De mooiste wandelingen in West-Vlaanderen

Reizen

Als fiere West-Vlaming heb ik al heel wat wandelingen ontdekt in mijn geboorteprovincie. West-Vlaanderen heeft heel wat verschillende streken en landschappen waardoor het maken van een kleine selectie minder evident is dan het lijkt. Na wat wikken en wegen heb ik hieronder de wandelingen omschreven die mij het meest aanspraken en voor mij dus de mooiste wandelingen zijn in West-Vlaanderen. Bij elke wandeling hoort er een filmpje en een link naar een apart artikel (klikken op de titel).

De Stiltewandeling – Heuvelland

Deze 12,9 km lange wandeling in de zuiderse uithoek van West-Vlaanderen doet soms meer denken aan de Vlaamse Ardennen dan aan het platte West-Vlaanderen. Deze wandeling start in het Westouter en brengt je op enkele heuvels en wel vijf natuurgebieden. Ondanks dat dit een bekende route is staan er geen borden. In het uitgebreide artikel staan de knooppunten of kan je via Komoot de gpx downloaden (of de wandeling maken met Komoot).

Deze wandeling is de groenste wandeling van het lijstje. Je wandelt regelmatig door bossen of ruigtes. De wandeling staat ook bekend voor de vlonderpaden en de leuke rustpuntjes onderweg. Zoals de naam al doet vermoeden hoor je weinig menselijke activiteiten. Er zijn in de streek dan ook geen autosnelwegen, spoorwegen, enz. dus deze wandeling kan ook wel de rustigste wandeling van West-Vlaanderen genoemd worden.

https://add-active.com/2022/11/08/de-mooiste-wandelingen-in-belgie/

De Oude Leiewandelroute – Bavikhove

Hoewel de Leiestreek eerder bekend staat voor de industrie, lintbebouwing en drukke wegen, valt er daar toch een pareltje te ontdekken. De Oude Leiewandelroute iets minder dan 11 km lang en brengt je langs twee oude Leiearmen en de Leie zelf. De route start in het centrum van Bavikhove. Er staan bordjes langs de route dus deze wandeling is zeer gemakkelijk om te volgen. De aanduiding is ook zeer goed.

Het gebied is verrassend groen en er staat nog een opvallende oude vlasfabriek die nog niet werd verbouwd tot woning. De oude Leiearmen zijn zeer mooi en rustgevend en de twee bossen waar de wandeling doorgaat zijn niet met elkaar te vergelijken. Het is een mooi voorbeeld van hoe de mens toch de moeite doet om de natuur een kans te geven in een drukbevolkt gebied.

De Oostendse Krekenwandelroute – Oostende

Vlak voor Oostende loopt de Oostendse Krekenwandelroute. Voor wie zijn geografie goed kent weet dat we dan in de polders zitten. Deze wandeling is 13,5 km lang en begint aan “Kinderboerderij De Lange Schuur”. De route staat volledig aangeduid met bordjes waardoor deze wandeling ook weer zeer toegankelijk is voor iedereen.

De Oostendse Krekenwandelroute brengt je door enkele jonge bosjes en langs verschillende kreken. Vogelliefhebbers komen hier zeker aan hun trek want de kreken trekken zeer veel watervogels aan. Ik raad deze wandeling ook zeker aan als het een paar dagen gevroren heeft.

Wandelingen West-Vlaanderen

De Duinbossenwandelroute – De Haan en Wenduine

Veel mensen verwachten geen bossen vlak aan de kust. Toch zijn er enkele bossen tussen De Haan en Wenduine die uitnodigen voor een wandeling. Deze route is officieel 10,3 lang en start in De Haan. Ook deze route staat volledig aangeduid met bordjes, maar er moet wel goed opgelet worden als je langs de kust wandelt. Je zou dan gemakkelijk een bordje kunnen missen.

De Duinbossenwandelroute varieert met mooie gebouwen in De Haan, een niet bebouwde kustlijn, dennenbossen en enkele mooie uitkijkpunten. Dit maakt het echt de moeite waard om deze wandeling eens te maken, maar best wel op een zonnige dag. In Vlaanderen zijn dergelijke wandelingen jammer genoeg zeldzaam door de druk bebouwde kustlijn. Daardoor beschouw ik deze wandeling zeker als één van de mooiste wandelingen van West-Vlaanderen.

Wandelingen West-Vlaanderen

En nog meer?

Uiteraard zijn er nog meer mooie wandeling in West-Vlaanderen. Veel daarvan hebben we ook al verkend voor jullie. We hebben zelf een volledig overzicht van de mooiste wandelingen in heel België. Daar kan je naar hartelust kiezen afhankelijk van de streek, afstand, bewegwijzering enzovoort. Veel plezier!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!