De Stiltewandeling in Westouter – Heuvelland

Reizen

Heuvelland is een rustige gemeente in de zuiderse uithoek van West-Vlaanderen. Wie niet genoeg kan krijgen van al die rust kan in deelgemeente Westouter de Stiltewandeling maken. Deze aangename route brengt je door enkele mooie natuurgebieden en op enkele groene heuvels. Uiteraard heeft de Stiltewandeling zijn naam niet gestolen! Nieuwsgierig geworden? Lees hier alles over de Stiltewandeling in Westouter!

De feiten

Deze wandeling begint in het centrum van Westouter. Hoewel dit een bekende wandeling is, is er geen aanduiding. Een groot deel van de Tweebergenwandelroute loopt samen met de Stiltewandeling.

Stiltewandeling Westouter

De Stiltewandeling in Westouter is 12,9 kilometer lang met 250 hoogtemeters om te overwinnen (de hoogtemeters op de Komootembed hieronder kloppen niet). De officiële start is aan de kerk van Westouter. De route is te volgen via knooppunten of je gebruikt je GPS/smartphone. Via Komoot kan je mijn route als GPX downloaden. Gemakkelijker lijkt mij om rechtstreeks via Komoot te werken.

Knooppunten: Westouter centrum 2-59-3-4-5-9-8-14-13-62-61-60-afslag links op looprichting 62-43-37-36-35-afslag links op looprichting 33-32-31-27-29-28-13-12-18-17-19-1

Opgelet!

Als je de knooppunten volgt zal je de route in omgekeerde richting doen dan aangegeven hierboven. Hieronder wordt de route beschreven zoals op de Komootembed. Ik las trouwens dat de knooppunten niet overal even goed aangeduid staan.

De hoogtepunten

Op veel vlak lijkt deze route op een uitbreiding van de Tweebergenwandelroute. Zeker de eerste helft van de stiltewandeling is min of meer op hetzelfde pad, dus het deel op de Sulferberg en de Rodeberg. Deze wandeling heeft net als de Tweebergenwandelroute geen tekort aan smalle paden, stukken bos, vlonderpaden en zeker niet te vergeten: leuke rustplaatsen en prachtige uitzichten. Het filmpje bovenaan geeft een zeer mooie indruk.

Stiltewandeling Westouter

Deze Stiltewandeling (of Stiltepad) gaat door vijf natuurgebieden. Voor een wandeling in West-Vlaanderen is dat op zich al uniek. Dit zijn ze:

  • Goeberg: voornamelijk grasland en bos;
  • Sulferberg: voornamelijk grasland en bos;
  • Hellegat: prachtige uitzichten;
  • Douvevallei: Knotwilgen, hagen, houtkanten. Vlaams cultuurlandschap dus.
  • Broekelzen: bronbossen en graslanden met het Broekelzenbeekje als leidraad.

Stiltewandeling Westouter

Er valt dus heel wat te beleven tijdens de Stiltewandeling in Westouter. Het zou heel jammer zijn als je niet van de tijd zou gebruik maken om even tot rust te komen. Geniet van de stilte, rust uit aan één van de leuke rustplaatsjes, geniet van de prachtige vlonderpaden en wees verbaasd van de mooie uitzichten die de streek rijk is.

Het laatste deel van de route is wel wat minder interessant. Na dat je het natuurgebied Broekelzen verlaat kom je in de velden terecht. Op zich is het nog mooi, maar het is een groot verschilt met waar je daarvoor wandelde.

Stiltewandeling Westouter

Conclusie

De Stiltewandeling in Westouter brengt je in enkele van de mooiste plaatsen van Heuvelland. Als West-Vlaming keer ik regelmatig terug naar deze plaats. Voor mij is het de mooiste regio van West-Vlaanderen. Wil je liever een kortere wandeling maken? Dan is de Tweebergenwandelroute misschien beter voor jou.

Zoek je nog een wandeling in Heuvelland? Bekijk dan zeker eens deze wandeling op en rond de Kemmelberg.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!