Wandeling door Torrent de Pareis bij Sa Calobra.

ReizenReizen

Torrent de Pareis is een legendarische kloof op Mallorca. Dit indrukwekkend fenomeen trekt veel wandelaars aan voor een uitdagende, maar ook prachtige wandeling. Wat er zo uitdagend is aan de wandeling door Torrent de Pareis leg ik uit in dit artikel. Ik kan wel al verklappen dat we 6,5 uur nodig hadden om een wandeling van 7,1 km af te werken… Neen dit is geen typfout 😉.

Torrent De Pareis/Sa Calobra

Sa Calobra is een klein dorpje aan de kust van Mallorca, midden in het Tramuntanagebergte. Het dorpje is zeer populair bij toeristen. Veel wielertoeristen fietsen het kronkelbaantje naar boven en naar beneden en zonnekloppers bezoeken het strand. Vanuit Port de Sollér kan je ook een boot heen en/of terug nemen, eventueel met je fiets erbij.

Torrent de Pareis is een kloof die uitkomt op Sa Calobra. Veel geïnteresseerden lopen even de kloof in tot de eerste rotspartijen de weg versperren, of tot water een hindernis vormt. Veel verder moet je in principe niet gaan om verwonderd te zijn van deze natuurpracht.

De zwaarste wandeling van Mallorca is de wandeling door Torrent de Pareis. Hieronder beschrijf ik precies waarom, en waar je op moet letten.

Wandeling door Torrent de Pareis

Wandeling door Torrent de Pareis

Hoe start je het best aan de wandeling?

Je kan de wandeling op twee manieren aangaan: ofwel vanuit Escorca, ofwel vanuit Sa Calobra. Het afgeraden om deze wandeling alleen te doen.

Als je vanuit Escorca vertrekt moet je je wagen op de parking plaatsen, of je laten voeren tot daar. Je volgt dan de route tot in Sa Calobra. Dan neem je ofwel een taxi terug, of de boot naar Port de Sollér. De boot terugnemen kan tricky zijn aangezien je aankomsttijd in Sa Calobra moeilijk te voorspellen is.

Als je vanuit Sa Calobra vertrekt kan je ook je auto eerst in Escorca zetten, en dan een taxi nemen tot in Sa Calobra. Op sommige websites spreekt men nog over een busverbinding, maar deze werd een paar jaar geleden afgeschaft. Als alternatief kan je de taxi nemen naar Port de Sollér en daar de boot nemen tot Sa Calobra. Wij deden het op die manier. Uiteindelijk wandel je dan terug naar de auto.

De kloof is enkel bewandelbaar van juni tot september. Tijdens andere periodes staat er meestal teveel water in de kloof. Opgelet! Zelf in de zomermaanden kan het zijn dat er toch teveel water in de kloof staat! Het probleem is dat actuele info hierover vinden zeer moeilijk lijkt te zijn. Blijkbaar mag je de eerste 10 dagen na hevige regenval de kloof niet in. Het kan ook heel warm worden in de kloof, maar bij ons viel dat goed mee.

Denk eraan:

  • Neem voldoende water mee;
  • Wandelstokken zullen in de weg zitten, ook op je rugzak;
  • Er is geen telefoonsignaal in de kloof;
  • Neem een zaklamp mee voor als het fout gaat.

Wandeling door Torrent de Pareis

Feiten over de wandeling

Er staat een bord met de route in Escorca, en in Sa Calobra. Begin de wandeling niet zonder GPS! Er is zo goed als geen aanduiding. De GPX die je hieronder vindt start vanaf de plaats waar de boot ons had afgezet, tot aan de parking in Escorca.

De wandeling door Torrent de Pareis is 7,1 km lang met 700 hoogtemeters om te overwinnen. Wij deden dit in 6,5 uur. Als je vanuit Sa Calobra vertrekt ga je eerst door de kloof, en dan moet je nog een lange zigzag naar boven doen tot in Escorca. Als je dus vanuit Escorca vertrekt, moet je eerst afdalen voor je aan de kloof komt. Dit kan een goede reden zijn om vanuit Escorca te vertrekken.

Het eerste stuk door de kloof valt goed mee. De witte keien waar je op wandelt is eens iets anders. Als er nog wat water staat kan je die ontwijken via de begroeiing aan de zijkanten.

Toen wij aan de eerste rotsen kwamen was het even klimmen en we zagen heel wat water. Uiteindelijk konden we niet anders dan erdoor waden. Daarna kwamen we niet veel water meer tegen, maar ik neem aan dat de situatie varieert.

Je wandelt eigenlijk meestal van hindernis naar hindernis. De ene keer is de route duidelijk, de andere keer kan je wel even zoeken. Sommige stukken kunnen echt zwaar zijn. Vraag aan tegenliggers wat er aan zit te komen. Het vergt voor alle duidelijkheid veel klauter en klimwerk.

Wandeling door Torrent de Pareis

Als er geen uitweg lijkt te zijn kan het ook zijn dat je langs de zijkant door de struiken bergop erover moet. Twee keer moesten we dit doen. Er is dus geen aanduiding behalve soms wat weggevaagde verf, of de pijlen aangebracht door collega-wandelaars. Plots splitst de kloof zich in twee, dan moet je naar links 😉.

Éénmaal uit de kloof moet je naar rechts om aan de zigzag te beginnen. Toen wij er waren was er wel een kleur aangebracht die de route aangaf, maar de grassen groeien vaak over het pad waardoor de GPS nog altijd nodig is. Het laatste stukje tot aan de auto staat ook niet aangeduid. Het pad naar boven is in het begin vrij zwaar maar wordt gemakkelijker naarmate de klim vordert.

Wat zijn de uitdagingen?

De uitdagingen zijn zowel fysiek als mentaal. Het klauteren op rotsen is niet wat iedereen wil en kan doen, maar een kwartier zoeken achter de juiste route kan ook zwaar wegen. Begin er dus niet aan als je:

  • Weinig conditie hebt;
  • Geen bergwandelervaring hebt. Iemand meehebben met ervaring kan dan wel weer voldoende zijn;
  • Zwakke knieën hebt;
  • Hoogsensitief bent. Ik zou het wel nog doen als je fysiek in orde bent.

Het is een uitdaging voor de meeste mensen, maar uitdagingen zorgen voor een zeer voldaan gevoel als het uiteindelijk lukt. Als je blijft volhouden zal het uiteindelijk wel lukken! In de zomer zijn er dagelijks mensen die de route voltooien. Het is zwaar, maar zeker niet onmogelijk.

Wandeling door Torrent de Pareis

Mijn ervaring/verhaal

Voor we begonnen aan de wandeling door Torrent de Pareis was het ook onduidelijk waar we precies aan begonnen. In het begin ging het nog zeer goed, maar plots stonden voor water. Na even te wachten zagen we uiteindelijk in dat we ons benen toch nat moesten maken. Dus onze schoenen gingen uit en de broek werd omhoog getrokken.

Na het water werd het snel duidelijk hoe de vork aan de steel zat. Grote rotspartijen stonden in de weg, en soms was de route logisch, maar soms was het toch wat zoeken. Gelukkig konden we af en toe aan tegenliggers vragen wat er iets verder op ons afkwam. Zo wisten we gelukkig al op tijd dat we op een bepaald punt niet over de rotsen moesten, maar er bergop langs moesten gaan via de struiken.

Eén keer ging het een beetje fout. Mijn vriendin was net uitgegleden en kreeg een kleine paniekaanval en moest zitten. Net op dat moment had ik echt geen idee welke route we moesten nemen, en dat werd geuit in gevloek. Eénmaal je halverwege bent of verder, is teruggaan uiteindelijk ook geen optie meer. Gelukkig viel mijn oog plots op een route op de rotsen. We konden weer verder na een knuffel en een motiverende babbel.

Wandeling door Torrent de Pareis

Een tijdje later hadden we opnieuw hetzelfde probleem. De route leek onvindbaar. Gelukkig kwamen er tegenligger aan die duidelijk maakten dat we hier ook opnieuw bergop langs de zijkanten moesten gaan. Ze gaven ons wel de waarschuwing dat het hierna even zwaarder werd. Dat werd het ook, maar dit keer probeerde ik toch kalm te blijven en ik ging rustig de omgeving verkennen. Ik werd nog wel wat gefrustreerd na een tijd, maar ik probeerde dat minder te laten opvallen. Na even zoeken en proberen waren we door het zware stuk heen. Hierna werd het gelukkig iets gemakkelijker.

Toen we aan de zigzag kwamen was het al duidelijk dat het potje met energie van mijn vriendin al zo goed als leeg was. Ik liet haar het tempo bepalen. Traag maar zeker gingen we dus naar boven, en na 6,5 uur konden we terug in onze auto stappen. Moe, maar voldaan. Het uitzicht dat je krijgt tijdens de klim is trouwens prachtig.

Was de route (beter) aangeduid, dan zou deze hike toegankelijker zijn. Ook hier en daar een touw of dergelijke zou al veel schelen. Op bepaalde punten is het toch wel een beetje te gevaarlijk vind ik.

Conclusie

Het lijkt nu misschien alsof ik de wandeling door Torrent de Pareis wil afraden, maar eigenlijk klopt dat helemaal niet. Het is een prachtige plaats om in te wandelen. Ik wil jullie met dit artikel vooral op de hoogte brengen en voorbereiden. Ik ben ervan overtuigd dat jullie op die manier de wandeling vlot gaan kunnen afwerken, en zo een onvergetelijke ervaring zullen hebben beleefd.

Lees ook eens ons artikel over een roadtrip langs de westkust van Mallorca.

Kooptip: Wil jij meer ontdekken van Mallorca en de omliggende eilanden? Dan is deze reisgids misschien iets voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!