Wat te doen in centraal Portugal: de mooiste plekken om te bezoeken.

ReizenReizen

In het centrum van Portugal kan je veel verborgen en helaas ook vaak bijna verlaten dorpjes terugvinden. Dit zijn vaak vredige en rustige plekjes om te bezoeken. Maar dat is niet altijd het geval geweest. De dorpen hoog in de bergen hadden vroeger als doel het nabijgelegen land te beschermen. Zet een stap terug in de tijd en bezoek de meest bijzondere dorpjes in centraal Portugal.

Monsanto

Monsanto is genomineerd als het meest authentieke dorpje in Portugal. Het is een bizar dorpje waar de kleine huisjes wel geplet lijken tussen enorme rotsen.

Monsanto, Portugal

Wij hebben dit dorpje bezocht tijdens onze rondreis door Centraal Portugal in de zomervakantie. Het was snikheet – zo’n 40 graden – en door deze extreme hitte leek het alsof ik zelf net van een veldslag kwam. Net zoals de Romeinen, Moren en Tempeliers hier enkele eeuwen geleden. Het zijn dan uiteindelijk de Tempelieren die hier ook het kasteel van Monsanto hebben gebouwd. En zoals Olaf van de film ‘Frozen’ zou zeggen. ‘Gelukkig was elke stap in dit dorpje het waard om voor te smelten’ 😉

Tip: de beste tijd om te reizen in Portugal is de lente of de herfst. Wanneer het niet zo heet is al de zomermaanden.

Wat te doen in centraal Portugal

Castelo Novo

Dit kasteel, gebouwd in de 12e eeuw, heeft de naam ‘Novo’ of ‘Nieuw’ meegekregen omdat er eigenlijk al een ouder kasteel in het dorpje was. Helaas is deze tijdens een aardbeving in 1755 enorm beschadigd.

Castelo Novo, wat te doen Portugal

Naast het kasteel waan je je hier ook in de straatjes nog in de Romeinse rijk. Je kan hier nog prachtige villa’s terugvinden van de aristocraten die hier leefden en barokke fonteinen. Helaas is ook dit dorpje zo goed als verlaten, ik denk dat we hier letterlijk één andere persoon zijn tegengekomen. En dat was de persoon die in het informatiecentrum bij de ingang van het kasteel werkte.

Tip: net voor het dorpje is een natuurlijk zwembad waar je je jezelf nog even kan verfrissen.

Piodao

Dit betoverend dorpje is mijn favoriet! Ondanks dat het eigenlijk geen heldhaftige  verhalen te vertellen heeft. Het is gekend voor zijn schoonheid en de locatie in de bergen van Serra do acor. Het is misschien omdat dit dorpje net zo geïsoleerd is dat het ook intact is gebleven.

Piodao, bezienswaardigheden portugal

Je kan je auto parkeren aan ‘Foz d’egua’ en langs de leisteen huisjes, die typisch zijn voor dit dorpje, naar boven wandelen. De totale afstand van deze wandeling is zo’n 2,8 km. En onderweg kan je een verfrissende duik nemen op deze idyllische plek. 

Loriga river beach

Deze hoort misschien iets minder thuis in een artikel over de mooiste dorpjes van Portugal. Maar ik moet dit plekje toch vermelden! Loriga River beach bevindt zich in het Serra da Estrela natuurgebied in centraal Portugal. Je kan hier een verfrissende duik nemen in de natuurlijke turquoise baden met de bergen op de achtergrond. Het heeft zelf een natuurlijke ‘infinity pool’, daar kan toch geen enkel hotel tegen op!

Loriga river beach, portugal

Aveiro

Aveiro, het kleine Venetië in Portugal. Een klein stadje vol kleurrijke huisjes en kanalen. En – net zoals in Venetië- kan je ook hier in een prachtig gedecoreerde gondel de stad verkennen.  De gondels in Aveiro worden eigenlijk ‘Moliceiros’ genoemd.

Aveiro
Portugal waar op vakantie

Wil je meer weten over Portugal? Lees dan zeker ook onze blog ‘Sintra, een dag in het betoverende stadje van Portugal.’

Kooptip: Wil jij meer ontdekken van Portugal? Dan is deze reisgids misschien iets voor jou!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!