Wandeling op en rond de Todtnauberg – Zwarte Woud (Duitsland)

Reizen

Todtnau ligt in het zuiden van het Zwarte Woud. Dit gebied herbergt de hoogste bergen van het Zwarte Woud waarvan de Todtnauberg (1021 m), de Seebuck (1448m) en de Feldberg (1493m) er maar enkele van zijn. Wij ontdekten een veelzijdige wandeling op en rond de Todtnauberg met watervallen, bossen, open gebieden en uiteraard… Todtnau!

Todtnau en Todtnauberg

Todtnau is een kleine stadje met nog geen 5000 inwoners vlak aan de Feldberg en Todtnauberg. In de zomer kan je iets eten of drinken op één van de terrasjes. Vergeet zeker ook niet de rodelbaan eens te nemen die toch heel wat hoogtemeters naar beneden maakt. Todtnau staat verder ook nog bekend om z’n wellnessmogelijkheden en de Todtnauwaterval (verder meer daarover).

Wandeling Todtnauberg

In de winter wordt Todtnau en omstreken ook regelmatig bezocht om te skiën. Dan wordt Todtnau een echt winterdorp met ongeveer 30 km aan skipistes in de nabije omgeving. Skiën in het Zwarte Woud is trouwens een pak goedkoper dan in de Alpen!

De Todtnauberg dan is 1021 meter hoog. Op deze berg alleen zijn er 13 km aan skipistes aangelegd. In de zomer is de Todtnauwaterval de grootste trekpleister. Hier valt het water 97 meter naar beneden en verder naar boven zijn er zijn nog veel kleinere watervallen.

Wandeling Todtnauberg

Wandeling op en rond de Todtnauberg

De wandeling op de Todtnauberg die we deden is 16,7 km lang met iets meer dan 600 hoogtemeters om te overwinnen. Trouwe volgers hebben misschien al gemerkt dat de hoogtemeters op mijn komootembedden niet kloppen. Dat ligt aan mijn toch wel dure Garmin Forerunner 945 die hoogtemeters dubbel telt… We deden ongeveer 4,5 uur over deze wandeling. De komootembed hieronder vat alles samen met een mooie kaart erbij.

Parkeren doe je op deze parking tussen de Todtnauberg en de Feldberg. Van daaruit volg je eerst een smal pad langs een steile richel. Je blijft eigenlijk voortdurend evenwijdig met de autoweg wandelen. Vlak voor je aankomt in Todtnau kom je nog in aan prachtig stukje natuur met een klein stroompje zeer gelijkaardig aan de Ninglinspo en de Vallée de la Hoëgne in onze Belgische Ardennen.

Wandeling Todtnauberg

In Todtnau is vooral het kleine centrum de moeite. Je kan een pauze nemen op één van de terrasjes. Als je de route verder volgt wandel je langs de St. Johannes der Täufer kerk van waaruit het sneller begint te stijgen. Nadat het ergste voorbij is ga je rechtsreeks naar het hoogtepunt van wandeling: de waterval van Todtnau. Het is meer dan logisch dat je daar een korte pauze neemt want daarna neem je enkele trappen langs de waterval naar boven. Als je alle kleinere watervallen bent gepasseerd wandel je uit het bos en even in de open ruimte nabij het dorpje Todtnauberg.

Wandeling Todtnauberg

Als je weer de bossen binnenwandelt blijf je voornamelijk langs een breed pad wandelen tot je weer terug aan de parking aankomt. Op zich was dit geen enkele minwaarde voor de wandeling. De streek is gewoonweg prachtig! Enkel het laatste stukje is nog op een smal padje.

Conclusie

Deze wandeling op en rond de Todtnauberg brengt je aan alle hoogtepunten van het gebied. Je kan genieten van een beetje cultuur, maar uiteraard heeft de natuur de bovenhand in dit prachtige deel van het Zwarte Woud. Als je een reisje plant naar het Zwarte Woud dan is deze wandeling zeker te overwegen!

Kooptip: wil jij nog veel meer van het Zwarte Woud ontdekken? Dan kan deze reisgids misschien interessant zijn voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!