De Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland: route en tips.

De Tongariro Crossing in Nieuw-Zeeland is één van de mooiste dagwandelingen ter wereld! De wandelroute is gelegen in het Tongariro Nationaal park, in het Noordereiland. Je wandelt 19,4 km door een spectaculair vulkanisch landschap, ook wel gekend als ‘Mordor’ uit de films ‘Lord of the Rings’.

Betreed Mordor uit Lord of the Rings

Fans van ‘Lord of the Rings’ gaan het vulkanisch landschap van het Tongariro National park direct herkennen als de setting van ‘Mordor’. De vulkaan Mount Ngauruhoe had volgens de regisseur Peter Jackson de perfecte vorm van ‘Mount Doom’. Dus zijn de scènes waarin Frodo en Sam ‘The Ring of Power’ naar Mount Doom brengen, hier opgenomen.

Tongariro Crossing route

De Tongariro Crossing start aan de Mangatepopo Road. Je kan het startpunt bereiken met de auto of camper, maar hier parkeren is afgeraden. Wij kiezen daarom voor een shuttle bus. Onderaan deze blog vind je meer info over de shuttle service. 

Vanaf de parking wandelen we verder, de Mangatepopo vallei door. Dit stuk is vlak en eenvoudig. We lopen voor een deel over houten vlonderpaden. In de verte zien we de imposante Mount Ngauruhoe (Mount Doom) al liggen.

Na 5 km starten we aan de eerste klim, de Devil’s Staircase. De traptreden leiden je naar de voet van de South Crater. De naam klinkt gelukkig ‘enger’ dan de klim zelf. Op tijd even stoppen om op adem te komen, dan is dit allemaal goed te doen.

Nu begint het echte zware werk, de beklimming naar de Red Crater (1870 m). Door het losse gruis zak ik bij elke stap weer een beetje weg. Het begint nu ook stevig te waaien. Ik ben blij met die extra regenjas, handschoenen en sjaal. Je zou bijna vergeten dat het hier zomer is. Bij de top hebben we een prachtig uitzicht over de Emerald Lakes, die met hun helderblauwe kleuren wel afsteken in dit dorre, rode landschap.

We glijden door het losse gruis de Red Crater af tot bij de Emerald Lakes. Uit de wind vinden we de perfecte plaats voor de lunch (en een nodige rustpauze). Er volgt nog een laatste korte klim naar Blue Lake. Vanaf Ketehahi Shelter dalen we via haarspeldbochten de rokende ondergrond af.

Tongariro Crossing Nieuw-Zeeland, Add-active

Het dorre landschap maakt later plaats voor een oerbos, waar niet zo lang geleden een overstroming is geweest. Dat zien we aan het bos die op verschillende plaatsen volledig is weggevaagd. We eindigen bij de parkeerplaats Ketetahi, sneller dan verwacht. Gelukkig zijn er voldoende shuttle busjes om ons terug naar de camping te brengen.

Alles wat je moet weten over de Tongariro Crossing

Is de Tongariro Crossing moeilijk?

De Tongariro Crossing is in totaal 19,4 km. Op deze afstand zal je bijna 800 m stijgen en 1150 m dalen.Wij hebben er 6 uur over gedaan, wat een stevig tempo is. De dag voor de wandeling hebben we ons wat ‘bang’ laten maken. Het is duidelijk dat ze de wandeling afraden voor onervaren wandelaars. Heb je een goede conditie en wel wat wandelervaring? Dan is dit geen probleem. Zelf vonden we dit geen (technisch) moeilijke wandeling. De wandelroute zelf is zeer goed aangegeven, waardoor een gpx of kaart overbodig is.

Wil je de Tongariro Crossing liever niet alleen doen? Boek dan een begeleide wandeltour via GetYourGuide.

Wat is de beste periode voor de Tongariro Crossing?

De zomermaanden in Nieuw-Zeeland zijn de beste tijd om de Tongariro Crossing te wandelen (november tot april). De drukste periode is van december t/m januari. In de wintermaanden doe je de hike niet zonder een gids en de nodige skills met klimijzers.

Het weer kan hier zeer snel omslaan, vooral boven aan de Red Crater. Als de weersomstandigheden slecht zijn, wordt het park afgesloten. Hou hier rekening mee als je een strakke reisplanning hebt. 
Tip: check bij het Department of Conversation de conditie van de track. Hou de weersvoorspelling in de gaten via de website van NIWA.

Waar te verblijven?

Wil je overnachten in het Tongariro National Park, dan dien je jouw hut of camping vooraf te reserveren. Wacht hier niet te lang mee, zeker in het hoogseizoen zijn de plaatsen snel volgeboekt. 

Ik kan je Disovery lodge aanraden. Zij bieden je de vroegste shuttle service aan naar de start van de Tongariro Crossing. In Disovery lodge kan je kiezen voor de luxe van een chalet of de vrijheid van een camping. Mag het wat luxueuzer? Dan kan je verblijven in The Powderhorn Chateau. Ook zij bieden een shuttle service aan. 

Tongariro Crossing booking & shuttle bus

De Tongariro Alpine Crossing is geen rondwandeling en heeft dus een ander start en eindpunt. Het is daarom beter om vooraf je transport te regelen. Ga je in december of januari? Dan kan het hier ook ontzettend druk worden. Wij kozen daarom voor de vroegste shuttle service in Discovery lodge (5u30). Zo vroeg uit je nest is pijnlijk, maar hierdoor ben je de mensenmassa voor.

Handige tips voor de Tongariro Crossing

  • Kleed je in laagjes! Het temperatuurverschil boven aan de Red Crater is groot. Neem altijd een wind- en waterdichte regenjas mee. Zonder mag je vaak de shuttle service niet op. Daarnaast raden we ook handschoenen, sjaal, muts en koplamp aan. (Zeker voor de vroege starters)
  • Neem voldoende water en eten mee. Er zijn onderweg geen restaurants of andere voorzieningen.
  • Er is alleen een toilet aan de start en het einde van de track.
  • Check de weersvoorspellingen op de website van NIWA. Bij slecht weer wordt het park afgesloten. Je shuttle service wordt dan volledig vergoed.
  • Zorg voor goede wandelschoenen! Ik geloofde niet wat ik zag toen ik nog enkele mensen met teenslippers naar boven zag gaan. (Hopelijk deden zij niet de volledige hike). Aan de Red Crater bestaat het wandelpad uit los gruis.

Hopelijk heb ik je enthousiast gemaakt?

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!