De Gaverbeek fietsroute

ReizenReizen

Wat is er leuker dan op een zonnige zondag een fietstochtje te maken door een mooie streek? Op warme dag in februari fietste ik met mijn vriendin de Gaverbeek fietsroute. Deze route vertrekt vanuit Waregem en brengt je door enkele mooie plekjes in de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen. Wie wil er nu niet eens flirten met de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen? Kom in dit artikel meer te weten over de Gaverbeek fietsroute!

De Gaverbeek fietsroute

De Gaverbeek fietsroute start in Waregem. Meer bepaald aan de parking van “Park Baron Casier” in de Marcel Windelsstraat. Vanaf daar zie je al snel het eerste bordje staan van de vele bordjes lang de route (zie foto hieronder). Uiteraard kan je ook inpikken ergens anders langs de route. Officieel is de route 31 km lang maar ik vermoed dat ze eigenlijk eerder 34 km lang is. Er is bvb. een klein lusje gemaakt naar het Amerikaans kerkhof dat niet op de GPX staat. Wil je ook de route in GPX voor de zekerheid? Dan kan je die hier downloaden. Er moeten trouwens ook een goeie 265 hoogtemeters overwonnen worden, met dank aan de heuvels rond Nokere.

Gaverbeek fietsroute

Eerst de Leiestreek

Het eerste deel van de fietsroute brengt je door de Leiestreek, maar voor je de Leie mag zien moet je eerst door “De Oude Spoorwegberm”. Dit is een klein natuurdomein waar er nog een stuk oud spoor ligt inclusief een oude treinwagon. Hier was de route wel onverhard, maar ikzelf raakte er moeiteloos door met mijn racefiets. Daarna is alles op verharde wegen.

Gaverbeek fietsroute
De Oude Spoorwegberm

Na het bezoek aan “De Oude Spoorwegberm” fiets je langs rustige wegen naar de Leie. Je komt eerst aan een Oude Leiearm die perfect is voor een eventuele lunchpauze. Al snel kom je aan de echte Leie en die mag je een tijdje volgen tot in Machelen (als je goed kijkt zie je hier en daar een Oude Leiearm verschijnen). Machelen is een klein dorpje dat ideaal is voor een stop om een hapje of een drankje te benuttigen. Je kan er ook een Frans kerkhof bezoeken.

Gaverbeek fietsroute

Dan de Vlaamse Ardennen

Eénmaal je Machelen verlaat brengt de Gaverbeek Fietsroute je richting de Vlaamse Ardennen. Het uiteindelijke hoogtepunt (letterlijk dan) is Nokere Berg. Jullie kennen de naam misschien van de voorjaarsklassieker Nokere Koers. Uiteraard is dit deel van de route wat zwaarder, maar de heuvels zijn nog niet van het kaliber als die rond Oudenaarde. Nokere is trouwens een gezellig dorpje om even te stoppen. Je mag ook de route naar beneden doen op de kasseien. Dan rij je liever even niet op een racefiets (of net wel?). Voor je in Nokere aankomt kan je nog even stoppen aan een uitkijktoren. In Nokere heb je trouwens ook de Kordaalroute (wandelroute)

Gaverbeek fietsroute
Nokere

Dan is de route voor het grootste deel al gereden. Je krijgt nog een lusje voorgeschoteld naar het Amerikaanse kerkhof in Waregem, het enige kerkhof in België waar er Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog begraven liggen. Jammer genoeg kon ik met mijn klikschoenen moeilijk door het kerkhof wandelen, anders was ik er graag eens binnengegaan. Na het kerkhof ben je al snel terug aan de start van de route.

Wat vond ik er van?

In het najaar van 2020 had ik met de Polderrand fietsroute een eerste ervaring opgedaan met uitgestippelde fietsroutes. Tijdens de winter zelf had ik mij eerder beperkt tot wandelroutes (waarvan de meeste op deze website staan). De Gaverbeek fietsroute was een ideale eerste fietsroute van het jaar. Het eerste lentezonnetje kwam eindelijk al eens piepen. Ik besefte ook wel snel dat je met fietsen veel gemakkelijker variatie kan brengen dan met wandelen. Een dagwandeling die zowel de Leiestreek als de Vlaamse Ardennen doorkruist is niet gemakkelijk te vinden vrees ik.

De Leiestreek

Ondanks dat Gaverbeek fietsroute eigenlijk vooral al bekende omgevingen doorkruiste, kon ik er toch met volle teugen van genieten en toch nog nieuwe dingen ontdekken. De oude Leiearm bij Zulte had ik bvb. nog niet ontdekt, maar zelfs al kende ik deze oude waterloop, het blijft altijd een mooi plaatje. Door Corona kon ik toch wel veel leren over mijn eigen streek. Op de foto hieronder zie je één van de andere Oude Leiearmen die we ontdekt hebben. Je ziet ze af en toe rechts verschijnen als je langs de Leie fietst.

Gaverbeek fietsroute

De Vlaamse Ardennen

Ik ben altijd wel redelijk sportief aangelegd geweest, dus aankomen in de Vlaamse Ardennen deed mij terugdenken aan vervlogen tijden. Vroeger reed ik namelijk veel meer met de racefiets. Ik fietste zelfs nog “De Ronde Van Vlaanderen voor wielertoeristen”. Uiteraard kon ik dus met volle teugen genieten van de sprintjes naar de top van de heuvels. De Vlaamse Ardennen heeft ook een prachtig landschap waar ik nog eens kon van genieten. De heuvels rond Nokere zijn trouwens niet zo overdreven steil en hoog. Iedereen met een normale conditie geraakt normaal gezien wel tot boven.

Gaverbeek fietsroute

Stopplaatsen

Door Corona konden we nergens stoppen voor een hapje of een drankje. We kwamen in iedere geval veel mooie plekjes tegen die ideaal waren voor een stop. In Machelen en Nokere kan je in elk geval niet verkeerd zitten. In Machelen is Herberg De Avonden in elk geval een aanrader (het café ligt vlak aan de spoorweg, niet in het centrum). In het heuvelachtig stuk vóór Nokere kwamen we trouwens nog een uitzichttoren tegen, maar jammer genoeg mochten we er niet op door Corona. Je kan hem gelukkig wel niet missen tijdens het fietsen.

Conclusie

Of je de streek nu al kent of niet, de Gaverbeek fietsroute is een zeer mooie fietsroute die twee mooie streken doorkruist. Je kan de volledige route in 2 uur gereden hebben, of je trekt er een volledige dag voor uit. Er zijn meer dan genoeg stopplaatsen langs de route die er een topdag kunnen van maken. Geniet van de Leie, de heuvels en (hopelijk) de zon!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!