Muziekbos wandelroute, Ronse

ReizenReizen

De eerste zonnestralen aan het einde van de winter kwamen te voorschijn. Dus besloten wij last minute om onze wandelschoenen aan te trekken voor de muziekbos wandelroute, verkozen tot het mooiste wandelpad van Oost-Vlaanderen in 2018.

De muziekbos wandelroute neemt je mee langs de glooiende omgeving van de Vlaamse Ardennen. Als je de naam hoort verwacht je misschien dat hier achter elke boom een echte bosmuzikant zit verscholen…“Muz” is echter Keltisch voor moeras. Waar je je dus wel aan mag verwachten zijn drassige paadjes onderweg.

muziekbos wandelroute

De wandeling is 11km lang en bestaat vooral uit onverharde wegen doorheen het bos, de velden en zelfs een stukje langs de venen. En zoals bijna elke wandelroute in de Vlaamse Ardennen, zit er af en toe een stevig klimmetje in. Navigeren in het gebied is vrij eenvoudig dankzij de wandelknooppunten.

De Muziekbos wandelroute

De start van de wandeling is aan de ijsmolenhoeve in Ronse. Maar er zijn ook genoeg parkeergelegenheden rond de volledige wandelroute. We starten met de kleinste lus en volgen de golvende paadjes op en neer doorheen het bos.

geuzentoren muziekbos wandelroute

Midden in het Muziekbos bevindt zich de Geuzentoren op de muziekberg. Je zou zo verwachten dat Rapunzel hier met haar gouden lokken tevoorschijn komt. Deze Geuzentoren is gebouwd door de toenmalige eigenaar van het bos, als uitzichttoren. De toren is rondomrond afgesloten, maar blijkbaar kan je bij georganiseerde wandelingen met een gids wel mee de toren op.

Onderweg passeer twee speelzones voor de grote en kleinere kindjes. Wij vonden daarentegen een perfect plekje in de zon om te picknicken. Geen zin om je picknick mee te nemen? Dan kan je ook iets eten bij bistro boekzitting.  

muziekbos wandelroute

Bij de tweede lus wisselen bospaadjes en veldwegjes elkaar af. Hier begint ook het meer drassige gedeelte. Dit hebben ze vaak opgelost door creatieve paadjes aan te leggen. En geef nu toe, zoiets brengt bij iedereen toch weer even het kind naar boven. 🙂

muziekbos wandelroute

Mijn persoonlijke mening

De muziekbos wandelroute staat absoluut bij mijn top drie favoriete wandelroutes in Oost-Vlaanderen. Ik hoop hier in de lente nog eens terug te geraken, wanneer de paarse boshyacinten in bloei staan. Dit moet een feeërieke sfeer geven.

Mijn tip: neem zeker een paar wandelschoenen mee want het kan modderig zijn onderweg!

Algemeen

Vertrek: Ruddersveld 7, 9600 Ronse

Parking: Aan de ijsmolenhoeve in Ronse (knooppunt 92)

Knooppunten: 92-91-58-35-36-37-39-93-32-36-35-91-92

GPX: Deze kan je hier terugvinden

Afstand: 10 km. Maar kan ingekort worden tot 5 km.

Advies: De wandelroute is voornamelijk onverhard en kan zeer modderig worden. Neem dus je wandelschoenen mee en vertrek misschien niet meteen in of net na een stevige regenbui. We bevinden ons in de Vlaamse Ardennen dus verwacht je aan een paar klimmetjes.

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!