Wandeling op de Formentor

ReizenReizen

De Formentor met zijn diverse uitkijkpunten is een grote trekpleister op Mallorca. Dit kleine schiereiland heeft heel mooie natuur waaronder enkele natuurlijke stranden. Ik heb voor jullie een wandeling samengesteld waarbij je twee stranden bezoekt, en wandelt door de heuvels via een eeuwenoud pad. Deze wandeling is ook ideaal om te combineren met een autorit naar alle uitkijkpunten. Geïnteresseerd? Kom hieronder alles te weten over een gevarieerde wandeling op de Formentor!

Wat is de Formentor?

De Formentor is een schiereiland ten noorden van Mallorca. Door de smalle vorm en grilligheid zijn er enkele mooie uitzichten ontstaan, waarvan onderstaande de bekendste is.

wandeling op de Formentor

Er loopt een autoweg tot het uiterste punt waar een vuurtoren staat. Tot daar rijden vond ik niet echt de moeite omdat het uitzicht daar minder mooi is dan aan bijvoorbeeld Mirados Es Colomer, het uitkijkpunt waar bovenstaande foto werd genomen.

Je kan op de Formentor veel fietsers vinden die tot aan de vuurtoren en terug rijden, maar er valt ook heel wat te beleven voor wandelaars. Verder in het artikel beschrijf ik een self-made wandeling op de Formentor.

Mijn wandeling op de Formentor

De wandeling op de Formentor is 8,9 km lang met 400 hoogtemeters om te overwinnen. Om de route te volgen heb je de GPX nodig die je hieronder kan downloaden.

De route begint vlak voor de tunnel als je richting de vuurtoren rijdt (zie de GPX). De grote parking die er zou moeten zijn was afgesloten toen ik er was, maar je kan wel in de buurt ergens parkeren.

wandeling op de Formentor

Strandjes en dennenbossen

Eerst daal je even af tot het eerste natuurlijk strandje: Cala Figuera. Hier kan je gerust even genieten van de zee en het uitzicht. Via een andere route ga je dan terug naar de weg. Na een kort stukje op de weg volg je de bordjes van Cami de Cala Murta. Dit is een breed en vlak pad door een dennenbos (inclusief ezels) dat je helemaal tot aan de andere kant van het schiereiland brengt. Daar kom je uit op een ander natuurlijk strandje, en kan je rechts van het strand nog even doorwandelen naar een uitkijkpunt.

wandeling op de Formentor

Cami vell del Far

Na het uitkijkpunt keer je even terug op je stappen. Op de GPX zie je ineens een lijn tot het begin van de zigzag. Er zijn veel paden en geitepaden tot aan dit pad dat de naam Cami vell del Far draagt. Dit is een eeuwenoud pad dat stilaan afbrokkelt door de tand des tijds. Voor bergwandelaars is het een unieke wandelroute. Je moet regelmatig wat improviseren om de afgebrokkelde stukken te ontwijken of om ze net te gebruiken.

Je volgt de zigzag van Cami vell del Far tot op de top van een eerste bergje, daarna daal je af op opnieuw een bergje op en af te gaan. Je moet zeker volgens de GPX van het pad afgaan richting de trappen op de rots waar de tunnel door loopt (echt een zichtbaar pad er niet). Als je dat niet doet kom je aan de verkeerde kant uit van de tunnel en je mag er niet door wandelen.

wandeling op de Formentor

De gevreesde trappen

De trappen nemen naar beneden is het uitdagende deel voor sommige mensen. Op de meeste plaatsen is de borstwering al weg, en er loert een diepe afgrond beneden. Voel je je niet op je gemak? Al zittend gaat het ook 😉. Ik deed het al rechtstaand, maar ik slikte toch ook wel even. Het is gelukkig maar een kort stuk naar beneden.

Na de trappen volg je even de autoweg tot aan het startpunt.

Mijn indruk van de wandeling

Deze wandeling op de Formentor was waarschijnlijk de gemakkelijkste van de wandelingen die we hadden gedaan in Mallorca. Er zijn slechts een paar technische stukken en maar weinig steile stukken. Het blijft wel een bergwandeling natuurlijk. Het hoeft natuurlijk niet altijd puffen en zuchten te zijn, dus een wandeling als deze mag er altijd eens bij. De Formentor heeft trouwens echt prachtige uitzichten. Tijdens deze wandeling zijn ze niet schaars!

wandeling op de Formentor

De zigzag van Cami vell del Far vond ik persoonlijk het hoogtepunt van de wandeling. Je krijgt er enkele zeer mooie uitzichten bij en je voelt de geschiedenis waar je op wandelt. De gevolgen van de tand des tijds voel je ook aan de benen. Je blijft alert om te kunnen reageren op de afgebrokkelde stukken. Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden en routes hierdoor.

Aan de trappen aan de tunnel was het wel even schrikken. De afgrond loerde voor mijn vriendin toch een beetje te veel. Voor mij ging het nog maar toen een uitstekende rots de trap nog smaller maakte kreeg ik toch ook even de bibbers (maar dat liet ik natuurlijk niet blijken). Uiteindelijk heb ik toch alles al rechtstaand gedaan, maar ik verwijt het niemand als je “op de poep” wil naar beneden wil gaan.

wandeling op de Formentor

Conclusie

De wandeling op de Formentor is een aanrader voor bergwandelaars die een niet al te lastige wandeling willen maken. Er zijn enkele prachtige uitzichten en je mag een eeuwenoud pad bewandelen. Misschien is het even slikken op de trappen, maar een kleine uitdaging kan nooit kwaad.

Lees ook eens ons artikel over een roadtrip langs de westkust van Mallorca.

Kooptip: Wil jij meer ontdekken van Mallorca en de omliggende eilanden? Dan is deze reisgids misschien iets voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!