Wandeling op en rond de Kemmelberg

ReizenReizen

De Westhoek is internationaal bekend vanwege de oorlogsgeschiedenis van de streek. Van 1914 tot 1918 werd er hard gevochten om dit gebied. In de Westhoek ligt de gemeente Heuvelland met al zijn deelgemeentes. Zoals de naam al doet vermoeden is het een zeer heuvelachtig gebied. Heuvelland is ook een zeer landelijke gemeente waardoor je er heel mooie wandelingen kan maken. Ik ging op zoek naar een wandeling op en rond de Kemmelberg en vond na een tijdje zoeken een aanlokkelijke wandeling die vertrekt vanuit Dranouter.

De cijfers van de wandeling

De wandeling is maar 13 km lang, maar je kan er gerust nog wat kilometers bij doen op de Kemmelberg zelf, en eventueel het dorpje Kemmel bezoeken. Er moeten 210 hoogtemeters overwonnen worden, maar steile stukken kom je niet tegen tijdens de wandeling. Je blijft eerder langzaam stijgen of dalen. De nodige info over de wandeling kan je hier vinden. Indien gewenst kan je er ook de GPX downloaden.

Heuvels, velden, bossen, WOI monumenten en wijngaarden

Ik vond het een zeer afwisselende wandeling. In het begin liepen we door een bosje, maar eenmaal we uit het bos kwamen kregen we een prachtig uitzicht op de Kemmelberg. Heel snel daarna konden we even in het ‘Locre No.10 Cemetery’ wandelen. Dit is maar een heel klein kerkhofje, maar al snel besef je dat meer dan 100 jaar geleden een eenvoudige wandeling hier niet mogelijk was. Wat mij opviel was dat er veel Egyptenaren begraven lagen op het kerkhofje.

Wandeling Kemmelberg

Daarna liepen we enkele kilometers richting de Kemmelberg. Eenmaal aangekomen in de bossen van de Kemmelberg is de WOI-geschiedenis van de streek weer niet veraf. Je stuit plots op een Frans massagraf en rechts van het massagraf zie je een herdenkingsmonument voor de Franse soldaten die vochten om de Westhoek (om het monument te bezoeken moet je gewoon de berg nog wat verder opwandelen via de kasseien). Op de Kemmelberg zelf kan het tijdens mooi weer wel redelijk druk zijn. Eenmaal je weer wat meer in de velden bent kom je trouwens opnieuw een klein kerkhofje tegen.

Wandeling Kemmelberg

Als je al aan het einde van de wandeling bent lijkt het plots alsof je in een Franse wijnstreek bent. Op de Monteberg wandel je plots door een wijngaard. Heuvelland is één van de weinige streken in België waar er druiven geteeld worden om wijn te maken. Enkele jaren geleden was ik trouwens eens aanwezig op de Wijngaardfeesten die hier jaarlijks doorgaan. Klik hier als je meer wil weten over de wijnteelt in deze streek. Als wijnliefhebber kan ik ze in elk geval wel appreciëren.

Wandeling Kemmelberg

Op verschillende plaatsen tijdens deze wandeling krijg je prachtige vergezichten voorgeschoteld. Jammer genoeg zijn mijn foto’s helemaal niet representatief in vergelijking met de realiteit, maar hieronder probeer ik toch een kleine indruk te geven.

Wandeling Kemmelberg

Deze gevarieerde wandeling is zeker de moeite voor iedere wandel- en natuurliefhebber. Wil je meer info krijgen? Laat gerust een berichtje achter hieronder, of contacteer mij via het contactformulier. Als je zelf ook mooie wandelingen kent, mag je ze gerust hier vermelden.

Bekijk zeker ook eens deze wandeling bij Brakel om nog meer moois te ontdekken in België.

Facebook
Pinterest
Twitter

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!