Rondtrip in de Azoren: São Miguel

De Azoren staan niet direct bekend voor zijn strandvakanties en all-in hotels. Is dit wel wat je wenst tijdens je verlof? Stop dan hier met lezen. Wat mag je wel verwachten tijdens je rondtrip in de Azoren? Groene eilanden in het midden van de Atlantische oceaan vol kratermeren, ontelbaar veel uitzichtpunten, natuurlijke warmwaterbaden en watervallen.

Wij brachten een week door op het hoofdeiland Sao Miguel. Het grootste eiland van de Azoren. Wil je ook de andere eilanden ontdekken? Dan raad ik aan om minstens 2 weken te voorzien. Lees hier alvast de bezienswaardigheden in São Miguel samen met handige reistips.

De hoofdstad Ponta Delgada

Ponta Delgada is het perfecte startpunt voor een roadtrip door de Azoren, de stad ligt slecht op 5km van het vliegveld Aeroporto Joao Paulo. Ponta Delgada is de hoofdstad en ook de grootste stad van de Azoren. Al heb je met een halve dag zeker genoeg om de stad te ontdekken en boodschappen in te slaan. Tip: in het shoppingcenter Parque Atlantico is de grootste supermarkt van het eiland. Doe hier zo veel mogelijk boodschappen voor je aan je rondtrip in de Azoren start. Veel grote supermarkten zijn over de rest van het eiland niet meer te vinden.

Bezienswaardigheden in Ponta Delgada

  • Het historisch centrum is direct te herkennen aan de Portas da Cidade. De poorten op het mozaïeken plein, met zicht op de haven. 
  • Achter de poorten zie je de witte kerk Sao Sebastiao.
  • Camara Municipal of het stadshuis van Ponta Delgada
  • Altoa da Mae de Deus: Een minder gekend, maar idyllisch kerkje, vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de oceaan. 
  • Mercado da Graca: In elke stad waar ik kom moet ik de Mercado gezien hebben. Helaas waren ze dit net aan het verbouwen toen wij er waren.

Wandel zeker door de Botanische tuin Antonio Borges, vlakbij het shoppingcenter en gratis.

Arruda Pineapple plantation

Leer alles over de kleinste en beste ananas van de wereld. Tijdens je bezoek in de ananas serres staan er voldoende infoborden met telkens een QR-code naar een online pagina met nog meer uitleg. De korte tour sluit je af met een tasting van de zelfgemaakte confituur en ananas likeur. En dat allemaal gratis! Je kan hier ook heerlijk lunchen, met uiteraard ananas op het menu. De perfecte start om vanaf hier je rondtrip in de Azoren verder te zetten. Meer info op de website van ananases Arruda.

rondtrip in de azoren, Arruda Pineapple plantation, add-active

Sete Cidades

Sete Cidades is een kratermeer in het Westen van Sao Miguel. Je kan hier prachtige wandelingen maken langs ontelbaar veel uitzichtpunten over het meer. De letterlijke vertaling van Sete Cidades is 7 steden. Wat waarschijnlijk verwijst naar de 7 meertjes in de omgeving, want 7 steden zijn hier niet te vinden.

Wandelen rond Sete Cidades, PR03 SMI

De PR 03 SMI is een eenvoudige wandeling van 7,7km. Deze route start aan het uitzichtpunt Miradouro Vista do Rei (aan een verlaten hotel). Je wandelt langs de rug van de krater en naar beneden, naar het dorpje Sete Cidades. Plan deze wandeling op een heldere dag, de wolken blijven vaak in de krater hangen waardoor je soms weinig aan de uitzichtpunten hebt. Tip: bekijk het weer via de live webcams op SpotAzores.

rondtrip in de Azoren, Sete Cidades, Add-active

Miradouro do Boco do Inferno

Één van de meest gefotografeerde uitzichtpunten van de Azoren vind je aan het Boco do Inferno. Wil je alles weten over hét bekendste uitzichtpunt? En de ervaring helemaal afmaken met een prachtige wandelroute? Lees dan snel ons artikel ‘Wandeling in Sete Cidades: miradouro da Boca do Inferno’

Miradoro da Boca do inferno

Ontdek de Westkust

Ontsnap even aan het mistige weer In Sete Cidades door een mini roadtrip langs de westkust van Sao Miguel: 

  • Bekijk de ruige kustlijn vanaf Miradouro do lomba do vasco.
  • Wandel langs het strand aan Ponta dos Mosteiros.
  • Even uitrusten met een cocktail aan Sunset steve’s bar met zicht op de oceaan
  • Zie de golven kapotslaan of neem net duik in de natuurlijke warmwater bron bij Ponta da Ferraria. (Warmwaterbron is alleen doenbaar bij laag getij en een rustige zee)
  • Eet de beste pizza in Sole Mio restaurant.

Salto do Cabrito

De waterval zelf is zeer mooi, helaas voor ons waren ze hier net aan het werken. En net naast de waterval is een water centrale, wat veel lawaai maakt. De omgeving was dus minder idyllisch. Rij daarom niet speciaal voor deze waterval alleen naar hier, maar combineer deze stop tijdens je rit naar Lago de Fogo en Caldeira Velha. Tip: Je kan beneden parkeren aan de waterval door langs een zeer steile en smalle weg te rijden. Ik daarentegen ben niet zo’n durver in de wagen en parkeer me liever boven.  Ik wandel die 10min. wel naar beneden.

rondtrip in de Azoren, Salto do Cabrito, Add-active

Lagoa do fogo

Het mooiste en meest ongerepte kratermeer op Sao Miguel! En dat zeg ik zonder overdrijven. Lagoa do Fogo is het hoogste kratermeer in de Azoren. Het blauwgroene meer is omsloten door torenhoge groene kraterranden. Je kan met de auto tot aan het uitzichtpunt ‘Miradouro da Lagoa do Fogo’ rijden. De echte durvers wagen zich aan een wandeling naar beneden. Lees hier meer over het uitzichtpunt en de wandeling in Lagoa do Fogo.

rondtrip in de Azoren, Lagoa do fogo, Add-active

Natuurlijke warmwaterbaden van Caldeira Velha

Ontspan je spieren na de intensieve hike aan Lagoa do Fogo in de warmwaterbaden van Caldeira Velha. Ik heb al veel natuurlijke warmwaterbaden bezocht in verschillende landen, maar nog nooit in zo’n prachtige omgeving als hier. Zwem onder een warme waterval omgeven door palmen, dit is het échte tropische zwemparadijs.

Er is voldoende parking aan de inkom. Toegang voor het park en de baden is 8 euro. Er zijn kleedkamers beschikbaar. Hou rekening met de tijdsloten van max. 1 uur, om te grote drukte in de baden te vermijden.

rondtrip in de Azoren, Caldeira Velha, Add-active

Cha Gorreana

Op de Azoren bevinden zich de enige theeplantages in heel Europa! De Theeplantage Cha Gorreana aan de noordkust is vrij en gratis te bezoeken. Wandel door de uitgestrekte plantage en sluit je bezoek af met een tour doorheen de fabriek.

rondtrip in de Azoren, Cha Gorreana, Add-active

Furnas

A terra Nostra Garden

Er zijn 2 redenen waarom je dit park zeker moet bezoeken. Het is de mooiste tuin – of zeg maar park – met de meest exclusieve plantensoorten in heel de Azoren. Je kan hier uren rondwandelen én vrij gebruikmaken van het warmwaterbad en de natuurlijke jacuzzi’s van zo’n 35-40°C. Het water heeft zijn vreemde roestbruine kleur te ‘danken’ aan het ijzerhoudend water. Tip: Draag geen witte zwemkledij of een witte handdoek want het water geeft helaas wel plekken op je kledij. 

rondtrip in de Azoren, A terra Nostra Garden in Furnas, Add-active

Duurzaam Walvissen spotten Azoren

Ik moet toegeven dat ik twijfels had over deze activiteit. Dieren ‘gebruiken’ of zelf misbruiken voor toerisme, ik ben er geen fan van! Je leest vaak verhalen over walvissen en dolfijnen die worden nagejaagd door tientallen boten en tot gevolg dus stress krijgen. 

Gelukkig zijn er ook meer duurzame walvisexcursies. Zo is er Terra Azul in Vila franca do Campo. Geen 10 grote boten hier, slechts 2 rubberen bootjes met max. 12 personen. Je start met een uitgebreide intro over: de goede doelen die ze ondersteunen, de soorten dolfijnen en walvissen die hier leven en hoe zij de dieren respecteren en rekening houden met hun gedrag op ons. 

De beste periode om walvissen te spotten is april t/m mei. Wij hadden geluk, het was begin juni en we hebben niet één maar wel 6 potvissen gezien en 2 dolfijnsoorten! Helaas is dit geen garantie bij elke tour. Vanaf midden juli kan je ook gaan snorkelen op het idyllische eiland aan Vila Franco do Campo. 

Tickets kan je boeken via GetYourGuide

Proef de wereldberoemde ‘cupcakes’ in Vila Franca do Campo’

Als je in Vila Franca do Campo bent, vergeet dan zeker niet te stoppen bij Queijadas do Morgado. Proef van hun wereldberoemde Queijadas of ook Bole Levedo genoemd. Dit is een soort eenvoudige cupcake van bloem, suiker en eieren. Alleen hier hebben ze nog het echte originele recept. De originele Queijadas zijn te herkennen aan het typische papiertje.

Waterval Salto do Prego

De meeste watervallen in Sao Miguel zijn te bezichtigen op het Noorden van het eiland. Wij maakten een wandeling van 6km naar Salto do Prego, via de Faial da Terra route. Een eenvoudige wandeling, al is het wel weer even stijgen (100m stijgen op 3km). Sta boven aan de basis van de waterval of neem een frisse duik onder de waterval.

Lees de volledige wandelroute naar Salto do Prego hier.

Praktische tips voor je rondtrip in de Azoren

Auto huren in de Azoren

In de Azoren is het aan te raden een auto te huren. Boek deze zo vroeg mogelijk om de prijs laag te houden. Rijden is hier geen probleem, de wegen zijn goed aangelegd, er zijn voldoende parkeerplaatsen en geen (of weinig) agressieve chauffeurs. Wij huurden onze auto via sunny cars, en betaalden nog geen 110 euro voor 6 dagen. Sunny cars dekt meteen de verzekeringen en 2 bestuurders. (wat bij veel verhuurders extra bijbetalen is)

Rechtstreekse vlucht Azoren

Tot zover ik weet is er maar 1 maatschappij die rechtstreeks van Brussel naar  Sao Miguel, Azoren vliegt en dat is Tui. Bij een andere vliegmaatschappij moet je overstappen op het vaste land in Portugal. Tui vliegt elke maandag heen en terug.

Wat is de beste tijd om naar de Azoren te gaan?

Eerlijk is eerlijk, het weer is hier onvoorspelbaar. Vandaag heb je 25 graden en morgen wandel je weer in de mist. Dat werd ons meteen ook duidelijk gemaakt bij de 3 pogingen om te landen. Een moeilijke landing kan door grillige weer in het midden van de oceaan wel vaker voorkomen. 

Echt koud wordt het daarentegen nooit, in de winter zakt de temperatuur zelden onder de 10 graden. In de zomer zal het dan weer niet snel boven de 25 graden stijgen, maar valt er wat minder regen. De beste reistijd voor je rondtrip in de Azoren is daarom van april tot september. Kom je specifiek naar de Azoren om walvissen te spotten? dan is mei de beste maand. Ook in de zomer heb je kans om walvissen en dolfijnen te zien. 

Tip: In de Azoren kan het weer elk uur en zelf in elke hoek van het eiland anders zijn. Check daarom live het weer via camera’s op het hele eiland. Zie SpotAzores, ook handig om de app te downloaden. 

Wandelgidsen en reisboeken

ANWB Ontdek Azoren

Ik ben fan van de ANWB reisgidsen, ook voor de Azoren. Ontdek nog meer over de Azoren samen met praktische tips en bestel hem snel.

Bekijk de ANWB ontdek reisgids Azoren hier

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!