Wandelroute Den Bunt in Hamme

ReizenReizen

Geniet van de durme- en de scheldestreek door deze wandelroute ‘Den Bunt’ In Hamme van 9km. En wandel langs het Sigmagebied Den Bunt, Driegoten en de Binnenbunt in Hamme.

De Bunt in Hamme is een 25ha groot natuurgebied vlak bij de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. Ontstaan op de plaats van een oud Turfwinningsgebied.

Beschrijving van wandelroute Den Bunt in Hamme

De wandeling start ‘officieel’ aan de befaamde Mirabrug in Hamme. Wij hebben er daarentegen voor gekozen om vanaf Tielrode de veerboot te nemen richting Hamme. Deze vaart om de 30 minuten gratis over. En geef nu toe, een tochtje met de veerboot geeft toch weer iets extra aan de wandeling 😉

De veerdienst Tielrode Hamme

De wandelroute Den Bunt is in totaal 9km en bestaat uit twee lussen. Als je met de veerboot komt start je ongeveer in het middelpunt van deze twee lussen. Ideaal als je de route eventueel wil inkorten tot slechts één lus van ongeveer 5km. Vanaf de veerboot wandel je langs een idyllisch wegje tussen de bloemetjes door richting de Mirabrug. 

Wandelroute den Bunt in Hamme

Onderweg zie je langs de dijk ‘de slikken en schorren’ tegen de Durme. Dit is mee onderdeel van een gecontroleerd overstromingsgebied. Aan de Mirabrug gekomen steken we deze niet over, we volgen evenwijdig de N41 richting de Biezestraat.

Wist je dat de Mirabrug zijn naam heeft te danken aan de film ‘Mira’ die hier in 1917 is opgenomen? De film is gebaseerd op het boek ‘De teleurgang van den Waterhoek’ van Stijn Streuvels. De Waterhoek is een gehucht in Avelgem die zijn rust ‘dreigde’ te verliezen bij de bouw van een brug over de Schelde. De scènes zijn dus niet in Avelgem opgenomen maar wel hier aan de brug over de Durme, in Hamme.

Aan de Biezestraat is het eventjes zoeken naar een veldwegje, links van het huis nr 97. Dit pad brengt je naar de Binnenbunt, het hartje van dit natuurgebied en tevens ook het mooiste stuk van de wandeling. De smalle paadjes gaan langs turfputten en moerassen. En hier en daar zie je nog stukken van de oude dijk.

De Binnenbunt, Hamme

Na het natuurgebied ‘de Binnenbunt’ kom je aan de ‘Driegoten’, vlak tegen het veer richting Weert. Hier zijn voldoende gelegenheden om iets te eten of te drinken.

In tegenstelling tot het eerste deel van de wandeling is de tweede lus grotendeels verhard en blijf je de dijk volgen tot je terug uitkomt bij Driegoten om vervolgens de weg naar het veer richting Tielrode terug te nemen.

Mijn mening

Deze wandeling door de verschillende natuurgebieden in Hamme is zeker een aanrader. Vooral de eerste lus langs ‘de binnenbunt’ vind ik bijzonder mooi. Omdat dit smalle paadjes zijn langs turfputten en moerassen. De tweede lus is dan weer grotendeels verhard langs de dijk – daar ben ik persoonlijk iets minder fan van. Doordat het een vlakke wandeling is en je deze ook perfect kan opsplitsen in één lus in plaats van twee lussen is deze zeker te doen voor iedereen. 

En wat deze wandelroute extra leuk maakt is natuurlijk de uitgebreide keuze aan restaurantjes en café’s aan de driegoten! 

Op zoek naar een mooie wandelroute in de buurt? Lees dan zeker ook onze blog over de Steendorp wandelroute in Kruibeke.

In het kort

Start: Veerdienst Tielrode, gratis parking (vergeet geen mondmaskertjes!)

Afstand: 9km, maar kan je perfect opsplitsen in twee lussen van 4 à 5km.

GPX: Deze kan je hier terugvinden (let op: hier start de wandelroute aan de Mirabrug in Hamme, wat natuurlijk ook een mogelijkheid is)

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Honden toegelaten: Ja, ook op de veerboot 🙂

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!