schrijver Stijn Streuvels). Na een eerste verkenning door mist en regen wou ik dolgraag nog eens teruggaan bij mooi weer. Op een zonnige dag in januari had ik uiteindelijk de Streuvelswandelroute kunnen verkennen zoals het hoort. Hieronder beschrijf ik voor jullie wat de wandeling inhoudt, en wat ik er eigenlijk zelf van vond.

De Streuvelswandelroute (Tiegem)

De Streuvelswandelroute bij Tiegem is 6,4 km lang met slechts 100 hoogtemeters om te overwinnen. De route brengt je door het heuvelachtig gebied rond de Tiegemberg. Puur geografisch wandel je eigenlijk van het Tiegem tot Ingooigem en terug (of omgekeerd afhankelijk van waar je vertrekt). Je kan de GPX of PDF hier downloaden, maar zoals je kan zien op de foto hieronder staan er bordjes om de route aan te duiden. Wij stonden geparkeerd aan het Sint-Arnolduspark op de Tiegemberg, maar je kan evengoed de route starten in Ingooigem.

Streuvelswandelroute Tiegem

Je wandelt het grootste deel op verharde of halfverharde paden. Slechts één keer hebben we op een onverhard padje gelopen (zie foto hieronder). De paden variëren van zeer smalle wandelpaden tot (enkele) bredere autowegen. Het grootste deel van de route zie je de kleine heuvels die het gebied typeren. Het Sint-Arnolduspark is in theorie geen onderdeel van de route, maar de route brengt je wel langs het park. Je kan dus perfect even afwijken van de route en door het park lopen. De paden in het park zijn dan wel weer onverhard.

Streuvelswandelroute Tiegem

Wat vond ik ervan?

Ik had al van familie en vrienden veel goeds gehoord over de Streuvelswandelroute bij Tiegem. Ik was eigenlijk al fan van de route toen ik er de eerste keer was bij slecht weer. Ondanks dat ik in Vlaanderen liefst op onverharde bospaden wandel, vind ik deze wandeling toch echt een aanrader. Ik kan het eigenlijk moeilijk uitleggen waarom het landschap net hier iets speciaals heeft, maar er moet wel een reden zijn waarom Stijn Streuvels regelmatig kwam vertoeven in Tiegem.

Streuvelswandelroute Tiegem

Een lastige wandeling is het uiteraard niet, maar daar werd deze wandeling ook niet voor gemaakt. De Streuvelswandelroute brengt tijdens mooi weer veel volk op de been, en tijdens Corona was het dus soms wel even afstand houden. Sowieso is de Streuvelswandelroute een ideale route om te doen met kinderen of honden. Stiekem wou ik wel graag nog extra kilometers malen en wat steilere stukken opwandelen, maar soms mag het eens wat minder zijn. Sowieso kon ik met volle teugen genieten van het mooi landschap!

Streuvelswandelroute Tiegem

Na de wandeling was het ook eens leuk om het Sint-Arnolduspark te verkennen. Ondanks dat het volgens mij eerder een speelbos is, heeft toch enkele mooie elementen (zie bvb. de leuke brugjes over het water). Het is trouwens ook echt een bos, dus het woord ‘park’ is misschien niet de beste omschrijving. Het is uiteraard een ideale stopplaats als je met kinderen gaat gaan wandelen.

[modula id=”3104″]

Conclusie

Wil je eens een namiddagje gaan wandelen in een mooi decor met (eventueel) kinderen of een hond? Dan is de Streuvelswandelroute bij Tiegem de ideale wandeling! De mooie route in het licht glooiend landschap gecombineerd met het “park” maakt het de ideale uitstap voor de recreatieve wandelaars. Nog een pareltje gevonden in de Leiestreek! Wil je trouwens meer van dit soort omgevingen bewonderen? Bekijk even de artikels de Brakelbosroute mét uitbreiding, en de Bunker Wandelroute rond Oosterzele.

Streuvelswandelroute Tiegem
Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!