Karangahake Gorge, historische wandeling door een oude goudmijn

Reizen

Wandel in de oude goudmijnen van de Karangahake Gorge en bewonder de vele zaken die nog overeind zijn gebleven: tunnels, treinsporen, machines, werkstations … De Karangahake gorge loop is 10 km lang, wij deden er 4 uur over. Is 10 km te lang? Dan is er ook een alternatieve route van 2 km, de Rail Tunnel Loop.

Dit is één van onze favoriete dagwandelingen in Nieuw-Zeeland!

Ontdek de relicten van de oude goudmijn

De Woodstock Gold Mining Company is hier gestart in 1885. Tot 2010 werd er in dit gebied nog aan goudwinning gedaan. (Al was dat later op een minder industriële schaal) De echte ‘gouden’ tijd was rond de eeuwwisseling, maar liefst 60% van het goud in Nieuw-Zeeland was van de Karangahake gorge afkomstig. 

Vandaag de dag kan je de meeste tunnels nog steeds doorwandelen. En wie weet vind je nog wel een klompje goud…

De Karangahake Gorge loop walk

We starten de wandeling aan onze camping, Dickey flat campsite, een DoC camping (onderaan meer info). – Officieel start de route aan de Karangahake Domain Car Park aan State Highway 2. – Vanaf de Dickey flat campsite gaan we naar rechts (als je met je gezicht naar de rivier staat). 

Op een gegeven punt volgen we de bordjes ‘Dubbo 96 track’ door het oerbos. Verder de route ‘number 7 level track’ en nog verder ‘country Rd’. Tot we aan de Karangahake Gorge komen en de ‘Karangahake Gorge historic walkway’ blijven volgen. We gaan langs oude spoorwegen en donkere tunnels. Één van deze tunnels wordt opgelicht door bijzondere beestjes, glimwormen!

Tip: Neem een zaklampje mee voor in de tunnels, maar doe je lampje af en toe ook uit. Misschien zie je wel enkele glimwormen…

Het eerste deel van de wandeling is het rustig, dat verandert als we aan de Karangahake domain Car Park komen, de officiële start van de route. Blij dat we aan onze camping zijn vertrokken! Gelukkig kunnen we hier wel een (nodige) toiletpauze inlassen. 

Optionele extra lussen vanaf deze parking 

  • Naar de Owharoa waterval (10 min.)
  • Windows walk. Het meest spectaculaire, maar ook wel het drukste stukje door de grote oude goudmijntunnels

We gaan terug via de ‘Waitawheta Pipeline Track’, waar we de oude pijplijnen volgen. Ongeveer 1 km voor Dickey flat (onze camping) komen we een verborgen pareltje tegen; een ideaal plekje voor een verfrissende duik. 

Tip: neem je zwemkledij mee!

We gaan terug naar onze kampeerplaats via het donkere tunneltje net naast de rivier. 20 min. en nog zo’n 2 hangbruggen later zijn we terug aan onze campervan van een ontspannende wandeling.

Waar verblijven

Dickey Flat Campsite is een DoC locatie, dat wil zeggen dat je maar heel weinig betaalt en via een ‘honesty box’ principe werkt. Je vult een registratieformulier in doet je centjes in de box. Ze komen in de ochtend effectief controleren, dus plaats een kopie van je formulier zichtbaar aan je voorruit (dan maken ze je niet wakker ‘s morgens vroeg). 

Wij vonden Dicky Flat Campsite één van de mooiste campingplaatsen op het Noordereiland, vooral door het idyllische zwemplaatsje verderop. Toen wij er waren (2016), verbleven we hier bijna alleen. Ik heb vernomen dat het nu aan populariteit heeft gewonnen.

Mijn favoriete reisgidsen voor Nieuw-Zeeland

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!