Duinenwandeling in de Westhoek

ReizenReizen

De collega-bloggers van reisroutes.be hebben mij gevraagd of ik een aantal van hun wandelingen wil doen om er een review over te schrijven. Terwijl ik hun volledige gids van de Belgische Kust doornam viel één duinenwandeling direct in het oog: de duinenwandeling in het natuurreservaat De Westhoek. De beschrijving zag er in elk geval al veelbelovend uit. Dus trokken mijn knuffelbuddy en ikzelf onze wandelschoenen aan en reden naar de uithoek van ons land om de duinenwandeling in de Westhoek te verkennen.

Duinenwandeling in de Westhoek

De feiten

Het natuurreservaat De Westhoek is het grootste aaneengesloten duinmassief in ons land, en daarbij ook het oudste reservaat van Vlaanderen (opgericht in 1957). Het reservaat is 340 ha groot en vind je in De Panne. Dit uniek stukje natuur is één van de weinige origineel gebleven zeeduinlandschappen van België, aangezien het grootste deel van onze kustlijn jammer genoeg volgebouwd is. Reden te meer dus om dit stukje natuur te koesteren.

De duinenwandeling in de Westhoek zoals beschreven in de reisgids van reisroutes is eigenlijk een knooppuntenwandeling. Inclusief de uitwijking naar de uitzichtpunten is de wandeling slechts 5 km lang, maar de ondergrond is wel voor een groot deel mul zand. Er moeten 45 hoogtemeters overwonnen worden. Voor het volgen van de route had ik de GPX gedownload die je hier kan vinden. Mensen die geen ervaring hebben met GPS wandelen kunnen uiteraard de knooppunten volgen: 1-4-8-9-7-6-5-1. De wandeling begint aan het klein bezoekerscentrum in de Schuilhavenlaan (De Panne).

Je wandelt de volledige 5 km op onverharde paden. Het soort ondergrond veranderd wel eens, en uiteraard is door het mulle zand wandelen het lastigst. Het moet niet gezegd worden dat je voornamelijk duinen ziet, en de vegetatie die daarbij hoort. Je komt tijdens deze route 2 uitzichtpunten tegen die een mooi uitzicht geven over het duinenlandschap. Het kan zijn dat je grazers tegenkomt tijdens bepaalde stukken van de route. Wij hadden er jammer genoeg geen gezien.

Duinenwandeling in de Westhoek

Wat vond ik van deze duinenwandeling in de Westhoek?

Voor een doorgewinterde wandelaar als mezelf is 5 km niet lang, maar wel genoeg om het duinenlandschap volledig te kunnen opnemen. Ik had eigenlijk helemaal geen idee wat te verwachten, want in mijn hoofd was de volledige kustlijn volgebouwd behalve het Zwin. Ik was dan ook blij om te moeten beseffen dat dit onterecht was. Na deze wandeling zijn we nog een andere duinenwandeling gaan doen in Koksijde (daarover later meer), dus er is valt nog meer van dit moois te ontdekken.

Duinenwandeling in de Westhoek

De eyecatcher is in elk geval een gigantische stuifduin die je niet kan missen. Ik kon zien aan de voetafdrukken in het zand dat er mensen waren die het niet konden laten om tot aan het topje te klimmen. Waarschijnlijk is dit voor kinderen een natuurlijke zandbak. De vegetatie die groeit in het natuurreservaat is helemaal niet te vergelijken met de vegetatie in het binnenland, maar ook nog niet zoals in de heide van Kootwijkerzand of de Hoge Veluwe.

Op 2 strategische plaatsen werden 2 uitzichtpunten gebouwd. Deze trakteren je op een panoramische zicht waar je wel even blijft naar kijken. Een ideale spot voor een mooie foto met jezelf op, maar jammer genoeg was er wat teveel volk om op het ideale plaatsje te raken daarvoor. Toch heb ik met volle teugen kunnen genieten van het mooi landschap en het mooi weer. Het waren 5 km die nooit saai werden!

Duinenwandeling in de Westhoek

Conclusie

Drie uur zal deze wandeling niet duren (zoals vermeld op de site van reisroutes), maar als je een groot uur wil wandelen in een landschap dat zeldzaam geworden is in België, dan is deze duinenwandeling in de Westhoek zeker het overwegen waard. Als je wat langer wil wandelen kan je eventueel de Westhoekwandelroute van 10,4 km doen. Die brengt je ook langs de kust, maar het principe zal ongeveer hetzelfde zijn. In elk geval hebben de mensen van Reisroutes hier een mooie route samengesteld!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!