Rondwandeling bij Lluc

ReizenReizen

Het klooster van Lluc is zowat het centrum van de Tramuntana. Er komen grote bussen met toeristen toe om het klooster en de nabije omgeving te verkennen. Voor wandelaars valt er gelukkig ook veel te beleven. Er bestaan veel aangeduide wandelingen die vertrekken vanaf het klooster, maar ik vond een variant van een bestaande wandeling die toch meer te bieden heeft. Wil jij ook naar Lluc? Lees dan in dit artikel alles wat je moet weten over het klooster, en de rondwandeling bij Lluc.

Klooster van Lluc

Het klooster Lluc is een bedevaartsoord/hotel/toeristische bezienswaardigheid midden in het Tramuntanagebergte. Het klooster ligt 525 meter boven de zeespiegel en is omringd door de hoogste bergen van Mallorca. Deze unieke site dateert reeds van de 13de eeuw.

Tegenwoordig is het een trekpleister voor toeristen. Hordes bussen stoppen om er rond te lopen of om iets te kopen van het marktje dat er regelmatig staat. Je kan een korte wandeling maken tot aan het kruis, of genieten van de botanische tuin. Een deel van het klooster is trouwens verbouwd tot een hotel. In dit hotel verbleven wij gedurende onze reis.

rondwandeling Lluc

De bekende GR221 passeert langs Lluc, maar er vanuit het infopunt kan je verschillende wandelingen opvragen en starten. Met een QR code bekom je alle info. Wij kozen voor een rondwandeling in Lluc die een alternatief is voor deze in de bijlage hieronder. De wandeling in de PDF is wel aangeduid.

De rondwandeling bij Lluc

De feiten

Onze rondwandeling in Lluc gaat in tegenovergestelde richting (tegenwijzerzin) dan de officiële wandeling . Het eerste deel tot het verste punt op de route is wel identiek aan de officiële wandeling. Hier volg je eigenlijk continu de GR221. Het deel terug naar Lluc is dan wel bijna volledig anders. De GPX kan je hieronder downloaden.

De wandeling is 12,2 km lang met 510 hoogtemeters om te overwinnen. De meeste en zwaarste hoogtemeters moet je in het beginnen overwinnen. Daarna valt het goed mee qua stijgen en dalen.

rondwandeling Lluc

Tijdens de eerste helft van wandeling volg je dus de GR221. Na het heftig stijgen kom je al snel tot een prachtig uitkijkpunt. Smalle en bredere paadjes volgen elkaar op. Je hebt veel schaduw wat op warme dagen toch wel welkom kan zijn.

In de tweede helft volg je eerst even een breder pad, maar éénmaal je op de smallere paden weer mag wandelen komt na een tijdje uit waarom: deze alternatieve route brengt je door en op enkele mooie rotsformaties. Op sommige stukken is gps-wandelen wel even vereist.

rondwandeling Lluc

Het tweede deel maakt deze wandeling een pak avontuurlijker dan de officiële. In de officiële wandeling bestaat het tweede deel voornamelijk uit brede paden, waaronder een oude Romeinse weg. De officiële wandeling passeert dan wel aan enkele culturele hotspots. Aan jullie de keuze dus.

Mijn mening

De rondwandeling bij Lluc was voor ons een ideale opwarmer voor wat nog komen zou (ook al beseften we dat toen nog niet). Daarbij is het ook echt wel een mooie wandeling. Na de reis waren mijn vriendin en mezelf het erover eens dat dit misschien wel de leukste en veelzijdigste wandeling was die we hadden gedaan in Mallorca.

Misschien telt dit niet voor iedereen, maar voor mij is het een groot voordeel dat je heel veel in de schaduw wandelt tijdens deze wandeling. Op andere dagen was het met bakken zweten in de zon (ondanks dat het tijdens de reis niet overdreven warm was voor Mallorca). Zeker in het begin van de reis kan ja op die manier wat wennen aan de warmte en niet ineens helemaal rood staan.

rondwandeling Lluc

Het hoogtepunt waren de rotsformaties. De route erdoor is soms ook wat avontuurlijker zodat het net iets meer wordt dan een gewone eenvoudige wandeling in de bergen. Een nadeel is natuurlijk wel dat je in het tweede deel geen bordjes meer kan volgen. Je moet dus kunnen wandelen met de GPS.

rondwandeling Lluc

Conclusie

De rondwandeling bij Lluc is een mooie, schaduwrijke en veelzijdige wandeling. Sowieso beleef je als wandelaar een heerlijke dag met deze wandeling. Mensen met een iets mindere conditie kunnen eventueel de officiële route volgen. Ongetwijfeld heeft die ook zijn charmes. Wat je ook kiest, genieten zal je zeker doen!

Lees ook eens ons artikel over een roadtrip langs de westkust van Mallorca.

Kooptip: Wil jij meer ontdekken van Mallorca en de omliggende eilanden? Dan is deze reisgids misschien iets voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!