Wandelen in het Bos van Stambruges

ReizenReizen

Wie wil wandelen in Wallonië zal al snel denken aan de Ardennen, maar is dat echt het enige dat er is? Of heeft Wallonië nog meer plaatsen met mooie bossen? Ik heb een wandeling gedaan in Henegouwen, namelijk in het Bos van Stambruges. Wil je Wallonië wat uitgebreider ontdekken i.p.v. enkel maar de Ardennen? Dan kan dit artikel over het Bos van Stambruges zeker interessant zijn voor jou!

Bos van Stambruges

Het Bos van Stambruges en omstreken

De wandeling gaat eigenlijk door het Staatsbos van Beloeil en het Onverdeelde Bos van Stambruges. Om het simpel te houden spreek ik in dit artikel over het Bos van Stambruges. Het volledig gebied is 475 hectare groot dus daar kunnen we in het westen van Vlaanderen wel wat van leren. De omgeving rond Beloeil is licht hellend en ook zeer mooi om in te vertoeven als je het bos niet wil bezoeken. Wij verbleven in de B&B Au Petit Canteleu in Beloeil. Dit verblijf kan ik ten zeerste aanraden als je in de buurt wil overnachten. Vooral de prijs-kwaliteit verhouding die ze bieden is voor mij bijna ongezien.

De feiten over de wandeling

De wandeling is 17 km lang en je kan de GPX hier downloaden. Er moeten volgens mijn Garmin Connect ongeveer 100 hoogtemeters overwonnen worden. Je wandelt bijna continu op onverharde padjes behalve in de dorpjes dat je tegenkomt. De wandeling start officieel in Stambruges, maar aangezien deze route niet aangeduid staat kan je eender waar inpikken. Veel dank aan de ontwikkelaar van de route waarvan ik vermoed dat hij in Stambruges zelf woont.

In Stambruges zelf valt je direct iets op. Overal lopen er kleine padjes tussen de huizen en veldjes. Ik had zoiets eigenlijk nog nooit gezien. Daarom vermoed ik trouwens dat de ontwikkelaar van de route in Stambruges woont. Je zou deze padjes nooit opmerken als je er gewoon even bent. Vanaf de straat lijken het eerder zijwegjes van huizen.

Bos van Stambruges

Voor het grootste deel wandel je over vrij brede paden in voornamelijk beukenbos. Gelukkig mag je toch af en toe eens een smaller padje opzoeken. Hoe verder je gaat hoe meer variatie. Je mag ineens wat meer op smalle padjes wandelen, en plots kom je ook in dennenbossen en zelfs in een beetje heide. Op het allerlaatste lijkt het plots alsof je in het bekende Muziekbos wandelt. Veel variatie in de laatste 5 km! De stukken dennenbos en “heide” zijn afkomstig van zandgebieden in de “Zandzee” en errond. Ik had nooit gedacht dit te kunnen vinden in Henegouwen.

Bos van Stambruges

Wie wil kan ook nog Château De Beloeil bezoeken. Deze wandeling passeert er wel niet langs. Je kan het kasteel wel in verte zien in het begin van de wandeling. We kunnen zeggen dat ze een heel lange oprit hebben…

Wat vond ik van het Bos van Stambruges?

Het Bos van Stambruges zal ik nooit vergeten. Ik heb er de eerste video’s gemaakt met mijn drone (zie onze Instagram pagina), maar het is ook een heel mooi gebied. In het dorp Strambruges zelf word je van in het begin verrast door de smalle padjes door het dorpje. Erna kom je dan in een groot bos waar je eigenlijk een hele dag in kan wandelen.

Bos van Stambruges

In het begin leek het even alsof we de hele tijd over brede paden gingen wandelen. Hoe verder we waren, hoe smaller de paden werden. Er kwam ook stilaan meer reliëf in de wandeling. Uiteindelijk leek het precies alsof we in het Muziekbos of het Brakelbos aan het wandelen waren. Helemaal op het einde kwamen we ook enkele buitenfitnesstoestellen tegen. Na bijna 17 km wandelen ontbrak de fut nog om ze allemaal eens uit te testen. Het was uiteindelijk weer even geleden sinds we zo een lange wandeling hadden gedaan. De winter is nooit echt goed voor mijn conditie…

Bos van Stambruges

Onderweg kom je ook ineens tussen de dennenbomen. Blijkbaar heeft een deel van het bos zand als ondergrond. Daardoor krijg je dus een heel andere vegetatie die eerder lijkt als die in De Kalmthoutse Heide of Kootwijkerzand. Jammer genoeg heb ik mij achteraf erop betrapt dat ik er maar weinig foto’s van had genomen (er staat een foto ervan onderaan in het hoofdstuk over de feiten). Je vindt er maar kleine stukjes die open zijn, maar volgens mij moet dat wel mooi zijn in de zomer. Uiteindelijk zal deze volledige wandeling een ander gezicht krijgen in de zomer. Als afwisseling kan dit zandstukje in elk geval tellen.

En misschien een kleine tip: het dierenpark Pairi Daiza ligt op een klein halfuurtje rijden van dit bos. Wij hadden op zaterdag het park bezocht, en op zondag deze wandeling gedaan. De B&B die ik al aangaf is dan ook een ideale uitvalsbasis voor een gelijkaardig weekendje.

Bos van Stambruges

Conclusie

Deze wandeling in het Bos van Stambruges is een veelzijdige wandeling die je bijna een hele dag in de bossen kan laten vertoeven. Er is afwisseling tussen brede en smalle paden, beukenbossen, dennenbossen, en andere soorten. Voor liefhebbers van boswandelingen kan deze wandeling eigenlijk niet teleurstellen. Dus plan deze wandeling maar in je agenda, en combineer eventueel met een dagje Pairi Daiza!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!