Wandelen op de Etna

Reizen

De Etna is met z’n 3357 meter hoogte de hoogste vulkaan van het Europese vasteland (Pico del Teide op Tenerife is 3718 meter hoog). Ongetwijfeld is het wel de meest actieve vulkaan van Europa. Desondanks is het perfect mogelijk om deze voortdurend veranderende locatie te bezoeken. In dit artikel beschrijf ik hoe ik de wandeling heb ervaren en waar je op moet letten als je ook wil gaan. Gaan wandelen op de Etna was voor mij het hoogtepunt van de reis!

Hoe kan je de Etna verkennen?

Er zijn veel organisaties die gegidste tochten aanbieden op TripAdvisor of Viator. In principe is het verplicht om met een gids naar de hogere delen van de vulkaan te gaan. In de winter zijn de mogelijkheden wel wat beperkter. Desondanks zijn wij in november 2021 met deze gids gaan wandelen op het zuidelijk deel van de Etna. Het plan werd door het weer en de vulkanische activiteit de dagen ervoor wel een paar keer gewijzigd. In de zomer zal dat wel wat beter zijn.

wandelen op de Etna

Onze gids was in elk geval dik in orde. Aangezien hij eigenlijk ook een wetenschapper is kon je hem alles vragen over de Etna en vulkanen in het algemeen. We gingen via de zuidkant van de Etna naar boven via de kabelbaan van 1923 hoogtemeters tot 2500 hoogtemeters. Je geraakt gemakkelijk met een gewone wagen tot aan de kabelbaan.

Via de noordkant geraak je ook op de Etna, maar dat was op die dag niet mogelijk door de vulkanische activiteiten. Diezelfde vulkanische activiteiten zorgen er ook voor dat je niet helemaal tot aan de top mag komen. Wij klommen nog tot een goeie 2800 meter. De gehele tour duurde ongeveer 6 uur.

wandelen op de Etna

Als je eens wat opzoekwerk doet zal je snel merken dat je via verschillende manieren de Etna kan bezoeken. 4×4 trucks kunnen je ook heel hoog brengen als je minder graag wandelt. De prijzen liggen meestal tussen de 40 en 120 euro, al dan niet inclusief kabellift (30 euro). Er is dus voor iedereen wel een alternatief beschikbaar. Of je nu wil wandelen op de Etna, of de ervaring liever minder sportief wil.

Hoe was onze ervaring?

Onze verkenning van de Etna was midden november 2021. Door hevige neerslag de week ervoor lag er zeer veel sneeuw op de Etna. We hadden dus geluk! Ook omdat het die dag goed meeviel met de bewolking.

wandelen op de Etna

Onze gids sprak vloeiend Engels en Frans dus wij als Belgen konden niks missen. Het was duidelijk dat hij enorm gepassioneerd was door zijn werk en de vulkaan. Ik werd er zelfs een beetje jaloers van. Hij kende de vulkaan als zijn broekzak.

Onze trip was één met redelijk wat wandelen. 300 hoogtemeters stijgen in de sneeuw met minder zuurstof in de lucht was voor sommigen zwaarder dan verwacht. Gelukkig werd er genoeg gewacht en gepauzeerd zodat iedereen kon genieten van een wonderlijke omgeving die nog voortdurend aan het veranderen is. Vooral het uitzicht op de zuid-oostkrater en de rokende hoofdkrater was adembenemend!

De afdaling terug naar de kabelbaan was ook heel leuk omdat we al huppelend in de diepe sneeuw snel naar beneden konden gaan. Dergelijke manier van afdalen had ik ook gedaan in de as van Pico do Fogo. Superleuk!

wandelen op de Etna

Conclusie

Voor ons was de verkenning van de Etna het hoogtepunt van onze reis op Sicilië. Wandelen op de Etna is een absolute aanrader voor iedereen die eens wat meer wil weten en voelen over de vulkaan die regelmatig op onze nieuwsuitzendingen genoemd wordt.

wandelen op de Etna

Geboeid geraakt door Sicilië? Je kan op deze site nog veel info vinden over wandelen in Sicilië, maar deze reisgids gaat verder dan wat Add-active in gespecialiseerd is.

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!