De waterval van de Bayehon (en nog veel meer)

ReizenReizen

In België kent iedereen wel de watervallen van Coo, maar er valt niet zo ver daar vandaan nog een andere waterval te ontdekken: de waterval van de Bayehon. Deze waterval ligt verstopt in de Bayehonvallei. De gemakkelijkste manier om er te komen is te voet. Gelukkig is er voor de wandelaars ook nog een 13 kilometer lange wandelroute die passeert langs de waterval, maar ook in de nabij gelegen venen en bossen. Ik heb deze wandelroute verkend voor jullie. Via dit artikel geef ik jullie alle belangrijke info en mijn ervaringen door over deze wandeling naar de waterval van de Bayehon, en de streek errond.

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

De wandeling

De wandeling is 12,6 km lang met slechts 180 hoogtemeters om te overwinnen. De route is gemakkelijk te volgen door de bordjes te volgen met een rode ruit en een ree op de rechterbovenhoek (zie foto). Het gemakkelijkste vertrekpunt is in Longfaye, want daar kan je zeer gemakkelijk parking vinden en staat er in informatiebord over de wandeling. In het begin volg je altijd de rivier langs een breder pad tot bijna aan de waterval.

Vlak voor de waterval worden de paden plots smaller, steiler en technischer, en dit blijft zo nog een tijdje eenmaal je de waterval gepasseerd bent. Eenmaal je in de venen bent blijf je grotendeels op brede paden wandelen en zijn er weinig tot geen hoogteverschillen meer. Eenmaal je wat terugdraait in de venen richting Longfaye wandel je wel even op een smaller pad, maar uiteindelijk wordt alles weer breder.

Waterval Bayehon

Wij stonden geparkeerd aan de Route du Bayehon, vlak waar het riviertje op uitkomt. Daar was maar weinig plaats om te parkeren dus mij lijkt het toch beter om te parkeren in Longfaye. Je kan dan dat klein lijntje rechtsonder negeren (zie foto hieronder van de route). De route staat trouwens enkel aangeduid in tegenwijzerzin.

Waterval Bayehon

Mijn ervaring

De kilometers vlak voor en vlak na de waterval zijn de lastigste, maar ook de mooiste. Je blijft dan het water licht bergop volgen tot aan de waterval, maar ook nog verder tot in de venen waar het eigenlijk eindigt (maar in principe begint) als een klein beekje. Terwijl je het idyllisch stroompje volgt kom je een heel oude spar, en een heel oude eik tegen. We bleven bij deze twee kanjers minstens een minuut staan om ze te bewonderen.

Je komt ook enkele mooie houten brugjes tegen zoals tijdens de wandeling langs de Ninglinspo (die daar trouwens niet zo heel ver vandaan ligt). Het stuk bos na de waterval is in elk geval één van de mooiste stukken natuur die ik ken in de Ardennen. Alleen al daarvoor moet jullie zeker eens gaan. Ik herinner mij ook nog zeer goed een klein stroompje die heel mooi ontspringt in de grotere stroom.

Waterval Bayehon

Als je het bos uit bent kom je in de venen terecht. We hadden gelukkig een relatief zonnige dag want dan zijn de venen altijd op z’n mooist (tijdens mijn eerste 2 bezoeken aan de venen zag ik enkel mist). Ik vond het wel wat jammer dat het vanaf dan grotendeels brede paden zijn, maar ik kan mij voorstellen dat dat voor mensen met kinderen, of voor mensen die minder vaak wandelen, niet zo erg is. De venen zijn uiteraard ook een mooie plaats om in te vertoeven. Het is net zoals tijdens het fietsen in de Hoge Veluwe altijd leuk om een beetje afwisseling te hebben tussen bos en venen. Uiteindelijk wandel je dan ook het bos weer in (via brede paden) om aan te komen in Longfaye (waar helemaal niets te beleven valt).

Benieuwd naar meer wandelroutes in Malmedy Bekijk hier de mooiste wandelingen in Malmedy!

Conclusie

Ik kan dus enkel maar deze wandeling weer aanraden voor iedereen die houdt van natuur en de Ardennen. De waterval van de Bayehon is slechts het begin van deze wandeling die je bijna al het moois toont die deze regio te bieden heeft. Wandel je liever op smalle en steilere paden? Wandel dan tenminste het eerste stukje langs de waterval tot in de venen. Je zal het je niet beklagen!

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!