De Polderrand fietsroute

Polderrand fietsroute

ReizenReizen

Trouwe lezers van deze reisblog kennen mij vooral als een fervent wandelaar, maar eigenlijk fiets ik ook zeer graag. Op advies van een Gistelnaar hebben we de Polderrand fietsroute gedaan. Deze 47 km lange fietsroute brengt je langs de West-Vlaamse polders en enkele natuurdomeinen, maar ook door enkele bossen nabij het Brugse Ommeland. Wil je weten of deze fietsroute ook iets voor jou is? Lees dan hieronder verder!

De fietsroute

Deze fietsroute is 47 km lang. Via de downloadlink hieronder kan je een PDF downloaden waar een plannetje op staat. De route staat volledig (en duidelijk) aangeduid met bordjes (zie foto). Er zijn 4 officiële startplaatsen, maar eigenlijk kan je van overal vertrekken eenmaal je een bordje tegenkomt. De 4 officiële startplaatsen zijn ook 4 plaatsen die de moeite zijn om eens te stoppen, bijvoorbeeld de Oostmolensite in Gistel, en de Stationsput in Eernegem. Onderweg kom je ook nog andere natuurdomeinen tegen. Wij hadden even gestopt in het natuurdomein De Hoge Dijken, aan een uitzichttoren aan de Zwaanhoek, en ook aan een uitzichttoren in het bos Vloethemveld. Tijdens het laatste deel van de fietsroute volg je de “Groene 62”, een lang fietspad waar vroeger een treinspoor liep (spoorlijn 62).

Polderrand fietsroute
Te volgen

Zoals de naam al doet vermoeden moeten er niet veel hoogtemeters overwonnen worden. Toch is het vanwege de lengte nu ook weer geen fietstocht om met jonge kinderen of ouderen te doen (alles hangt natuurlijk af van de lichaamsconditie). Er zijn wel genoeg rustmogelijkheden onderweg aangezien je regelmatig een dorp doorkruist. Naast de natuurdomeinen die hierboven al omschreven staan, kan je ook 2 musea bezoeken. Het RAM Oudenburg (Romeins Archeologisch Museum) en het Permeke Museum (Permeke was een kunstschilder).

Polderrand fietsroute

Mijn ervaring

Ik vond de Polderrand een zeer aangename fietsroute omdat er heel wat variatie in was. In het begin fiets je wat meer langs het water, ongeveer halverwege (vertrekkende vanuit Gistel) kom je dan op enkele onverharde wegen en bossen, en je eindigt op de Groene 62 die je terug brengt naar Gistel. Er zijn veel natuurdomeinen waar je kan stoppen voor een wandeling of om gewoon snel eens een idee te krijgen. Er zijn enkele grote waterplassen (vb. de Stationsput) op de route waar je snel een mooi uitzicht op krijgt zonder ver te moeten wandelen.

Eens je een paar kilometer uit het bos Vloethemveld bent, kom je een kleine boerderij genaamd Krinkelhof tegen waar je in zomermaanden iets kan drinken. Je kan er ook verse groenten plukken in hun pluktuin. Tijdens mooi weer is dit een ideale stopplaats voor een drankje en een ijsje.

Polderrand fietsroute

Recreatieve fietsers die graag een beetje variatie willen in hun tocht komen zeker aan hun trekken op de Polderrand fietsroute. Je kan er zelfs een hele dag van maken als je langer wil stoppen op enkele van de startpunten of natuurdomeinen langs de route. De Polderrand is dus zeker een aanrader. Misschien doe ik hem wel nog eens volgende zomer! Ken jij nog een fietsroute die de moeite waard is? Laat hieronder gerust een berichtje achter!

Winkeltip: wil je meer van de Belgische kuststreek ontdekken? Dan kan deze handige online gids jou misschien helpen!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!