Wandelen in de duinen tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke

ReizenReizen

Samen met mijn vriendin was ik op zoek naar een aangeduide route om de duinen (en bossen) van Nieuwpoort en Oostduinkerke te verkennen. Ondanks dat er een paar aangeduide wandelroutes zijn, vond ik toch geen route die mij door de verschillende duingebieden, het stukje bos, en aan de zee bracht. Om dit probleem op te lossen zat er dus niets anders op dan een eigen route samen te stellen. Kom in dit artikel te weten hoe je een complete wandeling kan maken in de duinen tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort!

Duinen Oostduinkerke

De wandeling

De wandeling die ik samenstelde is 7,1 km lang, maar door de aard van de omgeving zal het toch iets meer zijn (wij zaten aan 7,8 km). Er moeten 80 (zware) hoogtemeters overwonnen worden. Deze wandeling start aan de Noordzeedreef bij Domein Westhoek. Eerst wandel je door het Hannecartbos en de Plaatsduinen. Dan moet je een goeie 1,5 km wandelen door Oostduinkerke tot aan de kust. Je blijft dan even langs de kust wandelen om uiteindelijk via de Zeebermduinen en Ter Yde terug aan het startpunt te eindigen. Hieronder kan je de GPX downloaden!

Ik schat dat een goede 60% van deze wandeling onverhard is. Vooral het mulle zand in de duinen gecombineerd met hier en daar een steile helling maakt het wandelen soms wat zwaar. Je kan trouwens perfect eens van de route afwijken om net één van de hoge duinen te beklimmen zodat je kan genieten van het uitzicht. Vooral aan het begin van de Zeebermduinen (net als je het strand hebt verlaten) vind je een hoge duin die je een mooi uitzicht geeft over het strand, de zee en de duinen. Sommige van de hoge duinen zijn wel effectief deel van de route, maar als je het niet zit zitten kan je er altijd gemakkelijk langs lopen.

Duinen Oostduinkerke

Wat vond ik zelf van deze wandeling?

Ik wist al op voorhand een beetje wat ik kon verwachten in de duinen want ik had reeds geschreven over de duinenwandeling in de Westhoek en de Duinenwandeling in de Doornpanne en de Hoge Blekker. Voor deze wandeling had ik graag een beetje extra variatie door een bos en de zee er aan toe te voegen. De duinen bij Oostduinkerke en Nieuwpoort waren goede regio’s om zo een wandeling te kunnen maken. Uiteindelijk moet ik zelf zeggen dat de duinen die verwerkt zijn in deze wandeling mooier zijn dan degene ik al eerder had bezocht.

Hannecartbos en Plaatsduinen

Het Hannecartbos is op zich wel mooi, maar de route brengt je niet echt op de smalle padjes. Je zou nog perfect even kunnen afwijken om nog een lusje bij te doen in het bos. In de Plaatsduinen merkte ik weer hoe mooi en uniek het duinenlandschap eigenlijk is. Het kan met momenten soms wel lastig zijn door de hoogteverschillen en het mulle zand. In tegenstelling tot de twee andere duinenwandelingen waar ik al over schreef, gaat deze wandeling meer op en neer. Daarna volgt wel het saaiste stuk door Oostduinkerke tot aan de zee. Dat namen we er gewoon bij al wetende wat er nog aan zat te komen.

Duinen Oostduinkerke

De kust en de Zeebermduinen

Aangekomen aan de kust was ik blij dat het toch niet de typische volgebouwde Belgische kust was. Oostduinkerke valt nog wel mee op dat gebied. We wandelden richting de duinen met zicht op Nieuwpoort. Al snel gingen we rechtsaf de Zeebermduinen in en konden we de grote duin beklimmen die net naast de route ligt. Bij het afdalen van de duinen begonnen we net als kinderen te spelen in het zand. Gevolg: zand overal in onze kleren. In dit stuk van de duinen kan je ook nog wat resten zien van de Atlantikwall.

Duinen Oostduinkerke

Ter Yde

Na even te wandelen naast de weg staken we de weg over en kwamen we in Ter Yde. Dan volgt er toch nog een redelijk groot stuk tot je terug bent aan de auto. Het stuk in Ter Yde is net zoals de rest van de duinen: mooi en veel reliëf. Er is ook een grote kale heuvel die je op moet. Op het einde van de route kan je ook nog een heel hoge duin beklimmen als je wil! Het is trouwens vreemd dat de aangeduide Ter Yde wandelroute dit gebied helemaal niet doorkruist…

Conclusie

Je kan voor mijn wandeling jammer genoeg geen bordjes volgen, maar ik vermoed dat het toch de beste optie is om het volledig gebied te verkennen. Geniet van de mooie duinen, het bos, en de kust. Is het even wat lastig om door het zand te lopen? Zand is zacht om in te zitten en je kan even rusten aan de zee als het mooi weer is!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!