Wandeling in de bossen van Libramont

ReizenReizen

Er zijn heel veel aangeduide wandelroutes in de Ardennen, maar vreemd genoeg zijn er zo goed als geen aangeduide wandelingen in Libramont. Toch is er ten noorden van de stad een groot bebost gebied is. Wil je toch eens een wandeling maken in Libramont? Ik heb voor jullie een wandelroute samengesteld die vertrekt vanuit het centrum van de stad. Ik kon natuurlijk geen bordjes uitzetten, maar ik heb wel een GPX-bestand gemaakt die jullie hier kunnen downloaden. Tijd voor Libramont op de wandelkaart te zetten!

Wandeling Libramont

Wil je graag meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een handige wandelgids die je kan kopen voor maar 8 euro! Daarmee steun je ons en kan jij de Ardennen volop ontdekken! Klik hier voor meer info.

De wandeling

De wandeling vertrekt vanuit het centrum van Libramont. Het is een luswandeling dus je komt op het einde van de wandeling terug aan het startpunt. Deze wandeling is 11,2 km lang en er moeten net geen 300 hoogtemeters overwonnen worden. Het klimmen gaat eerder geleidelijk aan dus er zijn geen steile stukken. De GPX kan je hieronder downloaden. Ik gebruik de app Viewranger voor het maken en volgen van wandelingen.

Wandeling Libramont

De bossen waar je door wandelt zijn voornamelijk bedoeld voor de bosbouw, dus ik kon niet anders dan gebruik te maken van de brede paden die daarvoor nodig zijn. Toch had ik hier en daar een smal pad gevonden die volgens mij vooral bekend zijn door de locals. Eenmaal je uit de stad bent wandel je trouwens bijna altijd op onverharde paden. Je komt veel dennenbossen tegen, maar in het tweede deel van de wandeling kom je ook mooie loofbossen tegen. Aangezien het winter was tijdens mijn bezoek waren deze jammer genoeg dus wel kaal. Er staan trouwens vlak voor het eerste loofbos enkele vreemd gevormde dennenbomen.

Wandeling Libramont

Aan één van de smalle padjes moet je trouwens een beetje opletten om een mooi vijvertje niet te missen. De locatie kan je op de afbeelding hieronder zien. Toen we het vijvertje vonden was het wel putje winter met veel regen, dus als je in de zomer gaat zou de vijver misschien wel veel minder water bevatten of zelfs verdwenen kunnen zijn. We zagen in de buurt van de vijver ook bomen die volledig begroeid waren met mossen.

Waarschijnlijk kan je tijdens deze wandeling wilde dieren spotten. Het was duidelijk dat er af en toe gejaagd wordt dus als je geluk hebt kom je wel een ree tegen. Jammer genoeg hebben wij niets kunnen zien…

Wat vond ik van deze wandeling bij Libramont?

Bij het maken van een wandeling in Viewranger doe je eigenlijk niets anders lijnen maken. Je bent dus nooit zeker of het wel de moeite zal zijn. Gelukkig bleek al snel dat het echt wel een mooi gebied is. Zeker de smalle paadjes die ik op goed geluk aanduidde bleken echt wel de moeite waard te zijn. Toen wij er waren was er wel zeer veel water dat soms op de paden stroomde. Het ergste is te zien op de foto hieronder, maar in de lente en de zomer zal dat wel geen probleem zijn.

Wandeling Libramont

Het vijvertje was toch wel het hoogtepunt van deze wandeling bij Libramont. Door de dennenbomen in de buurt die gehuld waren in de mossen leek het net of we door sprookjesland liepen. Het is jammer dat er geen wandelroutes langs dit stukje lopen. Ik heb natuurlijk geen idee wat er te zien zal zijn in de zomer. Laat mij gerust weten wat jullie gevonden hebben!

Wandeling Libramont

Als je na de mossen denkt dat het niet vreemder meer kan kom je plots in een dennenbos waar er hier en daar enkele vreemd gevormde bomen staan. Er staan er een paar die eerst horizontaal op de grond gegroeid hebben, en die daarna plots recht omhoog schoten. In Zweden heb ik al rare vormen gezien, maar de bomen die ik daar zag zijn toch de uniekste die ik ooit al gezien heb. Ongelofelijk dat ik die mag vinden in eigen land!

Conclusie

Ik denk dat de afbeeldingen die in dit artikel staan misschien al meer zeggen dan wat ik geschreven heb. Onder deze alinea vind je er trouwens nog een paar extra (waaronder de mossen op de bomen!) Ik zou dus zeggen: download de GPX en boek maar een weekendje Libramont. We verbleven trouwens in Hotel l’Amandier. Dit hotel was een ideale uitvalsbasis met alles erop en eraan. Libramont is trouwens gemakkelijk te combineren met een bezoekje aan Bouillon.

Op deze website vind je nog veel meer informatie over wandelingen in de Ardennen. Denk maar aan de Waterval van de Bayehon, of de wandeling langs de Ninglinspo. Kijk gerust eens rond! Onder de foto’s hieronder vind je nog een handige reisgids voor een volledige rondreis door de Ardennen.

[modula id=”2963″]

Wil je nog meer wandelingen ontdekken in de Belgische Ardennen? Wij maakten een wandelgids met al onze favoriete wandelingen. Bij aankoop krijg je een handig overzicht en steun je ons. Verder doneren we een klein deel van het aankoopbedrag om de CO2 te compenseren die vrijkomt door de verkoop van deze wandelgids! Bedankt!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!