Oostendse Krekenwandelroute

ReizenReizen

Jullie weten ondertussen allemaal dat je in Oostende streetart kan ontdekken (of kom het hier te weten), maar er valt nog veel meer te ontdekken rond Oostende. Misschien heb je wel al eens gehoord van de Oostendse Kreken? Net buiten de stad valt er een waterland te ontdekken waar het krioelt van vogels, velden en speciale bossen. Het goede nieuws is dat er een wandelroute bestaat die langs de mooiste plekjes passeert in dit gebied: De Oostendse Krekenwandelroute.

De Oostendse Krekenwandelroute

Deze wandelroute is 13,5 kilometer lang met zo goed als geen hoogtemeters om te overwinnen. Je kan de PDF of GPX hier downloaden, maar er staan bordjes langs de route (zie foto hieronder). Je kan de wandeling het best aanvatten vanaf de parking van Kinderboerderij De Lange Schuur. Wij waren er tijdens de sneeuwperiode in februari 2021, dus de foto’s in dit artikel zijn er met ijs en sneeuw.

Oostendse Krekenwandelroute

De Oostendse Krekenwandelroute brengt je langs enkele speciale dichtbegroeide bossen waarvan de grootste het Geuzenbos is. Uiteraard kom je regelmatig water tegen. Dat varieert van kleine beken tot grote plassen. De twee grootste plassen zijn de Grote Keignaert en de grote kreken die je tegenkomt als je wandelt op de Groene 62, de oude spoorwegberm die omgetoverd is tot een fietspad. Regelmatig krijg je uiteraard ook vergezichten voorgeschoteld op de Oostendse polders. Ben je een vogelliefhebber? Tijdens deze route kom je heel veel watervogels tegen, waaronder misschien wel de zeldzame zilverreiger.

De wandeling is op zich niet echt lastig. Voor de vorst kwam, was er wel enorm veel modder die het wel een stuk lastiger maakte. In normale omstandigheden is het een zeer gemakkelijke wandeling zonder technische moeilijkheden. Het is ook goed te doen om deze wandeling te maken met je hond. We kwamen veel wandelaars tegen die hun trouwe viervoeters mee hadden. Ik schat dat ongeveer de helft van de route onverhard is. Onderweg kom je heel veel bankjes tegen om te picknicken, vooral aan de fietspaden.

Oostendse Krekenwandelroute
De Grote Keignaert

De route was over het algemeen wel goed aangeduid maar we kwamen toch één grote tekortkoming tegen. Als je in Oudenburg op de Zandvoordestraat wandelt (de drukste weg die je tegenkomt), moet je uitkijken achter de Caelfstraat. Er staat geen bordje dat aangeeft dat je daar moet inslaan. De inslag is vlak bij een bushalte. Het kan zijn dat we het bordje niet gezien hebben, dus laat mij gerust weten of ik gelijk heb of niet.

Wat vond ik van deze wandeling?

Ik had de streek al een beetje leren kennen toen ik de Polderrand fietsroute fietste. Te voet kan je de natuur wel veel beter ontdekken. Wat mij direct opviel was dat de bossen heel dicht begroeid waren. Aangezien het putje winter was hadden de bomen geen bladeren. Ik wil nu toch zeer graag eens terugkomen in de zomer om te zien hoe de bossen er uit zien in al hun glorie. Ik vond het in de winter in elk geval al eens de moeite!

Oostendse Krekenwandelroute

Net zoals de meeste wandelingen in Vlaanderen kom je nog regelmatig bebouwing tegen, alhoewel ik het nog wel vond meevallen. Je hoort wel nog veel verkeer van de A10 die vlakbij ligt. Er is in elk geval nog meer dan genoeg open ruimte om van te genieten. De polders zijn een uniek landschap op zich, en zeker iets anders dan wat ik gewend ben als inwoner van de Leiestreek.

Het hoogtepunt voor mij was dan het stuk op de Groene 62. De kreken die we toen tegenkwamen waren prachtig. Het krioelde van de watervogels en de combinatie van water, beplanting en grasveld maakt het een unieke plaats. Ik verwijs even naar de foto hieronder!

De kreken langs de Groene 62

Conclusie

Hou je van open vlaktes, bos en water(vogels)? Dan is de Oostendse Krekenwandelroute een absolute aanrader. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het strand van Oostende. Deze wandeling is in elk geval de moeite de moeite voor iedere wandelaar die de natuur in Vlaanderen kan appreciëren!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!