Roadtrip in Nieuw-Zeeland: low budget reizen door het Noordereiland.

ReizenReizen

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is gekend voor zijn vele brede stranden, oerbossen en vulkanen. En natuurlijk ook gekend van de film Lord of the rings, denk maar aan ‘the shire’ of ‘Mount Doom’. Veel toeristen rijden in enkele dagen langs het Noordereiland richting het meer gekende Zuidereiland. Maar dat is zonde, aangezien ook het Noordereiland veel te bieden heeft. Wij hebben daarom gekozen voor een roadtrip van drie weken door het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, zodat je het beste kan zien van wat dit eiland te bieden heeft.

Ontdek de verscheidenheid van dit prachtige Noordereiland met deze 17 daagse roadtrip in Nieuw-Zeeland.

In dit artikel beschrijf ik mijn roadtrip in Nieuw-Zeeland door het Noordereiland. Met gedetailleerde routebeschrijving inclusief tips voor prachtige wandelingen, activiteiten, goedkope maar mooi gelegen kampeerplaatsen en de kostprijs. Het enige wat jij nog moet doen is een vlucht boeken!

Dag 1: Aankomst in Auckland

Na een – toch wel ontzettend lange vlucht – kwamen we met het vliegtuig aan in Auckland. Vanaf de luchthaven kan je heel eenvoudig de Skybus nemen naar het centrum. Elke 10 minuten vertrekt er een bus en dit de hele dag en nacht lang. Een ticketje kost $15 en de gratis wifi op de bus is handig meegenomen. 

Ons plan was om de eerste nacht te verblijven in City garden Lodge. Op wandelafstand van een bushalte en dichtbij ons campervan verhuurbedrijf. En met $44, ook één van de goedkopere plaatsen hier in Auckland.

Aangezien onze vlucht meer dan een dag vertraging had zijn we direct van de luchthaven naar onze campervan gegaan. Veel sightseeing in Aukland zelf hebben we dan ook niet meer kunnen doen.

Dag 2: Auckland – Coromandel (175 km)

Roadtrip in Nieuw-Zeeland

Ben je opzoek naar een budgetvriendelijke manier om door Nieuw-Zeeland te reizen? Dan is Hugo Campervans of escape campervans een aanrader! Het zijn vrij oude en basic campers. Maar we hebben er nooit problemen mee gehad. Daarnaast is een camper ook de meest aangename manier om door Nieuw-zeeland te reizen! Wij betaalden slechts $72 per dag. 

Na het ophalen van de campervan zijn we direct naar Hahei gereden in Coromandel. Slechts 2uur rijden van Auckland, maar ver genoeg van de drukte van de stad. 

Camping tip: Hahei holiday resort $ 45 p/p

Dag 3: Coromandel

Coromandel

Na een dagje uitrusten van de lange reis, blijven we in Coromandel. Hier heb je verschillende excursies en bezienswaardigheden. Zoals een wandeling naar het bekende ‘Cathedral Cove’ of even ontspannen aan de ‘hot water beach’. Je kan ook een kajak huren en de Coromandel vanaf de zee verkennen. 

Tip: overdag kan het aan de ‘hot water beach’ nog al druk worden. Ga of zo vroeg/laat mogelijk en neem een schopje mee om je eigen jacuzzi te graven in het zand. 

Eten&drinken: Na je terugwandeling van de Cathedral Cove kan je een verfrissende appel cider en één van de heerlijke salades bij de brouwerij the pour house uitproberen.

Dag 4: Coromandel – Karangahake gorge (103km)

roadtrip in nieuw-zeeland, Karangahake gorge

In deze vroegere goudmijnen van de Karangahake Gorge kan je prachtige wandelingen maken. Tijdens deze wandeling kan je overblijfselen van de oude goudmijn zien. Zoals verschillende werkstations, oude machines, trein sporen, … 

Verblijven doen we aan Dickey flat campsite voor $8 p/p. Niet ver van de camping is een tunnel die je naar de zojuist beschreven wandelroute leidt. Maar ook naar een heel idyllisch plekje voor een verfrissende duik. Dit plekje is nog niet zo gekend is bij toeristen. En wij zijn helemaal gek van zo’n verborgen pareltjes!

Dag 5: Karangahake gorge – Hobbiton movie set (88km) – Blue spring track (33 km) – Lake Okareka (62 km)

Hobbiton

Hobbiton is de film setting van ‘The shire’ uit – voor zij die het nog niet weten – Lord of the rings. Het is zeker niet goedkoop ($79), maar dit kon voor ons niet ontbreken tijdens onze roadtrip in Nieuw-Zeeland. 

Tip: Wil je zeker zijn van een ticket, reserveer dan best op voorhand op deze website.

roadtrip in Nieuw-zeeland, Blue spring

Onderweg naar Lake Okareka nemen we nog een tussenstop bij de Blue spring. Hier kan je een eenvoudige en korte wandeling maken langs het meest helder blauwe en zuiverste water van heel de wereld.

Kamperen doen we aan Lake Okareka voor $13.

Dag 6: Lake Okareka – Waimangu Volcanic Valley (32 km) – Taupo (70 km)

Waimangu Volcanic Valley

Tijdens de rit van Okareka naar Taupo mag je niet vergeten een tussenstop te maken bij Waimangu Volcanic Valley. In dit vulkanisch natuurgebied kan je vier uur wandelen tussen het bijzondere, kleurrijke en naar rottende eieren geurend landschap. Waimangu volcanic valley is minder druk en goedkoper dan het meer bekende vulkanisch gebied ‘Wai-o-tapu’ in het centrum van Roturua. Een ticket bij Waimangu kost $37.

Camping: Reid’s farm recreation Reserve, gratis

Dag 7: Taupo

Taupo

Lake Taupo is het grootste meer van Nieuw-Zeeland. De oppervlakte bedekt heel Singapore! Het is gevormd door één van de grootste vulkanische explosies ooit. In de omgeving van Taupo is er nog heel veel geothermische activiteit wat resulteert in een bijzonder landschap. Daarnaast kunnen de avonturiers onder ons hier ook hun hartje ophalen; je kan hier raften, skydiven, bungyjumpen, jetskiën of zoals wij hebben gedaan mountainbiken. Mijn eerste mountainbike tochtje ooit was hier trouwens. Een mountainbike kan je huren vanaf $60/dag.

Camping: Taupo DeBretts spa, $25. Op deze camping hebben ze een natuurlijk verwarmd zwembad met glijbanen die ook bij ons weer het kind naar boven haalden.

Dag 8: Taupo – Tongariro (104 km)

We blijven in het vulkanische landschap maar dan in het Tongariro national park. Misschien wel één van de meest bekende natuurgebieden in het Noordereiland. Om een eerste indruk te krijgen van het nationaal park starten we met een eenvoudige wandeling de ’Silica Rapids walk‘. Deze wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. en gaat langs bos, bergen en goudkleurige waters. 

Camping: Discovery Lodge Tongariro, $16

Day 9: Tongariro  

Tongariro Crossing

De Tongariro Crossing wordt ook wel één van de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland genoemd. Deze route in het Tongariro Nationaal park loopt van Mangatepopo naar Ketetahi en is 19,4 km lang. Je wandelt hier langs en op de vulkanen. De wandelroute heeft zijn bekendheid mede te danken aan – je kan het al raden – de film Lord of the Rings. Het is namelijk de setting van de ‘Mount Doom’. Omdat je redelijk hoog gaat is het belangrijk dat je vertrekt in goede weercondities, anders laten ze je zelf niet toe om te vertrekken. 

Ik kan je aanraden om een shuttle service te nemen, veel hotels en campings voorzien dit. Maar de vroegste shuttle service (5u30) voorzien ze bij de Discovery lodge

Shuttle service: $35. Verblijf je in de Lodge, dan krijg je nog een extra korting krijgen.

Day 10: Tongariro – Cape palliser (390 km)

Cape palliser

Cape Palliser is het meest zuidelijke punt van het Noordereiland. Bij helder weer kan je zelf het Zuidereiland zien liggen. Je kan de grillige maar prachtige kustlijn afrijden tot aan één van de grootste kolonies zeehonden in Nieuw-Zeeland.

Een andere reden waarom dit één van mijn favoriete plekjes in Nieuw zeeland is, is omdat je hier gratis kan overnachten op het strand. Op verschillende plaatsen kan je bordjes terugvinden met ‘free camping’. En zeg nu zelf wat is er romantischer als dit?

Day 11: Cape Palliser

Putangirua Pinnacles

Ook in de omgeving van Cape Pallisser blijft de film Lord of te Rings ons achtervolgen. De Putangirua Pinnacles zijn ‘pijlers’ die hun vreemde vormen te danken hebben na gevolg van jarenlange erosie. Deze locatie is gebruikt voor de scene’paths of the dead’ in de 3e film van Lord of the Rings. Er loopt een aangeduide wandelroute van ongeveer 2uur heen en terug.

Voor een slaapplek zoeken we terug naar de bordjes ‘gratis kamping’ op het strand.

Day 12: Cape palliser – Waitomo (527km)

Het einde van onze roadtrip in Nieuw-zeeland begint in het zicht te geraken. Deze dag rijden we dus een heel stuk terug richting het Noorden.

Camping: Camp kiwi Holiday park, $14

Day 13: Waitomo – Raglan (117 km)

Na een lange dag rijden is het weer tijd voor wat avontuur. Wat dacht je van black water rafting? Het concept is simpel, we laten onszelf in rubberen banden drijven door de grotten. Onderweg zijn er kleine opstakels zoals smallere of pikdonkere tunnels, kleine watervallen en natuurlijk het spektakel waar we het mede voor doen… grotten vol met gloeiwormen!  

De excursie is zeker niet goedkoop, namelijk $138 . Tip: boek zeker een paar dagen op voorhand aangezien dit een zeer populaire excursie is.

Na dit avontuur rijden we verder we weer een stukje richting het Noorden naar Raglan. Een gezellig stadje waar veel surfers op af komen.   

Camping: holiday park, $20

Day 14: Raglan

roadtrip in nieuw-zeeland, nikau walk

Deze dag kan je kiezen tussen een wandeling van twee uur of een hele dag trip van de Nikau walk naar de top van het Piongue bos. Niet zo ver van het einde van de Nikau walk kan je een grot terugvinden waar je op eigen risico door kan wandelen. Vergeet dan zeker geen zaklamp en waterdichte schoenen.

Kamperen doen we terug in het Holiday park

Day 15: Raglan – Piha Beach (194 km)

bridal veil falls

Alvorens we terugrijden richting Auckland maken we nog een stop aan de ‘bridal veil falls’. Slechts 20 minuten rijden van Raglan en 10 minuten wandelen van de parking. Na het aanschouwen van deze krachtige waterval kan je er weer tegen om enkele uren te rijden naar Piha beach.

Piha beach

Piha beach is te herkennen aan het zwarte zand – door de vulkanische activiteiten op het eiland – en de gigantische rots ‘lion rock’. Deze rots is een icoon voor de volledige westkust van Auckland. 

Camping: Piha domain motor camp, $18

Day 16: Piha beach

kitekite falls

In deze groene omgeving van Piha beach kan je verschillende wandelingen maken. Zoals de Kitekite falls en de Karekare beach. Of geniet rustig van je laatste dagje Nieuw-Zeeland aan het zwarte strand.

Enkele tips om budgetvriendelijk rond te reizen in Nieuw-Zeeland

  • Huur een camper. Onze roadtrip in Nieuw-zeeland was voor ons de eerste keer dat we met een campervan op weg gingen. En we zijn helemaal verliefd geworden op deze manier van reizen. Het geeft je vrijheid zonder dat je moet sukkelen met een tent.
  • Wij hebben geen enkele camping op voorhand vastgelegd, zelf niet in het hoogseizoen. Er bestaan apps die de locaties van alle verschillende campings weergeven. Handig als je ergens in de buurt een slaapplek zoekt. zie bijvoorbeeld campercontact.
  • Er zijn verschillende ‘gemeente campings’ waar je gratis of voor weinig geld kan verblijven. Deze worden DOC-campings genoemd. Ze zijn niet alleen goedkoop maar liggen ook op de mooiste plekjes midden in de natuur. En ze zijn altijd in prima staat! 
Facebook
Pinterest
Twitter

Gelijkaardige artikelen

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!