Santo Antão: kustwandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha

ReizenReizen

Kustwandelingen zijn hip in Santo Antão. Dit kon je al te weten komen in mijn artikel over de kustwandeling van Tarrafal naar Monte Trigo, maar er is nog één bekende kustwandeling in Santo Antão. De kustwandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha (of omgekeerd) is zeker ook de moeite en heeft zelfs nog meer variatie. Tijdens deze wandeling loop je in eerste instantie langs de kust, maar kom je plots in een ongelofelijke groene oase terecht die je nooit meer zal vergeten voor de rest van je leven. Kom hieronder alles te weten!

Ponta do Sol naar Cruzinha

De cijfers van de wandeling

De wandeling is 13,5 km lang. Je kan kiezen om te beginnen in Ponta do Sol of in Cruzinha. Wij verbleven in Ponta do Sol dus we hadden ons verplaatst naar Cruzinha om terug te wandelen naar ons verblijf. Het zwaarste aan deze wandeling zijn de hoogtemeters: er moeten meer dan 1500 hoogtemeters overwonnen worden. De wandeling gaat eigenlijk voortdurend op en neer. Je bent dus best in een degelijke conditie, of je voorziet voldoende tijd voor deze wandeling. Je zal er snel 4 à 5 uur over doen inclusief een pauze in het prachtige en groene Fontainhas.

Ponta do Sol naar Cruzinha
Ziet er toch wel steil uit…

De kruisweg

De route van de wandeling lijkt identiek aan die van Tarrafal naar Monte Trigo. Je loopt dus op en in de kliffen gemaakt uit vulkanisch gesteente. Er zijn wel meer plaatsjes om iets te drinken, en je ziet ook regelmatig groenere stukken. Ook merk je wel snel dat de wandeling een stuk lastiger is, en als je denkt dat het niet veel lastiger meer kan, kom je plots aan de “kruisweg”. Dit is een lang en steil oplopend stuk waar je regelmatig een onderdeel van de bijbelse kruisweg van Jezus ziet uitgebeeld staan. Ik had er eerlijk gezegd niet veel van gezien omdat ik daar een race deed om als eerste boven te raken (waar ik uiteraard met glans was in geslaagd). Je moet de kruisweg trouwens alleen omhoog doen als je de route neemt vertrekkende vanaf Cruzinha, maar er zijn nog meer dan genoeg steile stukken om je hartslag de hoogte in te jagen.

Ponta do Sol naar Cruzinha

Fontainhas en Bar Tchù

Op een bepaald moment brengt de wandeling je dan toch even weg van de kust en kom je terecht in een groene oase waar er enkele dorpjes liggen. Het regent niet veel in Santo Antão, maar er hangen wel regelmatig wolken die botsten tegen bergen. Vooral in de valleien zoals Fontainhas zorgt dat voor een toevoer van water. Het resultaat is een plaats dat lijkt op een paradijs. Met woorden kan ik niet omschrijven hoe prachtig deze plaatsen zijn. Ik kan alleen maar aanraden om er zelf naartoe te gaan, of jezelf te troosten met mijn foto.

Ponta do Sol naar Cruzinha

In dit groen paradijs kom je ook nog een klein cafeetje tegen: Bar Tchù, een rustplaats voor veel wandelaar die er passeren. Tchù is de eigenaar en heeft heel veel energie. Elk moment waarop hij even niet moet werken staat hij te dansen. En het trapje naar boven rent hij iedere keer op i.p.v. te wandelen. De buurvrouw ziet er streng uit, maar geniet met volle teugen van de bezoekers en maakt deel uit van het volledige plaatje. Omdat ik zoveel liefde voelde in en voor dit cafeetje, ben ik er zelfs 2 keer naartoe gegaan. Van de hele reis naar Kaapverdië was dit één van mijn meest memorabele ervaringen!

Ponta do Sol naar Cruzinha

De kustwandeling van Ponta do Sol naar Cruzinha is dus een must voor elke wandelaar die Santo Antão bezoekt. Geniet van de prachtige kusten en de groene oase. Blaas even uit bij Bar Tchù of een ander cafeetje op de route. Deze wandeling was mij het meest bijgebleven van alle wandelingen die ik deed in Kaapverdië. Hou er wel rekening mee dat er onderweg enkele pittige stukken zijn.

Als je van plan bent om naar Kaapverdië te gaan, lees dan zeker ook volgend artikel: de beklimming van Pico Do Fogo.

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!