De Bunker Wandelroute rond Oosterzele

ReizenReizen

België heeft veel oorlogsgeschiedenis. Dit kan je bijvoorbeeld zien op en rond de Kemmelberg, en in Ieper en Bastogne, maar je kan ook nog minder bekende oorlogsgeschiedenis opsnuiven in Oost-Vlaanderen. Rond Oosterzele staan er tientallen bunkers, een herinnering aan een 3-daags gevecht om Gent te beschermen. Gelukkig is er voor wandelaars zoals mezelf een heuse wandelroute gemaakt om deze bunkers en hun geschiedenis beter te leren kennen. Raak je geïntrigeerd? Kom hier meer te weten over de Bunker Wandelroute rond Oosterzele!

De Bunker Wandelroute

De geschiedenis

Toen Nazi-duitsland bezig was met België in een snel tempo te veroveren, kwamen ze op 20 mei 1940 aan in Gijzenzele en Kwadrecht. Dit was het begon van een 3-daags gevecht waarbij 59 Belgen stierven. De Duitse troepen hadden 279 doden te betreuren.

Belgische Zesde Linieregiment gaf de Duitse soldaten het meeste weerstand tijdens de volledige verovering van België. Uiteindelijk was de Duitse overmacht toch te groot en trokken de Belgische troepen zich terug. De bunkers werden achtergelaten, maar zijn nog steeds getuigen van de dappere weerstand die de Belgen boden.

De Bunker Wandelroute

De Bunker Wandelroute

De Bunker Wandelroute is 13,1 km lang en er moeten 115 hoogtemeters overwonnen worden. Je kan de wandelroute hier downloaden, maar je kan ook gewoon naar OC De Beweging in Gijzenzele rijden en vanaf daar de bordjes volgen (of zelfs vanaf eender waar in de route). De route staat in tegenwijzerzin aangeduid. Gijzenzele ligt in het uiterste noorden van de Vlaamse Ardennen, dus je wandelt in een ligt glooiend landschap. Ik denk dat ongeveer 60% van de wandeling op onverharde paden, of op smalle verharde paden loopt. Je wandelt grotendeel door velden, maar na een 5-tal kilometer wandel je in een klein bosje (de Beekstraat).

De Bunker Wandelroute

Eerder in de tweede helft van de wandeling kom je de bunkers tegen in de velden. Ik ben uiteraard geen bunkerkenner, maar ik heb voor jullie al wat opzoekwerk gedaan. Op deze site kom je al heel wat te weten als je interesse hebt in de bunkers die je tegenkomt tijdens deze wandelroute. Ze zijn in elk geval goed bewaard gebleven, en ik heb er één tegengekomen waar je zelfs in kan gaan.

Technisch is dit geen moeilijke wandeling. Iedereen die 13 km kan wandelen kan deze wandeling voltooien.

Mijn ervaring

Vanaf het begin werd ik al enthousiast van deze wandeling. Ik vind het altijd leuk als ik niet veel langs de autowegen moet lopen, en daar voldoet deze wandeling ruimschoots aan. Als je rondom kijkt zie je bijna altijd bomenrijen in de verte (dit vond ik op één of andere manier echt uniek). Ik was ook onder de indruk van het klein bosje langs de Molenbeek (de Beekstraat, net als je de spoorweg oversteekt). Het leek net of ik even wandelde langs de Ninglinspo in de Ardennen: wandelen op kleine bruggetjes en langs een klein riviertje. Jammer genoeg is dit wel het enige stukje bos van deze wandelroute.

De Bunker Wandelroute

Maar uiteraard kwam ik in eerste instantie voor de bunkers. Sommige liggen heel mooi in het veld van een boer, maar andere liggen wat verstopt tussen struiken (dat was waarschijnlijk bedoeld om te camoufleren). Er was één bunker met meerdere kamers waar je met wat acrobatie wel in kan raken. Er lag ook een bunker in de tuin van een woning. Ik was in elk geval blij dat ik naar de bunkers kon wandelen zonder dat er naar mij geschoten werd, want nu versta ik in elk geval waarom er meer Duitsers dan Belgen het leven lieten in 1940.

De route was trouwens heel goed bewegwijzerd. Enkel het wegje op de foto hieronder kon misschien wel beter aangeduid worden. Je vindt deze plaats terug als je opnieuw in Gijzenzele bent. Onderweg kom je trouwens ook enkele informatieborden tegen over de gebeurtenissen tijdens het oorlogsconflict. Ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in oorlogsgeschiedenis.

De Bunker Wandelroute

De Bunker Wandelroute is dus zeker een aanrader voor een wandeling op een zonnige zondag. Mensen die geïnteresseerd zijn in onze oorlogsgeschiedenis moeten deze wandeling zeker eens doen. Bij vragen kunnen jullie altijd hieronder reageren, of contact opnemen via de contactpagina. Voor de rest kan ik jullie enkel maar een laatste keer proberen te overtuigen met de foto’s hieronder!

Facebook
Pinterest
Twitter

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!