Fietsroute tussen de Leie en de Schelde

ReizenReizen

Ten zuiden van Deerlijk ligt een deel van de Leiestreek dat een glooiend en open landschap heeft. Dit deel van de Leiestreek eindigt aan de Schelde. Deze fietsroute tussen de Leie en de Schelde laat je kennismaken met de heuvels van Anzegem, de Schelde en het kanaal Bossuit-Kortrijk. Aan water dus geen gebrek! Wil jij deze mooie streek eens gaan verkennen? Deze fietsroute brengt je langs alle mooie en belangrijke plaatsen. Verder lezen is dus de boodschap!

Fietsroute tussen de Leie en de Schelde: de feiten

Deze fietsroute is 38 km lang en er moeten 240 hoogtemeters overwonnen worden. Dit is een knooppuntenroute, maar als je wil kan je hier ook de GPX downloaden. De te volgen knooppunten zijn 8 – 28 – 89 – 81 – 10 – 11 – 57 – 59 – 35 – 71 – 86 – 66 – 84 – 67 – 21 – 31 – 95 – 75 – 42 – 13 – 3 – 64 – 65 – 14 – 96 – 25 – 20 – 8. De route start officieel aan het Sint-Arnolduspark in Tiegem (deelgemeente van Anzegem, ook nog gekend van de Streuvelswandelroute), maar je kan eigenlijk overal inpikken.

Het gebied rond Tiegem is ook het gebied met de meeste heuvels. Tussen Deerlijk en Tiegem mag je trouwens regelmatig op onverharde paden fietsen. Voor de rest zijn het meestal landelijke wegen, of het jaagpad langs de Schelde en Kanaal Bossuit-Kortrijk. Slechts enkele keren moet je langs drukkere wegen fietsen. Een oversteek hier en daar is natuurlijk onvermijdelijk.

Fietsroute tussen de Leie en de Schelde

De lastigheidgraad stijgt vooral door de heuvels rond Anzegem. Zeker de beklimming van Tiegemberg is vrij lang. Gelukkig valt het stijgingspercentage al bij al heel goed mee. Iedere fietser met een normale conditie kan deze fietsroute tot een goed einde brengen. De lange stukken langs het water zijn uiteraard volledig vlak.

Onderweg kom je veel terrasjes en andere hotspots tegen. Zo fiets je bijvoorbeeld door het recreatief domein de Transfo in Zwevegem. Of een wandeltochtje in het Orveytbos? Aan pauzemogelijkheden is er dus geen gebrek.

Fietsroute tussen de Leie en de Schelde

Wat vond ik van deze fietsroute?

De fietsroute tussen de Leie en de Schelde toont deze mooie streek in al zijn glorie. In de “heuvelzone” stopten we regelmatig met fietsen om even te genieten van het uitzicht. Eénmaal aan de Schelde hebben we een pauze genomen om te genieten van het water en de rust. Een dronevlucht konden we natuurlijk ook niet laten schieten. Net zoals de Leie heeft de Schelde ook zijn oude armen en die zijn evenwaardig mooi! Net voor je de Schelde ziet mag je langs één van deze armen fietsen. Daarna hebben we eens over de arm gevlogen en een foto genomen:

Fietsroute tussen de Leie en de Schelde

Tussen Deerlijk en Tiegem mag je regelmatig op onverharde paden fietsen. Dit zijn vooral kiezelpaden, maar dat zorgt toch voor een leuke afwisseling. Verwacht je niet aan een mountainbikeparcours. De ondergrond is nog altijd vrij egaal. Wel hebben we af en toe eens geprofiteerd van een alternatief paadje naast de gewone weg. Dat kan je zien op het filmpje aan het begin van dit artikel.

Wat mij vooral bijbleef aan deze fietstocht was de afwisseling tussen de heuvels en het water. Dit gebied van de Leiestreek had ik minder verkend in het verleden, maar ik was toch wel onder de indruk van het open landschap. Dat is net iets waar de Leiestreek minder voor bekend staat vanwege de dichtgebouwde gebieden rond Kortrijk. Ofwel moeten we vanaf Avelgem gewoon spreken over de Scheldestreek?

Fietsroute tussen de Leie en de Schelde

Conclusie

Hou jij van een afwisselende fietstocht in een open landschap? Dan is deze fietsroute tussen de Leie en de Schelde echt iets voor jou! Er zijn ook pauzeplaatsen genoeg om de dorst te lessen, of om de beentjes even op een andere manier te strekken. Geniet ervan, en bij vragen kan je ons altijd contacteren via de contactpagina, of via de chat.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!