De Duinbossenwandelroute

ReizenReizen

Ondertussen heb ik toch wel al een aantal duingebieden verkent voor Add-active. Denk maar aan de duinen tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke, of die duinenwandeling in de Westhoek. Veel bos kwam er daar meestal niet aan te pas. De Duinbossenwandelroute brengt daar verandering in. Tijdens deze wandeling wandel je door enkele mooie dennenbossen, maar ook op het strand en in de duinen. Wil je meer weten over deze gevarieerde wandelroute? Lees dan hieronder alles over de Duinbossenwandelroute!

De feiten over de Duinbossenwandelroute

Deze wandelroute is officieel 10,3 km lang, maar ik klokte af op 11,7, maar daar hoorde een kleine afslag bij naar een uitkijkpunt. Ik vermoed dat deze wandeling in totaal ongeveer 11 km lang is. Inclusief het extra uitkijkpunt kwam ik aan 102 hoogtemeters, maar in de duinen is dat soms moeilijk te bepalen. De route staat netjes aangeduid met zeshoekige bordjes. Voor ons was de route tijdens het hele parcours duidelijk. Eventueel kan je de GPX hier downloaden. Parkeren doe je aan het startpunt van de route, namelijk vlak aan het tramstation aan de straat Tramlijn-Oost in De Haan.

Duinbossenwandelroute

In het begin van de Duinbossenwandelroute mag je even De Haan verkennen. Je passeert enkele mooie erfgoedwoningen en daarna mag je het eerste duinenbos in te duiken. Na een relatief kort stuk door dit bos moet je een steile helling overwinnen die je bovenaan beloont met een uitzicht over de zee. Dan volg je de kustlijn helemaal tot in Wenduine. Eens je in Wenduine bent ben je al halfweg de route. In Wenduine volg je even de boog op het dijk om daarna al snel terug in het groene terecht te komen.

Ééns op de terugweg bevind je je eerst in de open duinen met enkele kunstwerken. Je passeert een uitkijkpunt (Wenduine Spioenkop) dat een mooi uitzicht biedt over de omgeving en over het strand waar je daarvoor nog wandelde. Even later langs de Drift (gewone weg) kan je rechts inslaan naar een ander uitkijkpunt. Dit was een redelijk verborgen plaatsje dus ik vind het niet meer terug op de kaart. Het was in elk geval kort voor we opnieuw de bossen indoken. Zoek de ingang naar het uitkijkpunt (zie foto hieronder). Het is even klimmen op zand tot boven.

Duinbossenwandelroute

Na het verborgen uitkijkpunt duik je opnieuw de duinbossen in. Via een smal asfaltpaadje wandel je helemaal terug tot in De Haan. Dit is een lang stuk door dennenbossen, maar zonder noemenswaardige hoogtemeters. Dit stuk was ook populair dus we zagen veel volk langs het parcours. We zagen ook veel honden langs het parcours. Deze wandelroute is dan ook specifiek aangeduid als hondvriendelijke wandeling. Voor kinderen is het parcours ook zeer geschikt.

Wat vond ik van deze wandeling?

Als je kijkt op Google Maps zou je niet denken dat je er zoveel wandelmogelijkheden zijn in dit gebied. Er lopen namelijk twee wegen heel dicht bij elkaar en dicht bij de zee. Als je wat beter kijkt zie je toch dat er veel groen is tussen De Haan en Wenduine. Elk stukje duinen dat we nog hebben aan de kust moeten we koesteren en verkennen denk ik dan.

De uitzichten die je krijgt over de kust en het achterland zijn toch wel de hoogtepunten van de Duinbossenwandelroute. Op foto is hetzelfde beeld soms moeilijk om weer te geven, maar de dronebeelden kunnen daar dan misschien een beetje bij helpen. Aan de Spioenkop kan je zelf de polders zien als je richting het binnenland kijkt.

Duinbossenwandelroute

Het stuk aan de kust is redelijk lang dus je wandelt best op een natter stuk. Je hoeft niet teveel te denken aan de bordjes. Weet gewoon dat wanneer je de strandcabines en het cafeetje tegenkomt, je dan achter de cabines moet wandelen. Vanaf dat punt moet je dus van het zand af. Tijdens mooi weer is dit stuk strand eigenlijk zeer aangenaam. Het strand is populair voor paardrijders dus misschien zie je wel een paar ruiters door het water rijden.

Na Wenduine kom je even in de open duinen. Dit stuk is bijna volledig verhard en dat vond ik wel een beetje jammer. Je komt in dit stuk ook enkele mooie kunstwerken tegen. Als je de open duinen uit ben beland je terug in de duinenbossen. Het zijn mooie bossen, maar ook hier is bijna alles weer volledig verhard. Gedurende deze wandeling miste ik tijdens het tweede deel onverharde paden.

Duinbossenwandelroute

Conclusie

De Duinbossenwandelroute is een ideale wandelroute voor iedereen die een wandelnamiddagje wil beleven aan de kust. De route is ook toegankelijk voor honden en kinderen. Geniet van de variatie aan duinen, stranden en bossen gecombineerd met enkele mooie uitzichtpunten. Misschien kan je ook gewoon even op het strand pauzeren en genieten van de zon? Alles kan tijdens de Duinbossenwandelroute!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!