ReizenReizen

De stratovulkaan ‘Pico Do Fogo’ is de hoogste berg van Kaapverdië. De vulkaan kijkt met z’n 2829 meter hoogte uit op een prachtige (en bijna apocalyptische) omgeving. Als je de vulkaan aanschouwt lijkt hij getekend te zijn door een kinderhand. Veel typischer kan een vulkaan er niet uit zien.

De beklimming van Pico Do Fogo

De laatste uitbarsting van Pico Do Fogo dateert van 2014. Onze verblijfplaats was gebouwd op een lavaveld dat het dorpje (Cha Das Caldeiras) toen verwoestte. Hoewel we ondertussen 5 jaar verder zijn, gaf de vloer nog veel warmte af. Buiten koelde het dan wel snel af (we zaten op 1700 meter hoogte) maar alle ramen bleven open staan om de warmte af te voeren.

De beklimming van Pico Do Fogo mag je enkel doen met een gids. De gidsen kan je gemakkelijk een dag op voorhand regelen ter plaatse. Omdat we met 12 waren, vroegen we 2 gidsen. Houd er rekening met je met de Engelse taal niet goed kan communiceren in Kaapverdië. Portugees is de lokale taal, maar met Spaans en Frans kan je jezelf al een heel pak verstaanbaarder maken.

De beklimming van Pico Do Fogo

De lastigheid van de beklimming gaat zoals de vorm van de vulkaan: in het begin geleidelijk aan maar hoe hoger je komt, hoe steiler en rotsachtiger het wordt. Iedere keer dat je weg kijkt van de vulkaan wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Na een goeie 1100 hoogtemeters (4 tot 7 uur wandelen) ben je aan de krater waar je af en toe nog wat rook uit ziet komen. Bijgevolg kan je nog zwavel ruiken aan de krater. De beklimming op zich heeft weinig technische moeilijkheden. Om hem op een degelijk tempo te beklimmen beschik je wel best over een goed uithoudingsvermogen.

Maar het leukste deel moet dan nog komen. Het eerste deel van de afdeling gaat nog via rotsachtig gebied met veel losse stenen (hier moet je toch een beetje opletten). Eenmaal je de rotsachtige zone voorbij bent, kan je al springend in het as tot beneden huppelen. Een heel leuke ervaring die uitnodigt om kunstjes te doen zoals achteruit lopen en verre sprongen maken. Een rustpauze in het zachte as in de zon is ook een aanrader. Ondertussen kan je genieten van het uitzicht!

De beklimming van Pico Do Fogo
De krater

Als de beklimming van Pico Do Fogo je wat te zwaar lijkt, zijn er nog allerlei andere wandelingen in het nationaal park. De lokale gidsen nemen je met plezier mee doorheen deze prachtige locatie. Je kan o.a. de krater bezoeken waar de laatste uitbarsting plaatsvond. Probeer zeker ook de lokale wijnen te proeven als je er bent.

De beklimming van Pico Do Fogo

Wandelaars die Kaapverdië bezoeken laten dit eiland vaak links liggen om voornamelijk Santo Antão te bezoeken. Ik raad aan om Fogo ook in de planning te voorzien want het zou zonde zijn om deze unieke plaats te missen. De foto’s spreken boekdelen! Je kan er geraken via een binnenlandse vlucht of met de boot vanaf andere eilanden. Wij zijn er geraakt via Santiago. Bij vragen kan je hieronder reageren of mij contacteren via de contactpagina.

Ga je ook naar Santo Antão? Dan zullen de artikelen over de kustwandeling van Tarrafal naar Monte Trigo en de kustwandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha je misschien ook interesseren!