De Palingbeek wandelroute

ReizenReizen

Ieper en omstreken is zeer bekend omwille van de WO1 oorlogsgeschiedenis van de streek. Overal in de streek vind je kleine en grote oorlogsgraven (denk aan Tyne Cot Cemetery), monumenten en musea. In het provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke kan je een mooie wandeling combineren met de oorlogsgeschiedenis van Ieper. Als je de Palingbeek wandelroute doet kan je zelfs de oorlogsgeschiedenis zien aan het landschap, en ondertussen ook te weten komen hoe dat landschap zo werd gevormd. Hou je van wandelen, bossen en een beetje Belgische oorlogsgeschiedenis? Dan is de Palingbeek wandelroute ideaal voor jou!

Palingbeek wandelroute
Zo ver zaten de 2 kampen van elkaar…

De Palingbeek wandelroute: de feiten en bezienswaardigheden

De route

De Palingbeek wandelroute is 12 kilometer lang en er moeten slechts 150 hoogtemeters overwonnen worden (er zijn toch wat kleine heuveltjes in de bossen). Je kan de PDF of de GPX hier downloaden, maar er staan bordjes om de route aan te duiden (zie foto hieronder). Wij stonden geparkeerd aan Hill 60, maar de route passeert langs alle grote parkings in de Palingbeek. Aan Hill 60 was er niet zoveel parking dus misschien is het beter om een grote parking op te zoeken want Hill 60 is een grote trekpleister voor toeristen.

Palingbeek wandelroute

De wandeling is voor het grootste deel door bossen. Provinciaal Park De Palingbeek is het grootste park van West-Vlaanderen dus je hoeft nooit echt op drukke wegen te wandelen. Het grootste deel is zelfs op onverharde paadjes. Je komt onderweg iets tegen om te drinken of te eten, en er zijn ook openbare toiletten in het park. Onderweg staan er enkele kunstwerken. Deze zijn onderdeel van de landartinstallatie CWRM (Coming World Remember Me) van Koen Vanmechelen.

Palingbeek wandelroute
Landart

Gedurende de wandeling kom je regelmatig in contact met het verleden van het gebied. Dat hoeft zelfs niet altijd over de oorlog te gaan. Zo kom je bijvoorbeeld een oude sluis tegen die nooit in dienst is geweest. Er zijn informatieborden geplaatst bij al deze historische plaatsen. Gezien het verleden van het gebied kom je uiteraard enkele kleinere oorlogsgraven tegen, en zelfs een klein mini-buitenmuseumpje waar o.a. een filmpje wordt in afgespeeld. Uiteindelijk zijn Hill 60 en de Caterpillar de twee indrukwekkendste plaatsen, en daar geef ik hieronder dan ook graag extra uitleg over.

Hill 60

Hill 60 is een heuvel met een heel vreemd reliëf. Voor de Eerste Wereldoorlog was Hill 60 een heuvel van 60 meter hoog (daarom de naam). Vanaf 1915 groeven beide partijen tunnels onder de heuvel. In de tunnels werden mijnen tot ontploffing gebracht waardoor er nu eigenlijk niet echt meer sprake is van een normale heuvel. Vooral de mijn die ontplofte op 7 juni 1917 heeft de grootste invloed gehad op het landschap. Toen werden er 24 ton explosieven tot ontploffing gebracht. Tot op vandaag liggen er ongetwijfeld nog heel veel soldaten begraven onder Hill 60.

Hill 60

De Caterpillar

De Caterpillar ligt maar een paar honderd meter van Hill 60, maar daarom is hij niet minder indrukwekkend. Het lijkt eigenlijk precies een poel die perfect gerond is, maar het is dus eigenlijk een gigantische krater. De krater is ontstaan doordat op 7 juni 1917 32 ton explosieven tot ontploffing werden gebracht tijdens het begin van de Tweede Slag om Mesen. Vandaag zie je een grote plas water met één enkele boom die er vlak bij staat. De krater heeft een diameter van 79,2 meter, en een kraterdiepte van 15,5 meter.

De Caterpillar

Wat vond ik van de Palingbeek wandelroute?

In 2020 had ik veel wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen gedaan. Deze Palingbeek wandelroute is volgens mij de mooiste wandeling in West-Vlaanderen. Het is één van de weinige wandelingen van West- en Oost-Vlaanderen die bijna uitsluitend door bossen gaat, en de historie rond het gebied maakt voor mij het plaatje compleet. Ik ben er van overtuigd dat deze wandeling nog een pak mooier is in de lente of de zomer.

Je krijgt tijdens de wandeling voortdurend afwisseling van ondergrond. Dat zorgt ervoor dat het nooit echt verveelt. De vele plaatsen met historische uitleg, of uitleg over de fauna en flora van het gebied maken het een wandeling met veel afwisseling, en in Vlaanderen vind ik het soms moeilijk om zo een wandeling te vinden. Op de koop toe kom je af en toe nog houtkunstwerken tegen, en ook de kunstwerken van Koen Vanmechelen. Moeten jullie nog meer overtuigd worden?

Onderweg kom je ook enkele drank- en eetgelegenheden tegen. Omdat in november 2020 de horeca in België niet open was, kan ik enkel maar zeggen dat ze er zijn. We kwamen ook een kinderboerderij tegen inclusief hoevewinkeltje. Dit rubriekje hoop ik dus in de toekomst nog een beetje te kunnen uitbreiden, maar alles is er dus om van de Palingbeek wandelroute een volledige dag te maken.

Conclusie

De Palingbeek wandelroute is een ideale wandelroute voor een mooie dag met bossen, (oorlogs)geschiedenis, kunst en gezelligheid. Het bijna ondenkbaar welke gruwelijkheden daar zijn gebeurd in het verleden, maar misschien eren we de doden misschien nog het meest door te genieten van onze vrijheid waar ze zo hard voor vochten en stierven. Wil je nog meer wandelen in een gebied met oorlogsgeschiedenis? Bekijk dan ook even volgende wandelingen: “Wandelen op en rond de Kemmelberg” en “de bunker wandelroute rond Oosterzele“.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!