De Roomacker wandelroute Tielrode

Reizen

De Roomacker is een provinciaal domein van 12 ha in Tielrode, deelgemeente van Temse. De Roomacker wandelroute is een wandeling van 9 km en gaat langs de Durme, de drie kleiputten van het provinciaal domein de Roomacker en de Scheldedijk. Een wandelroute waar ik met veel liefde over vertel, aangezien ik zelf in dit mooie dorpje woon.

De Roomacker wandelroute Tielrode met Add-Active

De kleiputten zijn restanten van de vroegere steenbakkerij de ‘nv Antwerpse Machiensteenbakkerij Tielrode (AMT)’, die hier in 1980 aan kleiwinning deed. De steenbakkerij zie je nog altijd liggen aan de overkant van de straat. De provincie kocht de Roomacker in 1993 en maakte er een natuurdomein van. Vandaag de dag strijden de bewoners van Tielrode om het gebied van de Roomacker te vrijwaren van verkaveling, met het comité ‘Red de Roomacker’

Roomacker wandelroute – gpx

  • Startpunt: Taverne ‘t Veer, Tielrode
  • Afstand: 9 km
  • Bewegwijzering: Ja, volg de bordjes ‘Roomacker wandelroute’
  • Wegdek: 60% verhard, 40% onverhard. Niet geschikt voor rolstoelgebruikers of een kinderwagen.
  • Honden toegelaten: Ja

Routebeschrijving Roomacker wandelroute

De Durme

De Durme dijk roomacker wandelroute - add-active
de durme tijdens de roomacker wandelroute met add-active

Starten doe je aan taverne ‘t Veer in Tielrode, waar je ook je wagen kan parkeren. De parking ligt vlak tegen de dijk en dit pad wandel je ook op langs de Durme, de Schelde laten we letterlijk achter ons. De dijk hier is geliefd bij fietsers en wielertoeristen, niet altijd zo fijn als wandelaar. De vraag: moet je nu links of rechts wandelen op de dijk? Daar ben ik nog altijd niet uit.

Provinciaal Domein Roomacker

kleiputten roomacker wandelroute met add-active
provenciaal domein roomacker wandelroute met hond - add-active

De Durme laten we al gauw links liggen en via enkele kleine weggetjes steken we de baan over naar het Provinciaal Domein Roomacker. De Roomacker bestaat uit drie voormalige kleiputten en daarrond een boszone met een onverhard pad. Het domein is alleen toegankelijk voor wandelaars. Fietsen en zwemmen is niet toegestaan. Al neemt mijn hond hier soms wel een frisse duik bij warm weer.

Opgelet! Bij stormweer is het verboden om het bos te betreden. Door hevige rukwinden kunnen takken afkraken en bomen omwaaien. 

Wist je dat: De Roomacker op het hoogste punt van het Waasland ligt? Volgens sommige zie bij helder weer het Atomium van Brussel blinken aan de horizon. Al is me dat nog niet opgevallen…

Tielrodebroek – Scheldedijk

roomacker wandelroute met de hond van add-active
de scheldedijk en tielrodebroek tijdens roomacker wandelroute met add-active

Hierna gaat de wandeling verder langs de polders en velden. Waar je geniet van de prachtige uitzichten. De hellingen tussen de velden, het heeft wel iets weg van de Vlaamse Ardennen. Je daalt af richting de Scheldedijk en wandelt vervolgens het overstromingsgebied ‘Tielrodebroek’ rond. Bij schemering heb je veel kans om hier herten te zien. 

Tip: Kom terug op krachten in Eetcafé De Brabander met een lekkere steak en het lokaal gebrouwen biertje ‘Kerel’. Aan te raden om op voorhand te reserveren. 

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!