Duinenwandeling in de Doornpanne en Hoge Blekker

ReizenReizen

Op dezelfde dag dat we de duinenwandeling in de Westhoek deden, zijn we ook gestopt in Doornpanne (Koksijde) voor nog een andere wandeling. Ook deze wandeling werd uitgestippeld door reisroutes.be en maakt deel uit van de volledige gids van de Belgische Kust. De wandeling brengt je ook op de Hoge Blekker, een grote duin die een panoramisch zicht biedt over de Doornpanne. Wil je weten wat ik vond van deze duinenwandeling? Hieronder beschrijf ik alles wat je moeten weten over de wandeling, en wat ik er zelf van vond.

De feiten

De Doornpanne is sinds 1975 een beschermd landschap. Een deel doet dienst als waterwinningsgebied, en het ander deel als natuurreservaat. Samen met de Hoge Blekker en de Schipgatduinen is dit duinengebied 240 ha groot. Het gebied omvat duintypes van alle soorten: stuifduinen, duingraslanden, dichtbegroeide pannen en gefixeerde binnenduinen. De Hoge Blekker kijkt met zijn 33 meter hoogte neer op het gebied, en is daarmee de hoogste duin van de Belgische kuststrook.

Deze duinenwandeling is 4,5 km lang en begint aan het bezoekerscentrum De Doornpanne. Net zoals de duinenwandeling in de Westhoek is dit ook een knooppuntenwandeling. Als je wil kan je de GPX hier downloaden, of uiteraard gewoon de knooppuntenbordjes volgen: 60-59-54-55-50-51-52-53-59. Er moeten slechts 35 hoogtemeters overwonnen worden (voor het grootste deel te danken aan de Hoge Blekker). Tijdens deze wandeling is de ondergrond niet volledig onverhard. De eerste anderhalve kilometer is op een breed pad tot je aan het uitzichtpunt aan de Hoge Blekker komt. De stukken op de Hoge Blekker zijn dan door zand, maar voor je Doornpanne weer ingaat wandel je even op de gewone weg.

Ook tijdens deze wandeling kan je grazers tegenkomen (in dit geval voornamelijk ezels). We hadden dit keer wel het geluk om een ezel te spotten die aan de afscheiding aan het grazen was. Zoals je kan zien op de foto hieronder laten de dieren zich gemakkelijk benaderen.

Wat vond ik van deze duinenwandeling?

In het begin van de duinenwandeling begon ik een beetje te “panikeren” doordat we zo lang bleven wandelen op het brede pad (door het mooie weer was er ook veel volk op dit pad). Op dit pad zie je eigenlijk ook niet veel van het landschap omdat er toch minder reliëf is dan in de Westhoek. Gelukkig werd het slechte begin volledig goedgemaakt eenmaal we aan het genieten waren van het panoramisch beeld over de Doornpanne. In de reisgids stond inderdaad omschreven dat we een mooi panoramisch beeld ging krijgen, maar ik had niet verwacht dat het zo indrukwekkend ging zijn. De foto hieronder is maar een minimalistische weergave van de realiteit!

Vanaf het panoramisch punt wordt de route ook wat gevarieerder. Je duikt ineens in de vegetatie van de Hoge Blekker. Als je eruit komt is er even niet echt een duidelijk pad meer omdat er veel zand ligt, en de GPX wijkt daar ook een beetje af van de realiteit. Het komt er gewoon op neer dat je de grote zandstukken moet blijven volgen, en niet het park moet verlaten naar de kleine parking. Wat verder moet je dan even wandelen op de gewone weg om uiteindelijk weer de Doornpanne binnen te treden. Dan volgt volgens mij het mooiste stukje van de route (zie foto hieronder). Het was in elk geval het meest “natuurlijke” stuk, en het leek ook het meest op de duinenwandeling in de Westhoek.

Duinenwandeling Doornpanne

Achteraf wisten we niet goed hoe we de duinenwandeling in de Doornpanne kort moesten omschrijven. Er is wel wat variatie, maar misschien niet altijd wat we willen voor een korte wandeling als deze. Vooral het eerste stuk op het brede pad was een beetje jammer, maar waarschijnlijk ook wel noodzakelijk om het prachtig uitzicht niet missen. Het uitzicht is zonder twijfel het hoogtepunt van de wandeling. Je kan eventueel net als ons deze wandeling combineren met de duinenwandeling in de Westhoek, slechts op 20 minuutjes rijden van de Doornpanne. Als je moet kiezen tussen de twee, zou ik eerder kiezen voor de duinenwandeling in de Westhoek. Toch is deze wandeling zeker ook de moeite waard.

Conclusie

Volgens de site van reisroutes zou deze wandeling 2,5 uur duren, maar ik denk dat dat voor onze doelgroep toch wat lang zou zijn. In een groot uur moet het wel lukken. Ondank dat de duinenwandeling in de Westhoek meer de moeite is, raad ik deze wandeling ook aan. Eventueel kan je ze combineren op één dag. Ook hier hebben van de mensen van reisroutes.be dus een mooie route samengesteld! Dat smaakt naar meer!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!