Teufelsmauer Harz: wandel langs de duivelsmuur van Timmenrode naar Blankenburg

Teufelsmauer Harz: wandel langs vreemde rotsformaties van Timmenrode naar Blankenburg
Home » Blog Feed » Duitsland » Teufelsmauer Harz: wandel langs de duivelsmuur van Timmenrode naar Blankenburg

Reizen

Toen God en de duivel de aarde onder elkaar verdeelden, waren de twee het erover eens dat de duivel al het land zou bezitten waar hij in één nacht een muur rond kon bouwen, tot het eerste kraaien van de haan. In de nacht dat de duivel met zijn constructie begon, was er echter een oude vrouw die een haan op de markt wilde verkopen. Ze struikelde in het donker en de haan begon te kraaien. De duivel hoorde dit en dacht dat zijn tijd erop zat. Hij brak de muur weer neer uit pure woede. De overblijfselen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven als de ‘Teufelsmauer’.

Deze vreemde zandstenen rotsformaties in Harz, Duitsland spreken mensen al eeuwen aan. Er zijn dan ook veel legenden en mythes die de oorsprong van deze Devil’s Wall of Teufelmauer verklaren.

Dit bijzondere schouwspel is te bewonderen via de Teufelsmauerstieg, een wandelroute van 35km. Gelukkig kan je dit ook opsplitsen in kleinere rondwandelingen. Wij kozen voor de route van Timmenrode naar Blankenburg. 7,5 km klauteren en klimmen tussen de rotsen. Het volledige natuurfenomeen kan je ook bezichtigen met de auto, de volledige rondtrip, bezienswaardigheden en waar te parkeren lees je onderaan deze blog.

Praktisch

  • Start: Timmenrode
  • Afstand: 7,6 km
  • Duur: ± 2 uur
  • Stijgen: 231 m
  • Bewegwijzerd: de route is deels bewegwijzerd (volg de naam van de volgende rots)
  • GPX: te downloaden via onderstaande kaart
  • Parking: Gratis parking aan het voetbalplein van Timmenrode (Gehrenstraße/Lindestraße)

De Teufelsmauer wandeling

We starten de wandeling aan de Hamburger Wappen in Timmenrode. Je kan gratis parkeren aan het voetbalplein van Timmenrode (Gehrenstraße/Lindestraße). Je kan de wandeling ook starten in Blankenburg, De parking hier is wel betalend (1€/uur) en het is hier ook veel drukker.

Van de parking is het zo’n 15 minuten stappen naar de rotsformatie, de Hamburger Wappen. Je wandelt verder naar omhoog, het bos in. Niet wetende wat ons later te wachten staat vinden we het hier al heel mooi.

De Teufelsmauer Hamburger Wappen in Timmenrode
De Teufelsmauer, Harz Hamburger Wappen in Timmenrode

De markeringen zijn niet altijd overzichtelijk, maar dat maakt niet uit. Alle wegen komen uiteindelijk weer bij hetzelfde punt uit. We wandelen verder langs een nog vrij eenvoudig pad naar het uiterste punt in Blankenburg. Naar de rotsformaties de ‘Grandfather’ en de ‘Grandmother’. In de ‘Grandfather’ rots of ‘Grassvatersfelsen’ zijn trappen uitgehouwen, waardoor je volledig tot de top kan wandelen. Vanaf hier heb je 360 graden vrij zicht en zie je de Ravensburg in de verte liggen.

De Teufelsmauer, Harz, Grandfather
Teufelsmauer, Harz, Grassvatersfelsen

Nu wordt het spectaculair. Je wandelt letterlijk langs, op en tussen de kam van de duivelsmuur. In de rotsblokken zijn trappen en smalle doorgangen gemaakt. Het wordt met elke stap leuker! Door deze avontuurlijke route is de wandeling ook geliefd bij kinderen. Gelukkig zijn er op de meeste delen metalen leuningen voorzien, dus echt gevaarlijk wordt het niet.

wandelen Teufelsmauer Harz Duitsland
Teufelsmauerstieg Harz Duitsland

Daarna begin je terug af te dalen richting Timmenrode en wordt het pad weer breder en eenvoudiger. Aan de voetbalkantine kan je nog iets klein eten of drinken.


Tip: Tijdens deze wandeling kom je kastjes tegen voor je stempelboekje. Met voldoende stempels kom je in aanmerking voor een Harzer Wandernadel in brons, zilver of goud. Vergeet dus geen stempelboekje te halen in een informatiecentrum.

De volledige Teufelsmauer rondrit

Vergeet ook niet de andere highlights van de Teufelsmauer te bezichtigen. Hiervoor hoef je geen 35km te wandelen, je kan er ook eenvoudig met de auto naartoe. Wij combineren deze rondrit met bovenstaande wandeling in 1 dag.

Grossvater in Blankenburg

Parkeren kan aan het restaurant ‘Grossvater’ bij Blankenburg. Parking kost 1€/uur. De 12m hoge rots is te ‘beklimmen’ dankzij uitgehouwen trappen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over Blankenburg. Niet ver van de ‘Grossvater’ ligt ook de minder gekende ‘Grossmutter’. 

Teufelsmauer Grossvater in Blankenburg

De Hamburger Wappen in Timmenrode

Parkeer je auto aan het voetbalplein in Timmenrode (op de hoek van Gehrenstrasse en Lindestrasse). Vanaf hier is het zo’n 15 minuten wandelen naar de Teufelsmauer. Deze rots heeft de naam ‘Hamburger Wappen’ gekregen, vanwege de 3 ‘torens’ die iets weg hebben van het wapenschild van Hamburg.

Teufelsmauer Hamburger Wappen in Timmenrode

De Königstein in Weddersleben

Van Timmenrode is het 11min. rijden naar Weddersleben. Parkeren kan in de Quedlinburger Strasse. Parking kost € 1/uur. Je volgt de route en de poort ‘Teufelsmauer stieg’. De weg gaat langs het water en bos tot je al snel aan de trappen komt die je naar de Königstein brengt. Dit is waarschijnlijk het meest bizarre en bekendste stuk van de teufelsmauer. Verder wandel je nog langs de ‘Papensteine’ en de ‘Mittelsteine’

Tip: aan de parking is een rivier, waar je jezelf kan verfrissen.

Teufelsmauer Königstein in Weddersleben

Gegensteine in Ballenstedt

Om de 2 vrijstaande rotsen ‘Grosser Gegenstein’ en ‘Kleiner Gegenstein’ te bezichtigen, parkeer je best aan de gratis parking achter de ‘Kleiner Gegenstein’ (Gegensteinen 1, 06493 Ballenstedt). Het is slechts enkele meters wandelen naar de Kleiner Gegenstein. En 450m verder ligt de ‘Grosser Gegenstein’. Je kan deze beklimmen dankzij de uitgehouwen trappen waar je op de top wordt beloond met een 360 graden uitzicht.

Wandelgidsen en reisboeken

Rother Wandelgids Harz

Deze wandeling en nog veel meer staan beschreven in de Rother wandelgids Harz. Met heldere routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten. 

Koop de Rother wandelgids Harz

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!