Steendorp wandelroute

ReizenReizen

De Steendorp wandelroute bevindt zich – zoals de naam het al doet vermoeden – in Steendorp, Oost-Vlaanderen. Deze bewegwijzerde wandeling neemt je mee langs een stukje geschiedenis; zoals de wereldberoemde cartograaf Mercator, de Graven van Vlaanderen, de oude steenbakkerijen en zelf het laatst gebouwde stenen fort van België. En dit allemaal terwijl je langs de Schelde door de indrukwekkende poldergebieden wandelt.

Start van de Steendorp wandelroute

De wandelroute start aan het Mercatorplein in Rupelmonde. Vernoemd naar zijn beroemdste inwoner ‘Mercator’. Mercator leefde in 1554 als cartograaf. Zijn kritische kijk en het verspreiden van zijn nieuwe inzichten hadden als gevolg dat hij van Ketterij werd beschuldigd en voor zeven maand de kerker invloog. Deze kerker bevindt zich in de kelders van de Graventoren aan het Mercatorplein.

Graventoren Mercatorplein Steendorp

De Graventoren is de enige van zeventien torens van de voormalige waterburcht – toen eigendom van de Graven van Vlaanderen  – die nog deels overeind staat. Deze vestiging moest de Schelde beschermen tegen aanvallers. Het benedendeel (witte steen) is nog in oorspronkelijke staat. De rest is terug opgebouwd op de overgebleven Ruïne.

De toren is ook van binnen te bezichtigen en beklimmen. Onderaan in de toren is een expo met afbeeldingen, kaarten, en reconstructies van de vroegere Gravenburcht.

Recht tegenover de toren staat een watermolen, die doormiddel van het tij van de Noordzee het malen van graan mogelijk maakt. Je kan deze gratis bezoeken, de openingsuren kan je terugvinden op de website van Kruibeke.

Watermolen Mercatorplein Steendorp

De Graventoren en de watermolen laten we letterlijk links achter ons en we volgen de bordjes “Steendorp wandelroute” naar de dijk. De dijk blijf je volgen, na zo een vijftien minuten passeer je een oude steenbakkerij. Dit dorp is ontstaan dankzij de ontginning van klei en heeft er ook zijn naam aan te danken. Het bedrijf Wienerberger heeft hier in 2011 de activiteiten stopgezet. Er zijn plannen voor een herbestemming van deze site. Maar wat hier dan juist zal komen is nog niet duidelijk.

oude steendbakkerij Steendorp

Vanaf hier laat je ook de woonwijk achter je en volgt de dijk verder langs de verschillende polder – en natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn voormalige kleiputten van de lokale steenbakkers. Op een zonnige weekend dag kan het wel druk worden op de dijk met zowel wandelaars als fietsers. 

Schelde dijk, Steendorp wandelroute

Als laatste kom je nog voorbij het Fort van Steendorp. Het laatst gebouwde bakstenen fort van België, dat nu dienst doet als vleermuizenverblijf voor zo’n 1200 exemplaren. Heel dit domein is nu ook als natuurreservaat beschermd. Ook voor vogelspotters is dit een geliefde locatie omdat er hier veel soorten ter plaatse broeden, zoals de bos- en kerkuil en de buizerd. Het fort zelf is gebouwd in 1882. Na de tweede wereldoorlog is het gebruikt als fabriek voor oorlogsgassen. Tijdens de tweede wereldoorlog is het door de Duitse bezetter als opslagplaats voor munitie gebruikt. Je kan volledig rondom het fort wandelen, zo’n 2 km.

fort van Steendorp

Je wandelt dus langs een florissant stukje geschiedenis en dat in een groene omgeving. Vind je 13 km toch wat te lang? Dan kan je deze route heel eenvoudig een stukje afsnijden door de veldwegjes in te slaan van de dijk richting het fort van Steendorp.

Afstand: 13 km

Start: Aan het Mercatorplein in Steendorp. Hier kan je ook gratis parkeren

Route/gpx: meer info over deze route kan je hier terugvinden.

Tip: Als het net geregend heeft kan het behoorlijk modderig worden langs het fort van Steendorp. Neem dus een paar wandelschoenen mee die hier tegen kunnen. 

Honden toegelaten: ja

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!