Rondreis Nieuw-Zeeland: Het Prachtige Noordereiland

Rondreis Nieuw-Zeeland, Noordereiland, Add-active

ReizenReizen

The piano, Narnia, The Last Samurai, The Lord of the Rings, al deze avonturen speelden zich af op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Vaak vergeten door reizigers die haastig naar het Zuidereiland trekken. Zonde! Want het Noordereiland heeft veel te bieden. In dit artikel neem ik je mee op een rondreis Nieuw-Zeeland van 3 weken door het Noordereiland en dat alles zonder je budget te breken.

Onze rondreis Nieuw-Zeeland in 3 Weken

Dag 1: Aankomst in Auckland

Na een (veel te) lange vlucht landen we in Auckland. We nemen de Skybus vanaf de luchthaven naar het stadscentrum. De bus vertrekt elke 10 minuten, dag en nacht. Een kaartje kost $15 en we profiteren van de gratis wifi aan boord. Door onze vertraagde vlucht, is er helaas geen tijd voor sightseeing in Auckland.

Ons eerste verblijf is City Garden Lodge, $44 per nacht. Het ligt op loopafstand van een bushalte en dichtbij ons campervan verhuurbedrijf. 

4G in Nieuw-Zeeland is duur! Zeker als je – net zoals ik – je smartphone gebruikt als gps. Koop daarom een lokale simkaart om deze kosten te drukken.

Dag 2: Auckland – Coromandel (175 km)

We kiezen ervoor om een camper te huren, de perfecte manier om Nieuw-Zeeland te verkennen. Escape campervans biedt oude maar betrouwbare campers aan voor $72 per dag. We halen onze campervan op en rijden direct naar Hahei in Coromandel, slechts 2 uur rijden van Auckland, maar ver genoeg van de drukte van de stad. 


We kamperen bij Hahei Holiday Resort voor $45 per persoon.

Dag 3: Coromandel

Na een dag bekomen van de jetlag, blijven we in Coromandel. We genieten van een wandeling naar de beroemde “Cathedral Cove”, waar we vervolgens een heerlijke salade en lokaal gebrouwen appelcider bestellen in The Pour House. En met een schop graven we onze eigen jacuzzi in “Hot Water Beach”, om de dag af te sluiten. 

Tip: bezoek “Hot Water Beach” vroeg in de ochtend of laat in de middag om de drukte te vermijden. 
We kamperen terug bij Hahei Holiday Resort voor $45 per persoon.

Dag 4: Coromandel – Karangahake gorge (103km)

Onze reis brengt ons naar de goudmijnen van Karangahake Gorge. Hier maken we een historische wandeling: de ‘Karangahake Gorge loop’ en ontdekken we overblijfselen van de oude goudmijn, waaronder werkstations, oude machines, treinsporen en tunnels.

Lees hier de volledige wandelroute van de Karangahake Gorge loop; een historische wandeling door een oude goudmijn.

We verblijven in Dickey Flat Campsite voor $8 per persoon. Een verborgen pareltje! Niet ver van de camping is een tunneltje dat je naar een idyllische rivier brengt, voor een verfrissende duik. (Dit is ook het startpunt van onze wandeling.)

Dag 5: Karangahake gorge – Hobbiton movie set (88km) – Blue spring track (33 km) – Lake Okareka (62 km)

Wat niet mag ontbreken tijdens onze reis is een bezoek aan de Hobbiton Movie Set, bekend van “The Lord of the Rings”. Hoewel het toegangsticket $79 kost, is het een unieke ervaring om dit levensechte kunstwerk te zien. Tip: reserveer vooraf je toegangsticket via deze website: hobbitontours.com . Na onze tour in The Shire af te sluiten met een gemberbier, rijden we verder naar de Blue Spring voor een korte wandeling langs het helderste en zuiverste water ter wereld! 

‘s Avonds kamperen we in de DoC camping aan Lake Okareka voor $13.

Dag 6: Lake Okareka – Waimangu Volcanic Valley (32 km) – Taupo (70 km)

Onderweg naar Taupo stoppen we bij de Waimangu Volcanic Valley, een rustigere en betaalbaardere optie dan het bekendere Wai-O-Tapu. Hier maken we een vier uur durende wandeling door een landschap met kleurrijke poelen en geothermische activiteit. Een toegangsticket bij Waimangu kost ons $37.

We kamperen gratis op Reid’s Farm Recreation Reserve.

Dag 7: Taupo

Lake Taupo is het grootste meer van Nieuw-Zeeland, gevormd door een van de grootste vulkanische explosies ooit. Taupo biedt tal van avontuurlijke mogelijkheden, zoals raften, skydiven, mountainbiken en jetskiën. Wij huren mountainbikes voor $60 per dag en ik maak mijn eerste mountainbiketocht ooit! (En wat een ervaring)

We verblijven op Taupo DeBretts Spa, waar we het kind in onszelf weer bovenhalen in het natuurlijke verwarmde zwembad, mét glijbanen. We betalen $25 voor de camping incl. Toegang tot het zwembad.

Dag 8: Taupo – Tongariro (104 km)

Tongariro National Park, beroemd om zijn vulkanische landschap en de Tongariro Crossing. De Tongariro crossing houden we voor morgen, we warmen alvast op met de “Silica Rapids Walk.” Deze eenvoudige wandeling van 2,5 uur brengt ons langs bossen, bergen en gouden rivieren. 

We kamperen in Discovery Lodge Tongariro voor $16.

Day 9: Tongariro  

De Tongariro Crossing is een van de mooiste dagwandelingen in Nieuw-Zeeland. Deze wandelroute van 19,4 km leidt ons langs en op vulkanen, een unieke ervaring. De wandelroute heeft zijn bekendheid mede te danken aan The Lord of the Rings. Het is namelijk de setting van de ‘Mount Doom’. Om de drukte te vermijden nemen we de vroegste shuttle naar de Tongariro Crossing voor $35. 

Bekijk hier onze volledige routebeschrijving voor de Tongariro Crossing.

Na een onvergetelijke dag keren we terug naar de camping Discovery Lodge Tongariro, $16.

Day 10: Tongariro – Cape palliser (390 km)

Cape Palliser, het zuidelijkste punt van het Noordereiland. Bij helder weer zie je zelf het Zuidereiland. We rijden de grillige kustlijn af, thuis van een van de grootste kolonies zeehonden in Nieuw-Zeeland, tot bij de vuurtoren.

We kamperen gratis op het strand! Daar waar de borden “free camping” aangeven.

Day 11: Cape Palliser

In de buurt van Cape Palliser ontdekken we de Putangirua Pinnacles, weer een locatie die te zien was in “The Lord of the Rings.” (We zijn fans, valt het op?) Hier volgen we een aangeduide wandelroute van ongeveer 2 uur.

We kamperen opnieuw gratis aan het strand.

Day 12: Cape palliser – Waitomo (527km)

We beginnen aan onze reis terug naar het noorden en arriveren in Waitomo

Hier kamperen we op Camp Kiwi Holiday Park voor $14 per nacht.

Day 13: Waitomo – Raglan (117 km)

Na twee lange dagen rijden, is het weer tijd voor avontuur. We schrijven ons in voor Black water rafting in de grotten van Waitomo. Het concept is simpel: we laten onszelf in rubberen banden drijven door de grotten. Onderweg zijn er kleine obstakels zoals smallere of pikdonkere tunnels, kleine watervallen en hét spektakel… grotten vol met glimwormen! Het is niet goedkoop ($138), maar toch zeer populair. Dus boek vooraf. Daarna rijden we verder naar het surfersparadijs Raglan.

Kamping Holiday park, $20

Day 14: Raglan

Vandaag op de planning: de Nikau walk. We combineren dit met de Kaniwhanwha Caves. Een grot waar je gratis kan doorwandelen. Tip: vergeet je zaklamp en waterdichte schoenen niet.

‘s Avonds logeren we terug in het Holiday Park, $20.

Day 15: Raglan – Piha Beach (194 km)

Voordat we terugrijden richting Auckland, stoppen we bij de “Bridal Veil Falls”. Slechts 20 minuten rijden van Raglan en op 10 minuten wandelen van de parking. Na het bezichtigen van deze krachtige waterval rijden we door naar Piha Beach. 

Piha Beach is te herkennen aan het zwarte zandstrand – door de vulkanische activiteiten op het eiland – en de gigantische rots ‘Lion Rock’. Deze rots is het icoon voor de volledige westkust van Auckland. 

We kamperen op Piha Domain Motor Camp voor $18.

Day 16: Piha beach

Onze laatste dag in Nieuw-Zeeland brengen we door met wandelen in deze groene omgeving, waaronder de Kitekite Falls en de Karekare Beach. En gaan nog even zonnebaden aan het zwarte zandstrand voordat we onze reis afsluiten.

Tips voor het budgetteren van je rondreis door Nieuw-Zeeland

  • Huur een camper: het huren van een camper biedt vrijheid en je bespaart op accommodatiekosten.
  • Gratis kamperen: er zijn veel “DOC-campings” (gemeentecampings) waar je goedkoop of gratis kan overnachten. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar liggen ook op de mooiste plekjes midden in de natuur. En altijd in prima staat! 
  • Koop een simkaart in Nieuw-Zeeland, zo vermijd je gigantische kosten op 4G.
  • Haal je vegetarische kook-skills naar boven en kies voor een non-alcoholische aperitief. Vlees en alcohol zijn hier ontzettend duur.

Is het aan te raden om een camper te huren voor een rondreis door Nieuw-Zeeland?

  • Flexibiliteit: Met een camper ben je niet gebonden aan vaste schema’s. Je kunt spontaan van route veranderen en langer op een plek blijven als het je bevalt.
  • Kostenbesparing: Hoewel de initiële huurprijs van een camper wellicht hoog lijkt, bespaar je geld op accommodatie en kun je zelf koken, wat je uitgaven kan verminderen.
  • Natuurbeleving: Je zit midden in de natuur, kunt wakker worden met adembenemende uitzichten en genieten van de ongerepte schoonheid van Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland was onze eerste camper-ervaring en sindsdien zijn wij fan!


Camper huren? Kijk eens bij Escape campervans, zij verhuren oude maar betrouwbare campers aan voor $72 per dag.

Welke reistijd is het beste voor een rondreis door Nieuw-Zeeland?

De timing van je rondreis door Nieuw-Zeeland is van groot belang om het meeste uit je avontuur te halen. Hier zijn enkele overwegingen voor de beste reistijd:

  • Zomer (december-februari): dit is de meest populaire tijd voor toeristen. Het weer is warm. En ideaal voor outdoor-activiteiten zoals wandelen en kamperen. Houd er echter rekening mee dat accommodaties snel vol kunnen raken, en het kan druk zijn bij populaire bezienswaardigheden. 
  • Lente (september-november) en herfst (maart-mei): deze seizoenen bieden mildere temperaturen en minder drukte. De natuur is prachtig met bloeiende flora in de lente en kleurrijke bladeren in de herfst.
  • Winter (juni-augustus): als je van wintersport houdt, is dit het beste seizoen voor skiën en snowboarden op het Zuidereiland. De Noordelijke regio’s blijven milder.

Onthoud dat Nieuw-Zeeland elk seizoen iets unieks te bieden heeft, dus kies op basis van je voorkeuren en activiteiten. Pak sowieso voor alle seizoenen, ook als je in de zomer gaat.

Vergeet je NZeTA niet!

Visumvrij aan je rondreis in Nieuw-Zeeland starten, is niet meer mogelijk sinds oktober 2019. Als Belg of Nederlander kom je Nieuw-Zeeland namelijk niet binnen zonder een visum of NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Deze elektronische reisvergunning vraag je eenvoudig online aan bij VisumBuitenland.

Meer uitleg in ons artikel: Reizen naar Nieuw-zeeland? Vergeet je NZeTA niet!

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!