Fietsroute aan de kust: Nieuwpoort en Gistel

ReizenReizen

Voor de collega’s van reisroutes.be ben ik voor de eerste keer één van hun fietsroutes gaan verkennen. Na twee duinenwandelingen was het tijd voor een fietsroute aan de kust (vb. Duinenwandeling in de Westhoek). In dit artikel schrijf ik een review en een verslag over de fietsroute die vertrekt in Snaaskerke (Gistel) en die je helemaal naar Nieuwpoort brengt en terug. Wil je eens fietsen op de zeedijk en in de polders? Dan moet je dit artikel zeker verder lezen!

Fietsroute aan de kust

De fietsroute aan de kust

Deze fietsroute aan de kust is 48 kilometer lang en start in theorie in de Dorpsstraat in Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. In principe kan je eigenlijk starten waar je wil, maar deze route staat wel niet aangeduid. Je moet de GPX downloaden of de juiste fietsknooppunten volgen: Start > 83 > 84 > 17 > 16 > 59 > 44 > 60 > 81 > 73 > 61 > 70 > 8 > 7 > 57 > 10 > 46 > 1 > 54 > 21 > 22 > 76 > 89 > richting 83. De GPX kan je hier downloaden.

Over hoogtemeters is er uiteraard niet echt sprake, maar hou er wel rekening mee dat er een felle wind kan staan. Vooral in de polders staan er maar weinig bomen of gebouwen om een felle wind tegen te houden. Om nog maar te zwijgen over de zeedijk. Gelukkig moet je maar heel zelden op drukke wegen rijden. Meestal rij je op rustige autowegen of fietswegen zoals de Groene 62 en de Frontzate.

Fietsroute aan de kust
Deze drie kan je vinden in Ramskapelle. Aan de Frontzale.

De highlights

Tijdens het eerste deel van de fietsroute ben je onderweg naar de zeedijk. In Leffinge kom je eerst nog een bunkercomplex tegen als je net uit het centrum gereden bent. Daarna ga je recht naar Middelkerke waar je de zeedijk mag oprijden. Die volg je helemaal tot je over Westende-bad bent, maar eerst kom je gebeeldhouwde stripfiguren tegen. Ook kom je nog andere kunstwerken tegen aan het strand. Je komt ook twee keer de duinen tegen. Je zou daar perfect even kunnen stoppen voor een kleine wandeling.

Fietsroute aan de kust

Als je de zeedijk achter je laat rij je richting de mooie jachthaven en het Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort. Hier kan je gerust even halt houden of zelfs het hele museum bezoeken dat vlak aan de IJzer ligt. Even na het bezoekerscentrum kan je nog even stoppen in het park Koolhofput. Éénmaal je Nieuwpoort uit bent kom je in de bekende polders. In dit biljartvlakke landschap kom je nog een paar keer de IJzer tegen, maar ook nog veel kleinere stromen die veel watervogels lokken. Ik zag zelf twee keer een witte reiger!

Koolhofput
Koolhofput

Wat vond ik ervan?

Ik deed deze fietsroute aan de kust op een koude, winderige, maar zonnige dag in maart. Ik had op voorhand al eens gekeken op de reisroute wat ik mocht verwachten. Gelukkig want de bunkers die je in Leffinge tegenkomt zou je gemakkelijk kunnen missen. Zonder het bordje had ik er langs gereden. Jammer genoeg staan de bunkers redelijk ver van de weg, en je kan er niet zomaar bij. De bunkers staan in feite op de weide van een boer.

Fietsroute aan de kust

Een beetje teleurgesteld reed ik dan door tot op de zeedijk. De beelden van de stripfiguren zijn heel mooi gemaakt, maar de kunstwerken wat verder zijn wel van het grotere kaliber (zie de eerste foto in dit artikel). Ik had nog nooit gefietst op de zeedijk en vond het eigenlijk superleuk. De vraag is wel of het nog aan te raden is op warme zomerdagen. Je wil liever geen botsingen veroorzaken lijkt mij.

In Nieuwpoort vond ik de jachthaven wel iets hebben. Ik ben toch even gestopt om ervan te genieten. Het bezoekerscentrum een beetje verder prikkelde weer mijn grote interesse in de twee wereldoorlogen. Ik ben wel niet gestopt om het museum te bezoeken aangezien ik geen fietsslot meehad (goed voorbereide reisbegeleider en zo). Sowieso is het stuk aan de IJzer echt de moeite voor een stop. Vlakbij waren er trouwens heel wat cafeetjes, maar dan moet je even afwijken naar het centrum van Nieuwpoort.

Daarna moest ik nog ongeveer 20 kilometer door de polders fietsen terug naar Gistel. De sterk wind zat regelmatig recht in het gezicht dus die laatste kilometers waren echt wel zwaar. Ik kon nog wel genieten van de mooie waterlopen en van enkele zeldzame watervogels zoals de witte reiger. Je komt maar heel weinig bebouwing tegen in dit stuk. Het lijkt net een buffer tussen de kust en de rest van het binnenland. De polders zijn toch wel een uniek landschap

Fietsroute aan de kust

Conclusie

Deze fietsroute aan de kust brengt je toch wel langs enkele highlights van de kuststreek. Je kan er perfect een volledige dag voor reserveren als je stopt op de zeedijk en het bezoekerscentrum, of zelfs in de duinen. Als alle fietsroutes van de collega’s van reisroutes.be zo mooi zijn, heb ik hier nog veel werk te doen!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!