Wandelen in Kootwijkerzand

Wandelen kootwijkerzand

ReizenReizen

In het bebost gebied tussen Harderwijk, Apeldoorn en Arnhem is niet enkel de bekende Hoge Veluwe de moeite om eens te bezoeken. Het hele gebied heeft unieke natuurelementen die je ook kan bewonderen buiten het nationale park. Na een fietstocht door de Hoge Veluwe gingen we ook eens gaan wandelen in Kootwijkerzand, een mooi stuk natuur ten noorden van De Hoge Veluwe (net boven het militair domein). Wil je ook eens wandelen door een (voor Nederland) uniek gebied met zand, heide en bos? Kom dan hier meer te weten over hoe je mooi kan wandelen in Kootwijkerzand.

De wandeling

De wandeling is 13,2 km lang met slechts 100 hoogtemeters om te overwinnen. Je kan de route hier bekijken en eventueel de GPX downloaden. De wandeling wisselt af tussen heide en bos. In de heide wandel je voornamelijk op zand. Niet ver van het monument Radio Kootwijk kan je in De Garage stoppen voor een hapje en een drankje. Eventueel kan je daar ook parkeren om vanaf daar de wandeling te starten. Wij hadden ons geparkeerd op een kleine parking aan de Duinweg zoals het omschreven staat op Routeyou, en dat kwam heel handig uit omdat je De Garage dan ongeveer halverwege tegenkomt.

Wandelen Kootwijk

Vlak aan de Garage kom je het monument Radio Kootwijk tegen, het zendstation dat in de jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd voor radiotelegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië. Je verwacht zo een gebouw eigenlijk niet tussen de natuur. Jammer genoeg hadden we niet gereserveerd voor een rondleiding, maar volgens mij is het wel eens de moeite om de binnenkant te bewonderen. Vlak bij staat er trouwens ook nog een grote watertoren, maar daar valt niet veel over te vertellen.

Meer op het einde van de wandeling (als je de route in wijzerzin doet) kom je aan de 12 meter hoge toren “De Zandloper” waar je naar boven kan klimmen voor een uitzicht op het gebied. Op warmere dagen komen de lokale bewoners hier blijkbaar ook van het “strand” genieten.

Wandelen Kootwijk
De Zandloper

Mijn ervaring

Net zoals bij het fietsen door de Hoge Veluwe was de afwisseling tussen heide een bos zeer aangenaam (ook om op warme dagen even te kunnen afkoelen in de bossen). De hoogtemeters zijn beperkt, maar onderschat niet hoe lastig het kan zijn om door het losse zand te wandelen. We probeerden wat aan de rand van het padje te wandelen omdat het daar meestal wat harder was. In de bossen gaat het gelukkig wel wat vlotter. Regelmatig kwamen we mooie zandverstuivingen tegen. We zagen sommige mensen trouwens die kleine heuveltjes beklimmen.

Wandelen kootwijkerzand

Onze drinkpauze in De Garage kwam in elk geval op het ideale moment (ongeveer halverwege de wandeling). Je kan in de zomer kiezen om binnen of buiten te zitten. Je moet wel zelf naar binnen gaan om te bestellen. Er kunnen ook taartjes en andere hapjes besteld worden voor diegene die al met een lege maag zitten.

Vlak aan De Garage staat ook het majestueuze monument van Radio Kootwijk. We bleven toch even staan om er van te genieten. Achteraf vond ik het eigenlijk heel jammer dat we niet nog even binnen konden kijken. Zeker het uitzicht vanaf de bovenste verdiepen moet de moeite geweest zijn.

radio Kootwijk

Voor we de laatste keer de bossen indoken kwamen we aan “De Zandloper”. We beklommen de toren (niet zo evident om veilig te doen tijdens Coronatijden) om een mooi uitzicht te krijgen over het zand waar er op dat moment veel mensen lagen te genieten van het mooie weer. Dit moet je toch wel zeker doen als je er passeert. Ik vrees dat het wel niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees.

Eens een dagje gaan wandelen in Kootwijkerzand is dus zeker eens de moeite waard als je wat langer in de streek rond de Hoge Veluwe bent. Je kan ook gerust een kortere wandeling doen naar De Zandloper en daar een namiddagje genieten van mooi weer, of gewoon eens Radio Kootwijk bezoeken. Voor ieder wat wils dus in deze exotische plaats in Nederland! Bij vragen met je mij gerust contacteren of hieronder reageren.

Wandelen Kootwijk
Uitzicht van op De Zandloper
Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!