De Hexentanzplatz in Thale en de ‘Grand Canyon’ van Harz

Hexentanzplatz in Thale - add-active
Home » Blog Feed » Duitsland » De Hexentanzplatz in Thale en de ‘Grand Canyon’ van Harz

Reizen

De Bode is een van de grootste rivieren van de Harz. De rivier heeft na miljoenen jaren een enorm dal uitgesleten, van Treseburg naar Thale. Deze kloof, de Bodetal, gaat tot zo’n 280m diep. 

Aan de Bodetal bevinden zich 2 rotsen en gekende uitkijkpunten, de Rosstrappe en de Hexentanzplatz in Thale (heksendansplaats). Deze kan je met een kabelbaan bereiken of via een spectaculaire wandeling vanuit het dal. Uiteraard kozen wij voor dat laatste. In dit artikel alles over de wandeling van Treseburg naar Thale en het uitzichtpunt de Hexentanzplatz.

Bodetal Harz wandelroute – gpx

  • Startpunt: Treseburg 
  • Parking: Parkplatz an der Bode
  • Afstand: 18km
  • Bewegwijzering: Alleen op de terugweg (heks)
  • Wegdek: onverhard
  • Honden toegelaten: Ja
  • Moeilijksheidsgraad: Gemiddeld

Routebeschrijving Hexentanzplatz – van Treseburg naar Thale

We parkeren ons in het kleine dorpje Treseburg. Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar de brug over de Bode. We beginnen direct met een kuitenbijter, een pittige klim van 350m stijgen op nog geen 2km. De steilste beklimming hebben we dan alweer gehad. De eerste helft van de wandeling lopen we langs een eenvoudige, brede en ietwat saaie bosweg. Zonder dat we het doorhebben wandelen we al boven het spectaculaire dal. Helaas moeten we nog even wachten op de uitzichtpunten.

Tip: voorzie cash en gepast geld voor de parking. Het is zo’n 5 euro voor een dag parkeren. Ook voor het toilet is het 50 cent.

Na zo’n 6km komen we opvallend meer volk tegen. Het is duidelijk, we zijn bijna aan de Hexentanzplatz. Vanaf deze plek hebben we een prachtig uitzicht over de Bodetal, de ‘Grand Canyon’ van de Harz. Helaas hebben ze deze plaats ‘overtoeristisch’ weten maken. Met onsmakelijke fastfood restaurants en onaantrekkelijke toeristenwinkeltjes. En dan heb ik het nog niet over de vele auto’s die letterlijk in de file staan richting de parking. Gelukkig voor ons kwamen wij te voet van het rustige Treseburg. En genieten van het uitzicht doen we wel. 

Hexentanzplatz Thale
Hexentanzplatz Thale met uitzicht over de Bodetal

De Hexentanzplatz is populair in Harz met een reden. Op deze plaats vierden ze jaarlijks, in de nacht van 30 april op 1 mei, de Walpurgisnacht. Tijdens de Walpurgisnacht eerden de heidenen Freyr en Freya. Beiden staan voor vruchtbaarheid en liefde. Een ander volksgeloof in de Harz is dat de van de aarde verbannen heksen gedurende een nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest.

Na het verbod van deze heidense feesten, door de christelijke Franken, werd deze plek de Hexentanzplatz genoemd. Toch bleven de rituelen in het geheim doorgaan. De Saksen kwamen ‘s nachts al krijsend naar deze plek. Ze maakten hun gezichten zwart, droegen lange gewaden, fakkels, bezems en hooivorken. En joegen zo iedereen de stuipen op het lijf. Nog steeds kan je de Walpurgisnacht op dezelfde manier meemaken.

Wil je de Walpurgisnacht zelf beleven? Kijk op deze officiële website voor meer info: nl.harzinfo.de 

Wij laten deze beruchte plek en de drukte achter ons. En dalen te voet af via een ‘zigzagweg’ naar het dal van de Bodetal. De terugweg is het mooiste stuk van de wandeling. Deze route maakt deel uit van de Harzer Hexenstieg. Een wandelroute van 154km en 7 etappes. 

Kabelbaan Hexentanzplatz Thale
wandeling Hexentanzplatz Thale - Treseburg

Tip: In plaats van te voet af te dalen, kan je ook de liftjes nemen en vandaar de wandeling van Thale naar Treseburg verder inzetten.

Beneden aan het water is de perfecte plaats om even op adem te komen en te lunchen. Geen lunch mee? Geen probleem. Want wat verder komen we een restaurant tegen, dat we van de Hexentanzplatz in het dal zagen liggen. Net voor het restaurant kan je nog zo’n 350m klimmen naar het bekende uitzichtpunt de Rosstrappe. En via dezelfde weg weer naar beneden. Helaas vind ik geen vrijwilligers die even zot zijn, dus wandel ik gewillig het brugje over richting Treseburg. 

lunch rivier Bode tijdens wandeling door Bodetal in Thale met add-active
Brug in het dal van de Bodetal van Thale naar Treseburg

Heel de terugweg, in het dal, langs de Bode, blijft spectaculair. Ik weet letterlijk niet waar eerst kijken.


Wandelgidsen en reisboeken

Rother Wandelgids Harz

Bovenstaande wandeling en nog veel meer staan beschreven in de Rother wandelgids Harz. Met heldere routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten. 

Koop de Rother wandelgids Harz

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!