Roadtrip langs de Westkust van Mallorca

Roadtrip langs de westkust van Mallora

ReizenReizen

Misschien denk je bij Mallorca aan zee, feesten en all-in hotels. Maar dat is helemaal buiten de dramatische west kust van de Balearen gerekend. Hier kan je de meest pittoreske dorpjes terugvinden verscholen in de bergen of verdoken baaien met het helderste blauw-groene water. Lees hier alles over onze roadtrip langs de Westkust van Mallorca.

Je kan de West kust van Mallorca op verschillende manieren verkennen; al wandelend via de GR221, al fietsend – de westkust is heel geliefd bij wielrenners – of gewoon met de auto. Wij hebben gekozen voor een combinatie van de drie.

De Serra de Tramuntana is de bergketen die langs de volledige westkust van dit Spaanse eiland Mallorca loopt. En de hele bergketen is ook als natuurerfgoed opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Mallorca is geen groot eiland. één weekje volstaat om deze roadtrip af te werken. Ondanks dat de afstanden niet groot zijn moet je er wel rekening mee houden dat je langs deze bergwegjes altijd wat langer onderweg bent dan dat je gps je zal meegeven. En zoals ik al had meegedeeld is dit gebied ook erg geliefd bij fietsers. Pas je snelheid dus aan en rij uiterst voorzichtig.

Mijn Roadtrip in Mallorca

Zoals bij de meesten start ook deze route aan de luchthaven in Palma. Hier hebben we een auto gehuurd voor de komende week. In Mallorca is een auto huren gelukkig helemaal niet zo duur. Vanaf Palma de Mallorca is het 45 minuten rijden naar onze eerste bestemming van deze roadtrip langs de Westkust van Mallorca, Banyalbufar.

Banyalbufar

Mallorca - Banyalbufar

De naam Banyalbufar is Moors voor ‘Gebouwd bij de zee’. Er wordt gezegd dat de Moren zich hier in de 10e eeuw hebben gesetteld en de terras tuinen hebben gemaakt. Het dorpje zelf bevind zich nog vrij ‘hoog’, om het strand te bereiken moet je via een steile helling afdalen. Tijdens deze afdaling heb je wel een prachtig zicht op de kloof en de terrassen langs de helling. 

Tip: probeer er zeker eens hun bekende lokale wijn!

Deia

Roadtrip langs de westkust van Mallorca - Deia

Deia was bekend als het ‘artiesten dorpje’. De Engelse poëet Robert Graves en zelf de wereldberoemde schilder Pablo Picasso hebben hier een tijdje verbleven. Nu is het vooral bekend bij miljonairs die zich vertoeven in hun luxe hotels en restaurants. Beroemde personen zoals Michael Douglas, Claudia Schiffer en Michael Schumacher zijn hier ooit gespot. Ik was hier echter niet voor de luxe of om beroemdheden te spotten. Wel om van het uitzicht te genieten van de Middellandse zee en langs de overgebleven kunst gallerijen te dwalen. Wil je het bezoek afsluiten met een frisse duik? Dan kan dit aan de Cala Deia.

Port de Soller

Roadtrip langs de westkust van Mallorca - Port de Soller

Port de Soller is bekender bij de toeristen, maar is er ondanks dat wel in geslaagd zijn charme te behouden. In tegenstelling tot de twee vorige dorpjes is hier wel een zandstrand en vele bars en restaurants langs de kust. Een bijkomend voordeel is de ligging. Je hebt hier namelijk de zon van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Geregeld zie je hier nog een oud trammetje voorbij rijden die je van het centrum van Soller naar de haven van Soller brengt. 

Tip: Ga zeker eens eten in het restaurant ‘Sa Barca‘, één van de beste restaurants waar ik heb gegeten in Mallorca. Op voorhand reserveren is wel aangeraden!

Fornalutx

Roadtrip langs de westkust van Mallorca - Fornalutx

Dit dorpje wordt vaak aangeduid als het ‘mooiste dorpje van Spanje’ door het traditionele karakter. Het is een heel klein dorpje met rustieke stenen gebouwen en rode pannendaken tussen de sinaasappel- en citroenboomgaarden. 

tip: goed en goedkoop eten kan je bij de pizzeria ‘Calzone’ en als dessert is het gewoon de straat oversteken waar ik de beste ijscrème ooit heb gegeten. Namelijk sinaasappelijs gemaakt van de appelsienen van het dorpje zelf. 

Embassament de Cuber

Roadtrip langs de westkust van Mallorca - Embassament de Cuber

Cubér is eigenlijk het waterreservoir van de stad Palma de Mallorca. Gelegen tussen de Valleien Puig Major en Morro de Cuber. Zwemmen gaan we hier dus niet doen, maar je kan hier wel uitstekend wandelen. Er zijn verschillende wandelroutes en ook de GR passeert hier.

Port de sa Colabra

Roadtrip langs de westkust van Mallorca - Port de sa Colabra

De weg richting Sa Colabra is één van de bekendste bergroutes. De vele haarspelbochtjes wisselen zich hier in sneltempo op. En dat zorgt ook voor bijzonder mooie uitzichten. Ben je de auto aan het besturen gelieve dan je ogen even op de weg te houden en niet op het uitzicht. 

Wij besloten ’s avonds laat naar Sa Colabra te gaan, wanneer de meeste toeristen al terug weg waren. Sa Colabra is een heel klein dorpje maar met een ‘verscholen’ troef. Via smalle bergtunneltjes kom je bij de prachtige baai Torrent de Pareis, ingeklemd door twee hoge kliffen. 

Tip: Plan deze trip in de voormiddag voor 12uur of ’s avonds na 16u om de gigantische toeristenbussen te vermijden op deze smalle en uitdagende route. Helaas sluiten de bars hier ook al om 18u. waarschijnlijk omdat de dichtstbijzijnde slaapplaats 30min rijden is van dit dopje en de laatste bussen alweer zijn vertrokken.

Cap de Formentor

Mallorca - Cap de Formentor

Cap de Formentor is het meest Noordelijke punt van het eiland. Overdag kan het hier ontzettend druk worden. Maar ook hier zijn er nog verscholen baaien waar je even van deze drukte kan ontsnappen. Rij bijvoorbeeld door naar ‘Cala Figuera’ en rij de parking van ‘Playa Formentor’ voorbij. Bij Cala Figuara is een gratis parking. Je moet nog wel kleine maar stevige afdaling bewandelen tot bij de baai. De baai en het uitzicht hadden we dan wel bijna helemaal voor onszelf. Onderweg naar de kaap kan je dan weer genieten van de vele panorama’s. 

tip: vermijdt de gigantische toeristenbussen en de vele wielrenners op de weg en vertrek zo laat mogelijk.

Alvast veel plezier op jullie roadtrip langs de Westkust van Mallorca! En ben ik toch nog een aanrader vergeten? Geef dit dan zeker even mee via een berichtje onderaan deze blog. 🙂

Kooptip: Wil jij meer ontdekken van Mallorca en de omliggende eilanden? Dan is deze reisgids misschien iets voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!