Wandelen rond het stuwmeer Oderteich in Harz

Wandelen rond het meer Oderteich in Harz - add-active
Home » Blog Feed » Duitsland » Wandelen rond het stuwmeer Oderteich in Harz
Reizen

De Oderteich is een groot stuwmeer, gelegen in het Zuidwesten van Harz. Als we Wikipedia mogen geloven was dit tot het einde van de 19e eeuw de grootste dam van Duitsland. Met de opgewekte energie werden de omliggende mijnen aangedreven. Het is dankzij deze mijnindustrie dat Harz groot is geworden. Momenteel is de Oderteich volledig deel van de natuur en een perfecte locatie om te wandelen en te zwemmen.

Praktische info & GPX

  • Begin: Oderteich
  • Einde: zelfde als beginpunt
  • Parking: langs de B242, net voorbij de brug
  • Afstand: 4km
  • Duur: 1u
  • Bewegwijzering: Ja
  • Beste tijd: heel het jaar
  • GPX: te downloaden via onderstaande kaart

De Oderteich wandelroute

Een korte, maar mooie wandeling die volledig rond het meer Oderteich gaat. De wandeling is zo’n 4 km. Ondanks deze korte afstand, is het een gevarieerde wandeling. Het eerste stuk, naar de badplaats, hebben boomwortels het pad tot een woeste structuur gevormd. Tijdens de wandeling zelf wisselen dode sparren, jong bos, vlonderpaadjes door moerassige grond, brugjes over kabbelend water en heide zich af. 

Oderteich wandeling beekje, add-active
Oderteich in Harz vlonderpad, add-active

De wandelroute zelf is eenvoudig en goed aangegeven. Verdwalen is vrijwel onmogelijk aangezien je maar één pad kan volgen rond het meer. En net zoals andere plaatsen in Harz, kan je ook hier je wandelstempel verzamelen. Lees hier alles over de Harz wandelstempels.

Zwemmen in de Oderteich

Heerlijk om na een wandeling af te koelen in het water! Ook hier in de Oderteich is dit gelukkig toegelaten. Meer nog, er is voldoende plaats om te liggen. Neem die zwemkledij en waterschoentjes dus zeker mee! Helaas is de weg naar de badplaats niet geschikt met een kinderwagen. Al is het niet ver wandelen vanaf de gratis parking, net voorbij de brug. 

Oderteich Harz, add-active

Wat opvalt na het zwemmen is het roestbruine water dat op je lichaam blijft ‘plakken’. Dit heeft niets te maken met watervervuiling. De bruine kleur komt door de heidegebieden waar de Oder en Rotenteich in ontspringen.

Tip: er zijn geen restaurants of bars in de omgeving. Maak dus gebruik van de badplaats om je lunch te nuttigen.

Wandelgidsen en reisboeken

Rother Wandelgids Harz

Meer wandelroutes staan in de Rother wandelgids Harz. Met heldere routebeschrijvingen en gedetailleerde kaarten. 

Bekijk de Rother wandelgids Harz hier

Facebook
Pinterest
Twitter

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!