De schatten van het For Freedom museum

ReizenReizen

Het is een nieuwe mijlpaal voor Add-active! Voor de eerste keer schrijf ik over een museum. Trouwe volgers zullen misschien niet echt verwonderd zijn eenmaal ze het onderwerp kennen. Dit artikel gaat over het For Freedom museum in Ramskapelle (Knokke-Heist). Dit museum gaat over WO2 en meer specifiek over de bevrijding van Knokke, en de Slag om de Schelde in 1944. Misschien doet de naam van het museum bij sommigen een belletje rinkelen? In de realityreeks “Andermans Zaken” had Kamal Kharmach in 2019 het For Freedom museum de nodige boost gegeven om meer volk aan te trekken. Eind 2020 ben ik eens op bezoek geweest omdat de Belgische oorlogsgeschiedenis mij altijd aangesproken heeft (zie bvb. De Bunker Wandelroute rond Oosterzele en de Palingbeek wandelroute). Met veel plezier schrijf ik dan in dit artikel ook eens een review over het museum.

For Freedom museum

Het For Freedom museum

De roots van dit museum liggen uiteraard in de oorlog zelf. De Canadese soldaat Dennis Jones werd gestationeerd in Knokke en werd zo verliefd op een lokaal meisje. De twee zonen Danny en Freddy Jones kregen de oorloggeschiedenis dus mee met de paplepel. In 2009 openden de twee zonen in Ramskapelle een museum waar vroeger een school en het gemeentehuis was. Vóór de televisieserie was het vooral qua PR een beetje moeilijk, maar tijdens het draaien van de serie werd dit probleem vakkundig weggewerkt. Nu draait het For Freedom museum op volle toeren (voor zover dat mogelijk is/was met Corona).

De volledige rondleiding wordt begeleid door een audiogids. In totaal zijn er 18 audiostukjes die je kan beluisteren terwijl je door het museum loopt. Je ziet de uniformen van de verschillende nationaliteiten, en diverse scènes worden levensecht voorgesteld. Er is een zeer grote collectie aan klein materiaal zoals geweren, sigaretten, verbanden, …, maar ook een unieke collectie aan zwaarder materiaal zoals een eenmansduikboot, een ME109 vliegtuig, zeemijnen en dergelijke meer. Toen ik er was, was er ook nog een tijdelijke tentoonstelling ter ere van de verongelukte vissers die tijdens het vissen op mijnen vaarden.

For Freedom museum

Wat vond ik ervan?

Als liefhebber en kenner van WO2 was ik in mijn nopjes. Het is altijd leuk om geweren en uniformen nog eens te zien in het echt i.p.v. op een foto. Maar is het ook de moeite als je niet echt bezig bent met oorlogsgeschiedenis? Als je een zekere interesse in hebt is het meer dan de moeite waard. Los van alle info die je krijgt, zijn de wassen beelden bijna levensecht nagemaakt. De scènes die voorgesteld worden, lijken net de realiteit. Het zijn niet enkel de soldaten in de scènes die levensecht lijken, ook alles errond is ongelofelijk gedetailleerd uitgewerkt. Zo kom je plots in een café, en dan wat later aan een rivier waar soldaten proberen over te steken. Er werd ongelofelijk veel werk gestoken in dit museum!

De audiogidsen waren goed, maar misschien soms een beetje te lang bij sommige stukken. Voor mij was het interessante info, maar ik kan mij voorstellen dat het voor sommige mensen misschien wat te veel van het goede is. Op sommige plaatsen werd achtergrondgeluid afgespeeld, en dat maakte het soms moeilijk om de audio nog goed te kunnen volgen. Dit is dan ook het enige verbeterpuntje dat ik kon vinden.

For Freedom museum

Na de rondleiding had ik nog een schilderijtje gekocht in het winkeltje. Het winkeltje was er wel grotendeels op gericht om nog meer info te bekomen. Je vindt er dus veel boeken en DVD’s. Kleine souvenirtjes vind je er voorlopig dus nog niet, maar ik vind dat het winkeltje perfect past bij het imago dat het For Freedom museum wil uitstralen.

Conclusie

Is het For Freedom museum een bezoekje waard? Ik vond het in elk geval één van de mooiste museums die ik ooit al heb bezocht. Als je een beetje geïnteresseerd bent in WO2 zou ik niet langer twijfelen en een bezoek inplannen. De details en het verhaal errond maken het een uniek museum dat zijn plaats op de site van Add-active meer dan verdient heeft.

For Freedom museum

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!