De mooiste wandelingen in Heuvelland

Reizen

In de zuiderse uithoek van West-Vlaanderen ligt het landelijke Heuvelland. Deze gemeente/streek ligt in de Westhoek en bestaat eigenlijk uit reeks van kleine dorpjes met daartussen veel open gebied en bossen met verschillende heuvels. Dit nodigt natuurlijk uit om te wandelen en voor jullie heb ik drie wandelingen uitgekozen die volgens mij de mooiste zijn van de streek. Hier komen de drie mooiste wandelingen in Heuvelland!

Wandeling op en rond de Kemmelberg

Deze wandeling van 13 km start en eindigt in Dranouter. Van daaruit wandel je richting de Kemmelberg met als hoogtepunten o.a. de Franse begraafplaats en de wijngaard op de Monteberg. Verder kom je ook nog twee kleinere kerkhoven tegen.

De natuur op de Kemmelberg is zeer mooi waardoor je een leuke afwisseling krijgt tussen wijnbouw, natuur en oorlogsgeschiedenis. Uiteraard krijg je ook regelmatig enkele mooie vergezichten te zien. Op één plaats zelf met bordjes waar aangeduid staat waar welk dorp ligt. Op zeer heldere dagen kan je zelfs Rijsel zien liggen!

Wandelingen Heuvelland

Deze route staat niet aangeduid maar moet je dus volgen met de GPS. De GPX en een uitgebreide uitleg vind je terug in het uitgebreide artikel dat ik reeds schreef over deze wandeling.

De Tweebergenwandelroute

De Tweebergenwandelroute is een kleine 7,3 km lang en start vanaf het centrum van Westouter. Je beklimt de Sulferberg en de Rodeberg die allebei heel mooie natuur bieden. Dit is één van de bekendste wandelingen in Heuvelland.

Onderweg wandel je regelmatig over vlonderpaden en er werden enkele leuke rustpunten gemaakt met houten planken en koorden. Dit is vanwege de rustplaatsen en afstand een toegankelijke wandeling voor mensen die iets minder te been zijn of maar een beperkte afstand willen of kunnen wandelen.

Wandelingen Heuvelland

De Tweebergenwandelroute staat volledig aangeduid vanaf de kerk van Westouter. Als je meer info wil kan je gerust het uitgebreide artikel nog raadplegen.

De Stiltewandeling

Het Stiltepad of stiltewandeling is eigenlijk een uitbreiding van de Tweebergenwandelroute. Deze route start ook vanuit Westouter maar is 13 km lang i.p.v. 7,3. De route van de Tweebergenwandelroute zit er voor een zeer groot deel in verwerkt. Ik geloof dat deze route de nieuwste officiële wandeling is in Heuvelland. Deze wandeling staat op de site van Westtoer.

Er worden enkele extra stukken vlonderpaden in verwerkt en ook een paar extra natuurgebieden. Op het laatste wandel je ook nog een paar kilometer door de velden. Veel extra moois dus om te ontdekken.

Wandelingen Heuvelland

Deze wandeling staat ook niet aangeduid hoewel deze zeer veel gewandeld wordt. Via de komootembed hieronder kan de route bekijken, volgen of er een GPX uit halen voor een andere app. De route kan wel gewandeld worden via knooppunten. Meer info via het uitgebreider artikel!

Conclusie

Heuvelland heeft uiteraard nog veel meer moois te bieden maar volgens mij zijn deze drie toch het mooiste wat de streek te bieden heeft. Geniet in elk geval van de gezellige dorpjes, de mooie natuur en de prachtige heuvels!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!