Harz bezienswaardigheden – Ontdek het Harzgebergte in Duitsland

Home » Blog Feed » Duitsland » Harz bezienswaardigheden – Ontdek het Harzgebergte in Duitsland

Reizen

De Harz, een bergachtig gebied in het hartje van Duitsland. Slechts 5 uur rijden van België en toch onbekend. En daar wil ik verandering in brengen, want het is een prachtig stukje Europa. Met kilometers aan wandelpaden, stadjes die zo uit je sprookjesboek komen en een belangrijke geschiedenis. In onze blog vertel ik je meer over de Harz bezienswaardigheden. 

Het stuwmeer Oderteich

Harz bezienswaardigheden Het stuwmeer Oderteich Add-active
mooiste wandelroutes Harz, Oderteich, Add-active

De Oderteich is (of was) een groot stuwmeer, gelegen in het Zuidwesten van de Harz. Een perfecte locatie om te wandelen en te zwemmen.

Er is een wandeling is zo’n 4km volledig rond het meer. Ondanks de korte afstand is het een gevarieerd landschap: dode sparren, jong bos, vlonderpaadjes, heide en brugjes over kabbelend water wisselen zich af. De Oderteich staat dan ook in mijn lijstje met de mooiste wandelroutes in de Harz.

Het vakwerkstadje Wernigerode

Wernigerode is één van de vakwerkstadjes – naast Goslar en Quedlinburg – in het Harzgebergte. Het stadje heeft alles om je in een sprookje te wanen: kleurrijke straatjes; een prachtig stadhuis, het kleinste huisje,het scheefste huisje, een echt kasteel en rondom het stadje… een echt sprookjesbos.

De Duivelsmuur (Teufelsmauer)

Harz bezienswaardigheden teufelsmauer Add-active
Harz Bezienswaardigheden Harzgebergte Blankenburg Add-active

Deze vreemde zandstenen rotsformaties in Harz Duitsland spreken mensen al eeuwen aan. Er zijn dan ook vele legenden die de oorsprong van deze duivelsmuur verklaren.

Dit bijzondere schouwspel is te bewonderen met de auto of via de Teufelsmauerstieg, een wandelroute van 35km. Gelukkig kan je dit ook opsplitsen in kleinere rondwandelingen. Wij kozen voor de route van Timmenrode naar Blankenburg. 7,5 km klauteren en klimmen tussen de rotsen. 

Concentratiekamp Mittelbau-Dora

Wat zich hier heeft afgespeeld is gruwelijk en net daarom een stuk geschiedenis dat we nooit mogen vergeten. Mittelbau-Dora is één van de grootste concentratiekampen in deze buurt. Oorspronkelijk gestart als er werkkamp voor de productie van V1’s en V2’s. Dwangarbeiders werden dag en nacht in tunnels – de ‘raketfabriek’ – opgesloten in vreselijke werk-en leefomstandigheden. Vaak met de dood tot gevolg. 

Deze tunnels kan je alleen bezichtigen tijdens een begeleide tour. De tour gaat 2x per dag door. (Helaas voor ons in het Duits) Naast de tunnels kan je ook het museum, de barakken en het crematorium bezoeken, gratis. 

Er is gevraagd geen foto’s te delen online, dus ga ik dat niet doen. Neem alvast een kijkje op de officiële website Mittelbau-Dora.

Bodetal, de ‘grand canyon’ van Duitsland

Harz bezienswaardigheden Bodetal
Harz Duitsland Thale brug Add-active

De Bodetal wordt ook wel de grand canyon van Duitsland genoemd. Deze spectaculaire kloof is vooral te bewonderen aan het uitzichtpunt de Heksendansplaats of Hexentanzplatz.

De Hexentanzplatz kan je bereiken via een kabelbaan, maar het is spectaculairder om dit vanuit het dal te beklimmen. Een wandelroute van 17km brengt je van Treseburg naar Thale. 

De langste hangbrug van Duitsland, de Titan RT 

bezienswaardigheden Harz hangbrug Titan RT, Add-active
De langste hangbrug van Duitsland, de Titan RT, Sietske Add-active

De Titan brug is met zijn 483m de langste hangbrug van Duitsland. Helaas niet ‘langer’ de langste van Europa, daar heeft Portugal met z’n 516m lang bouwwerk voor gezorgd.

Zo’n 100 meter boven het dal schommelen, het is toch spectaculair! En de echte durvers die kunnen zelf bungeejumpen van de brug of met een zipline over de brug. Wie durft?

Meer informatie zoals de openingsuren en tarieven zijn terug te vinden op de officiële website titan-rt.de

Waar te verblijven in Harz

Ahorn Harz Braunlage

Verkies je de luxe van een hotel. Dan is hotel Ahorn Harz Braunlage wat voor jou. Kindvriendelijk, verzorgde buffetten. En dit in eengroene en rustige omgeving.

Natuurhuisje in Altenbrak

Dit exclusieve vakantiehuis ligt direct in een beschermd natuurgebied in een deelgemeente van Thale. Een prachtige woning met een rustige en natuurrijke locatie. De inrichting, het open interieur en het gebruik van lichte houtsoorten voldoen aan hoge eisen op het gebied van kwaliteit, vorm en kleur. 

Natuurhuisje in Quedlinburg Ot Gernrode

Mag het wat avontuurlijker, wat dacht je van een volledig ingerichte safaritent? Het gevoel van kamperen met het comfort van een huisje. Ik ben fan van dit concept! En mijn hond, die is ook welkom.

Wandelgidsen en reisboeken

Rother Wandelgids Harz

Bovenstaande wandelingen en nog veel meer staan beschreven in de Rother wandelgids Harz. Met heldere routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten. 

Koop de Rother wandelgids Harz

Facebook
Pinterest
Twitter

3 reacties

 1. Wat te denken van:
  de twee druipsteengrotten in Rubeland genaamd Hermanns holle en Baumans holle.
  De stoomtrein door de Harz, met eindstop boven op de Brocken, de hoogste berg van de Harz.
  De ‘ring der erninnerung’ waar een stuk van het ijzeren gordijn nog te zien is.
  Een wandeltocht van ongeveer 100km, genaamd de ‘Hexenstieg’
  Pullman city
  Houtskool museum.
  En ga zo maar door.

 2. Bedankt voor de tip! Waw, echt heel veel mooie dingen te zien in de Harz, ik zal nog eens moeten terugkomen en je tips meenemen ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!