Buggenhoutbos wandelroute

Buggenhoutbos wandelroute add-active
Reizen

Wandel jij graag door de bossen? Dan is deze Buggenhoutbos wandelroute echt iets voor jou! Dit is een prachtige en rustgevende wandeling door het 190 ha grote Buggenhoutbos. Het Buggenhoutbos is gelegen in de gemeente Buggenhout in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. 

Buggenhoutbos wandelroute add-active

Ik ben hier zelf komen wandelen op één van de eerste zonnige zondagen van het jaar. Desondanks heb ik hier genoten van de rust en de stilte. De echte troef van het Buggehoutbos is te bewonderen tijdens de vroege herfst. De eikels van de wintereiken worden dan op grote, witte netten geoogst om elders in Europa bossen mee aan te planten. Nergens in Vlaanderen vind je trouwens zoveel wintereiken als in het Buggenhoutbos. Dus in de herfst keer ik zeker terug!

Wikipedia weetje: De naam Buckenholt komt voort van het Oudsaksisch Boka (=beuk) en holt (=hout, bos). Naast wintereiken staan er ook een groot aantal beukenbomen die mee het bos vormen. 

Buggenhoutbos wandelroute – overzicht

Routebeschrijving Buggenhoutbos

Buggenhoutbos parking

Er is een grote parking net na brasserie Het Middelpunt. Is deze volzet? Rij dan gewoon één parking verder, aan dezelfde kant van de weg.

Start

Je start aan de overkant van de parking, aan de meer dan 500 jaar oude Boskapel. De kapel eert de man Jan de Rijcke, die door een woest everzwijn werd gedood. De versieringen binnenin de kapel vertellen je over dit jachtongeval.

Arboretum

De eerste lus wandel je door het 2 hectare grote arboretum. Hier staan 50 boom- en struiksoorten. Zoals ook eerder in dit artikel aangehaald, bewonder je de belangrijkste troef van het Buggenhoutbos tijdens de vroege herfst. Wanneer de eikels met grote, witte netten worden geoogst om vervolgens andere bossen over heel Europa mee aan te planten. 

Oude boskapel buggenhoutbos wandelroute add-active
Arboretum Buggenhoutbos wandelroute add-active

Hollebeek

De tweede lus gaat langs het oostelijke deel van het Buggenhoutbos. Waar je langs het zuivere water van de Hollebeek slingert. Naast en over het beekje door verschillende houten brugjes.

Even de weg kwijt

Ik had zelf een gpx gedownload via RouteYou. Deze stuurde me op een gegeven moment langs een privéweg. Na zo’n 500 m op privéterrein te wandelen, verhinderde een poort me om terug buiten naar de straat te raken. Dan maar een eindje terugwandelen, over een sloot en zo het Buggenhoutbos weer in. Volg je mijn gpx of de kaart (zie bovenaan dit artikel) dan heb je dit gelukkig niet voor!

Nagenieten

Geniet nog even na van de wandeling met een hapje en een drankje. Dat kan in de verschillende brasserietjes: De groene wandeling, Brasserie Foreest en brasserie het Middelpunt.

Liever een picknick meenemen? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn schuilhutten en bankjes in het bos om te genieten van je eigen picknick. Neem je afval wel mee terug naar huis.

Buggenhoutbos met de hond

Ga jij net zoals mij graag wandelen met je hond? Dan kan mijn hond Rookie bevestigen dat dit een hondvriendelijke wandeling is. Een extra pluspunt is de losloopzone.

honden losloopzone buggenhoutbos wandelroute add-active
Hollebeek buggenhoutbos wandelroute add-active
Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!