Mijn avontuur op de Mullerthal Trail; langs Luxemburgs klein Zwitserland.

Mullerthal Trail Luxemburg
Reizen

In deze blog neem ik jullie mee naar de Mullerthal Trail. Een verbluffende wandelroute langs Luxemburgs klein Zwitserland. Bekend voor zijn bizarre rotsen en kloven, bossen en watervallen. De Mullerthal Trail is in totaal 112 km. Ik kies voor een 2-daagse wandeling langs route 2.


Locatie: Mullerthal, Luxemburg

Afstand: 38 km (route 2)

Vertrek- en eindpunt: Echternach, parking Trooskneppchen

Bewegwijzering: Rode ‘M’

Wat is de Mullerthal Trail?

De Mullerthal Trail is een netwerk van wandelpaden die door de Mullerthal-regio in Luxemburg slingert. Er zijn 3 grote lussen van elk +/- 40 km. En daarnaast heb je nog kleinere ‘ExtraTouren’. Ik ga straks dieper in op route 2. Route 2 is een van de meest populaire routes met spectaculaire rotsformaties.

Hoe lang is de Mullerthal Trail?

De hele Mullerthal Trail is ongeveer 112 km lang, maar geen zorgen, ik ga me hier richten op route 2 van 38 km. 

Afhankelijk van je tijd en interesse is het mogelijk om langere of kortere wandelroutes te volgen. Bekijk alle lussen op de site mullerthal-trail.lu

Hoe kan ik de Mullerthal Trail bereiken?

Om Route 2 van de Mullerthal Trail te bereiken, start je vanuit Echternach. Ook wel bekend van de processie van Echternach (maar laten we deze wandeling minder chaotisch verlopen). Echternach is te bereiken met het openbaar vervoer en heeft ook parkeermogelijkheden voor degene die met de auto komen.

Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis! Er zijn voldoende buslijnen en haltes langs de 3 routes van de Mullerthal Trail. Meer info over de mobiliteit hier.

Zijn er kampeermogelijkheden of accommodaties in de buurt van de Mullerthal Trail?

Er zijn verschillende accommodaties in de buurt van de Mullerthal Trail; campings, hotels, B&B’s, …


Wij verblijven in Camping La Pinede, in Consdorf. En kiezen voor een huisje, uiteraard is ook de tent een optie. Om te vermijden dat we de eerste dag met al ons eten en drinken moeten sleuren, boeken we hier 2 nachten. Consdorf ligt perfect in het midden van de route, dus vertrekken we ‘s ochtends – na de eerste overnachting – met de auto naar het startpunt in Echternach. Daar laten we onze auto 2 dagen staan.

Wat is de beste tijd om de Mullerthal Trail te bezoeken?

Altijd! 😉 Al bieden de lente en de herfst over het algemeen aangenaam wandelweer. In de lente bloeien de bossen tot leven, terwijl de herfst een kleurrijk spektakel biedt.

Is de Mullerthal Trail geschikt voor beginners?

Ja, de Mullerthal Trail is geschikt voor wandelaars van verschillende niveaus. Route 2 kan enige fysieke inspanning vergen, maar met een gematigde conditie en de juiste uitrusting kun je deze uitdaging aan. Neem de tijd en geniet van het uitzicht.

De Mullerthal Trail routebeschrijving

We starten in Echternach, maar niet in het centrum. We slaan het eerste continu stijgende stuk vanuit het centrum over en parkeren direct tegen de rand van het bos. Aan parking Trooskneppchen. Het is 9u en het is momenteel nog rustig op de parking. 

De rode ‘M’ duidt onze route aan. Al snel bereiken we de eerste bijzondere rotsformaties, de Trooskneppchen. De liefhebbers bereiken na een korte klim een uitzichtpunt over de stad Echternach. 

We wandelen verder richting Berfdorf naar de Wollefsschlucht, een toevluchtsoord voor wolven (vroeger toch), de Perekop, Huel Lee (een grot waar vroeger de molenstenen voor deze streek werden gebroken) en het amfitheater. Het amfitheater gebruiken ze vandaag de dag nog.

Het eerste (bijna verlaten) dorpje; Berdorf. Ook bekend voor zijn Berdorfer kaas. Al hebben we hier niet van kunnen proeven. En wandelen weer verder door het idyllische bosgebied Schnellert naar het dorp Müllerthal. Hier merken we pas op hoe populair de regio is bij toeristen. 

Een beetje later komen we bij de beroemde Schiessendëmpel, een waterval met een pittoreske stenen brug. Aangezien het voor ons hier te druk is gaan we maar weer door. Het is nu niet ver meer tot onze camping in Consdorf.  (let op: om route 2 te volgen moet je de baan over)

Na een nodige nacht slaap, zijn we weer klaar voor de volgende 20 km. De trail blijft ons verbazen, want niet veel later komen we bij een spectaculaire rotsspleet: de Kuelscheier. Er is geen weg rond, dus wandelen we door de smalle, donkere spleet. We passen er met onze rugzak nog net tussen.

Bos, rotsen en velden wisselen daarna af op het pad richting Scheidgen. Na 38 km komen we moe maar voldaan terug aan op de parking. (Stiekem blij dat we ons de wandeling naar de stad beneden hebben uitgespaard) Uiteraard verlaten we Luxemburg niet zonder ons eerst te belonen op een terrasje op het gezellige stadspleintje van Echternach.

Let op: de route is goed bewegwijzerd, al is het altijd verstandig om een gpx of wandelkaart van de Mullerthal Trail bij te hebben. Evenals de juiste uitrusting, zoals stevige wandelschoenen, voldoende water en eten (veel kom je niet tegen onderweg).

Bekijk ook de Lee-trail, een 3-daagse trektocht in Luxemburg.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!