Wie in Sicilië eens iets uitdagendere wandelbeklimming wil doen kan zich wagen aan de beklimming van de Rocca Busambra. Deze 1613 meter hoge top is het hoogste punt van een bergketen die langs één kant eigenlijk een grote klif is. Je kan een wandeling heen en terug maken naar de top, of de uitdaging serieus uitbreiden door er een rondwandeling van te maken. Zonder twijfel is de beklimming van Rocca Busambra een uitdaging voor de gemiddelde wandelaar, maar die inspanning wordt beloond met een prachtig uitzicht!
Rocca Busambra?
De Rocca Busambra is het hoogste punt van de bergketen Monte Sicani, in het westen van Sicilië, ongeveer 40 km van Palermo. Dit gebied ligt in het natuurreservaat Bosca della Ficuzza. De top ligt op 1613 meter hoogte en is daardoor direct ook de hoogste top van West-Sicilië. Je kan de Etna zien liggen vanaf de top. Eigenlijk is de bergketen langs de noordkant volledig verticaal, waardoor je er enkel op kan langs de zuidkant.
Als je op de noordkant kijkt is het echt een fenomenaal zicht. Het is precies een berg die in twee werd gesneden en waarvan één stuk werd verwijderd.

De beklimming van Rocca Busambra.
De feiten
De beklimming van Rocca Busambra is heen en terug ongeveer 11 km lang. Je keert dan heen en terug via de oostkant van de bergketen. Je kan ervoor kiezen om naar de top te wandelen en om daarna terug te keren langs de westkant van de bergketen. Dan is de wandeling wel 15,6 km lang en zeker niet te onderschatten. Voor beide wandelingen moet je ongeveer 950 hoogtemeters overwinnen. Zie Komoot-embed hieronder voor de lange rondwandeling.
Als je enkel maar heen en terug wil kan je het eerste deel van de route volgen en dan gewoon terugkeren. Onderaan dit artikel vind je nog de GPX voor als je niet wil werken met Komoot.
Tot aan de top
Je parkeert aan Rifugio Alpe Cucco. Om er te geraken moet je over heel wat grindwegen rijden. Vanaf daar kijk je recht op de verticale sloop van de bergketen. Je gaat naar links en blijft even op de grindweg tot je aan een bord komt dat de richting naar de top aangeeft. Vanaf hier staat alles min of meer aangeduid met bollen op stenen en zo. De aanduiding is allesbehalve perfect dus houd sowieso komoot of een andere app bij. We hadden de hele wandeling internetconnectie.

Je komt in een bepaald moment in een heel mooi bos. Het stukje bos is maar beperkt en eenmaal je uit het bos bent (klautert) begint het stilaan steiler te worden. Het wordt dan ineens heel steil waarna het gelukkig weer mindert. Als je denkt dat je bijna aan de top bent besef je plots dat het eigenlijk dat topje een beter verder is. Vlak voor de top wordt het plots weer heel steil maar gelukkig wordt dat stuk goed aangeduid.
Hoe keer je terug?
Dan kies je hoe je terug gaat. Als je kiest voor de rondwandeling dan ben je nog lang niet thuis. Er is vanaf dan ook geen enkele aanduiding meer. Op de wandelapps staat er wel een lijntje getekend maar in de realiteit is er helemaal geen pad dat je volgt. Het begin van de afdaling is steil en ook wel een beetje gevaarlijk. Er zijn veel rotsen die half in de grond zitten en die durven wel eens los komen. Gelukkig wordt het na een tijd minder steil, maar de ondergrond blijft dezelfde. Bijgevolg moet je veel naar de grond blijven kijken.

Lange tijd blijf je op de zuidkant van de bergketen en je wandelt richting het westen. Je moet regelmatig klimmen over afscheidingen die bedoelt zijn om schapen tegen te houden. Een ideale locatie daarvoor is soms wel even zoeken. Beschouw de lijn op de wandelapps en mijn route eerder als richtlijn. Wijk er uiteraard wel niet te ver vanaf. Mijn route brengt je in elk geval aan goede locaties om over de afscheidingen te klauteren. Als je naar links kijkt krijg je in elk geval een prachtig uitzicht!
Aan het einde van de bergketen moet je een bocht maken richting het noorden en kom je ook langs enkele prachtige rotsformaties en steile slopen. Soms leek het alsof we weer aan het wandelen waren door Torrent de Pareis in Mallorca. Jammer genoeg is hier de weg zoeken soms ook een uitdaging. De weg die wij hadden gevonden bracht ons in elk geval veel schrammen op, maar dat hoort bij het avontuur.
Ineens kom je terug in een dichtbegroeid bos en zie je ook weer aanduidingen van de route. Op het einde van het bos kom je op een breder pad die je terug brengt naar de grindwegen. Dan gaat het uiteraard vlot en na een goeie 40 minuten ben je terug aan je auto.

Belangrijk!
De wandeling en omgeving is ronduit prachtig, maar doe de rondwandeling niet als je mentaal en fysiek daar niet toe in staat bent. Mijn vriendin is geen wandelaar zoals ik waardoor de ondergrond en afstand het heel lastig maakten voor haar, zowel fysiek als mentaal. In november werd het ook al snel donker op Sicilië. Goede en ervaren wandelaars zullen de rondwandeling wel kunnen appreciëren en ervan kunnen genieten ook!
De beklimming van Rocca Busambra kan dus veel eenvoudiger door via de oostkant heen en terug te wandelen. Op zich is dat al een serieuze opgave vind ik zelf. Aan jullie de keuze!
Conclusie
De beklimming van Rocca Busambra kan beschouwd worden als een uitdaging, zeker als je de rondwandeling doet. Los daarvan is het een prachtig gebied dat uitnodigt om te wandelen. Contacteer mij gerust met vragen via thomas@add-active.com. Hieronder vind je nog de basisgegevens:
Lengte: 11 of 15,6 km
Hoogtemeters: 950 m
Duur: 4 uur of 6,5 uur (voor ervaren wandelaars)
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
GPX:
Geboeid geraakt door Sicilië? Je kan op deze site nog veel info vinden over wandelen in Sicilië, maar deze reisgids gaat verder dan wat Add-active in gespecialiseerd is.

Eén reactie