De Afsnee-Keuze wandelroute

ReizenReizen

Omdat ik toch graag de stempel als “ambassadeur van de Leiestreek” wil krijgen, was het najaar van 2020 een ideaal moment om een paar mooie plekjes te ontdekken in deze streek waar ik geboren en getogen ben. Ik had van Toerisme Leiestreek vier wandelingen doorgekregen waarvan ik er nog maar slechts één niet had gedaan. In dit artikel heb ik het over de Afsnee-Keuze wandelroute, de laatste van de vier die ik deed. De andere drie zijn de Oude Leiewandelroute, streetart in Roeselare en de Oude Kalevallei wandelroute. Kom hieronder meer te weten over de Afsnee-Keuze wandelroute niet ver van Sint-Martens-Latem.

De Afsnee-Keuze wandelroute: de feiten

De Afsnee-Keuze wandelroute is 9 km lang zonder enige hoogtemeters. Je kan een PDF of de GPX hier downloaden, maar er staan ook bordjes langs het hele parcours (zie foto hieronder). Je parkeert in Afsnee van waaruit de bordjes ook onmiddellijk uitgestald staan. Het eerste deel van de wandeling zou iets moeten zijn voor mensen die graag mooie huizen zien. Het is nu eenmaal gekend dat een rijker deel van de bevolkingsgroep in de streek van Sint-Martens-Latem woont. De huizen die je in het begin tegenkomt staan allemaal aan het water, maar jij ziet ze vanaf de andere kant (de huizen staan tussen jou en het water) terwijl je over asfaltwegen wandelt.

Afsnee-Keuze wandelroute

Het tweede deel van de wandeling brengt je over een voetgangersbrug onder de E40 naar de Keuzemeersen. Dit is een mooi stukje natuur dat mij wat deed denken aan het landschap van de Oude Kalevallei wandelroute. Ook hier staan er aan de andere kant van het water enkele gigantische huizen. Soms kijk je meer naar de huizen dan naar het mooie landschap aan de andere kant, maar eigenlijk begon ik te merken dat ze misschien gewoon deel uitmaken van het volledige plaatje. Omdat deze huizen privaat eigendom zijn besloot ik om er geen foto’s van te nemen. Uiteindelijk kom je terug aan dezelfde voetgangersbrug en dan wandel je in de velden terug naar Afsnee.

Afsnee-Keuze wandelroute

Wat vond ik ervan?

Van de vier wandelingen die mij werden aangeraden vond ik deze wandeling persoonlijk iets minder. Zeker het eerste deel langs de grote huizen was voor mij redelijk saai. Als je natuurlijk graag naar kasteel-huizen kijkt dan is het wel de moeite voor jou. Ook het feit dat je altijd het lawaai van de auto’s op de E40 blijft horen was ook jammer, maar België is nu eenmaal een land met veel wegen en auto’s.

Het lusje in de Keuzemeersen was dan wel weer de moeite. Daar komt het mooie landschap van de Leiestreek weer volledig tot zijn recht. Het lusje is ongetwijfeld het mooiste stuk van de wandeling. Er waren zelfs op een novemberdag veel vogels te bespeuren. Je wandelt het eerste deel van het lusje ook langs het water waar aan de overkant weer enkele grote huizen staan. De mensen die daar wonen kan ik in elk geval enkel proficiat wensen met hun prachtig uitzicht.

Afsnee-Keuze wandelroute

Moet je de Afsnee-Keuze wandelroute zelf ook doen? Als je graag mooie huizen ziet en toch ook wat mooie natuur wil meepikken, dan blijft het een aanrader. De Keuzemeersen zijn in elk geval zeker de moeite! Wil je toch liever wat meer natuur en landschap tijdens je wandeling? Dan doe je misschien beter de Oude Leiewandelroute of de Oude Kalevallei wandelroute. Deze wandeling blijft in elk geval een mooi voorbeeld van het mooie landschap dat de Leiestreek kan bieden.

Afsnee-Keuze wandelroute

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!