Santo Antão: kustwandeling van Tarrafal naar Monte Trigo

ReizenReizen

Het bekendste eiland van Kaapverdië is Santo Antão, het 2de grootste eiland van het land. Dit eiland wordt met al zijn facetten beschouwd als een echt wandelparadijs. Je hebt er dorre plaatsen waar niets groeit, maar ook groene en levendige gebieden. Dit artikel gaat over de kustwandeling van Tarrafal naar Monte Trigo. Deze wandeling kan je doen in het droge gebied van Santo Antão.

Santo Antão tarrafal

Onze uitvalsbasis was ‘Guest House Vista Tarrafal‘ in Tarrafal, een ideale vertrekplaats voor deze hike. Tarrafal is alleen bereikbaar met de auto via een hobbelige route vanuit Porto Novo. Al snel blijkt dus dat het echt wel een afgelegen dorp is. Ze waren wel bezig met het aanleggen van een nieuwe weg, dus binnenkort zal de verbinding naar Tarrafal beter worden. Monte Trigo is alleen bereikbaar via 2 hikingtrails en met de boot, dus dit dorpje is zelf nog meer afgelegen dan Tarrafal.

Santo Antão tarrafal

Vanuit Tarrafal is het ongeveer 12 km wandelen langs de kust naar Monte Trigo. Je zal er ongeveer 4 uur mee bezig zijn en ongeveer 600 hoogtemeters moeten overwinnen. In het begin en aan het einde zijn de paden nog goed onderhouden, maar meer in het midden van de hike is het pad slecht onderhouden. Na ongeveer 2/3 van de route kom je op een plaats waar je volgens de geschreven gidsen kunt afdalen naar een strandje. Ik had even geprobeerd om al zittend af te dalen. Ik had waarschijnlijk wel beneden geraakt, maar ik had eigenlijk geen idee hoe ik ooit terug naar boven ging komen met al die losse stenen.

Santo Antão tarrafal
Proberen af te dalen naar het zwarte strand

Tijdens de wandeling volg je de kust. Je wandelt eigenlijk de hele tijd op en in de kliffen. Alleen in Tarrafel en Monte Trigo kan je het water terug aanraken. Tijdens groot deel van de wandeling heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan ‘Topo Da Coroa’. Deze vulkaan kan je blijkbaar beklimmen tijdens een 12 uur durende tocht. De wandeling is goed te doen als je een goede conditie hebt, maar neem zeker genoeg water mee. Het gaat altijd omhoog of omlaag.

Eenmaal aangekomen in Monte Trigo kan je gerust iets drinken of eten in de lokale cafés en restaurantjes, maar veel keuze heb je uiteraard niet. Als je nog niet moe bent, kan je dezelfde weg terug nemen, maar wij namen een bootje terug naar Tarrafal. Tijdens de boottocht kan je goed zien waar je hebt gewandeld, en heb je ook een mooi uitzicht op de kliffen gemaakt van vulkanische rotsen.

Santo Antão tarrafal

Als je op Santo Antão bent is het zeker de moeite om deze hike eens te doen. Dit droge stuk zorgt voor een mooie afwisseling met de groene stukken aan de oostkant van het eiland. Dor en droog klinkt misschien minder interessant dan groen en vochtig, maar ik heb al meermaals mogen ondervinden hoe prachtig deze droge vulkanische gebieden kunnen zijn. Ik heb trouwens ook een artikel geschreven over een kustwandeling aan de oostkant van het eiland: kustwandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha.

Als je van plan bent om naar Kaapverdië te gaan, lees dan zeker ook volgend artikel: de beklimming van Pico Do Fogo.

Facebook
Pinterest
Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!