De beklimming van de Mittagsspitze

ReizenReizen

Het laatste wapenfeit van mijn soloreis in Oostenrijk was de beklimming van de Mittagsspitze in de regio Vorarlberg (aan de grens met Zwitserland). Vanaf het hotel waar ik verbleef kon ik een mooie bergtop zien in de zon. Toen bleek dat dat topje kon beklommen worden stond het plan voor de dag erna vast. Ik kan al verklappen dat het een korte, maar zeer pittige beklimming is met een stukje klauteren op het einde. Krijg je het ook al warm? Dan kan je hieronder meer te weten komen over de beklimming van de Mittagsspitze zoals ik het heb gedaan.

Beklimming Mittagsspitze
Hij was mij aan het roepen…

De feiten over de beklimming van de Mittagsspitze (2168 m)

Ik verbleef vlak bij het stuwbekken van Latschau. Van daaruit reed ik naar Berggasthof Grabs en parkeerde ik mijn wagen daar in de buurt. Ik heb zelf een GPX route samengesteld die je hieronder kan downloaden. Als je de bordjes volgt zal je een groot stuk op een breed pad blijven wandelen en dat vond ik dan weer jammer. Dat breed pad heb ik voorzien om terug af te dalen, want het stuk dat ik naar boven deed leek mij soms gevaarlijk om af te dalen. Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe je het exact wil doen.

Deze hike is slechts een kleine 6 km lang en er moeten 800 hoogtemeters overwonnen worden. Er worden dus 800 hoogtemeters afgelegd over 3 km! Deze hike is dus niet te onderschatten en zeer steil. Ik had wandelstokken mee en die kon ik regelmatig goed gebruiken. Zeker tijdens de afdaling door de bossen.

Beklimming Mittagsspitze

Je wandelt eerst door een open gebied voordat je de bossen induikt. Je komt op een bepaald moment aan het breed houthakkerspad. Van daaruit moet je goed kijken naar de GPX want vanaf dat punt volgt de GPX niet meer de bordjes. In plaats van het breed pad te volgen duik je dan de bossen in en hoe verder je bent, hoe meer je terug in open vlakte komt. De top begin je dan te zien in de verte en eenmaal je aan de rots bent, begint het klauterwerk. Uiteraard goed opletten tijdens het klimmen met handen en voeten! Je bent misschien dan ook best niet alleen. Ik had het geluk dat er 3 locals net ook begonnen met klauteren.

De afdaling brengt je dan richting het brede pad, en je komt zelf een kleine boerderij tegen waar ze taart en drank verkopen (net waar het brede pad begint). Het brede pad brengt je dan terug naar de plaats waar je eerder de keuze had om de GPX te volgen, of de bordjes te volgen. Je kan dus eigenlijk ook zonder de GPX de beklimming doen.

Beklimming Mittagsspitze

Wat vond ik van deze beklimming?

Ik had net ervoor de beklimming van de Pihapper en de Mallnock-Alpinrunde al succesvol afgerond. Daardoor had ik gelukkig al heel wat conditie kunnen opbouwen. Deze beklimming was de kortste van de 3, maar wel de steilste. Regelmatig moest ik dus wel eens stoppen om terug op adem te komen. Gelukkig zag ik op een bepaald moment de top al in de verte en dat gaf ook wel moed. Ik was blij dat ik niet alleen naar boven moest klauteren, ook al valt het eigenlijk wel mee. Die stukjes klauteren doe ik sowieso altijd heel graag. Een beetje gezelschap kan natuurlijk nooit kwaad tijdens zo een heuse onderneming.

Beklimming Mittagsspitze

De afdaling was dan in elk geval een verademing. Een taartje en een biertje bij Alpilaalpe was meer dan aangenaam (zeker met het prachtig uitzicht erbij). Het brede pad was vanaf dat punt dan ook wel eens welkom. Het stuk dan terug afdalen in het bos was een beetje gevaarlijker, maar door het brede pad te nemen waren de gevaarlijkste stukken vermeden.

En niet onbelangrijk: de beklimming van de Mittagsspitze trakteert je op mooie vergezichten. Meermaals stond ik stil om te genieten van het uitzicht en de natuur rondom mij (en natuurlijk ook om uit te blazen). Ik weet natuurlijk niet of we iets anders hoeven te verwachten van Oostenrijk. De hele reis stond ik meermaals perplex te kijken naar de bergen rondom mij. Jammer genoeg was het tijdens deze hike wel bewolkt. Ik was maar enkele mensen tegengekomen, dus ik vermoed je tijdens mooier weer ook geen massa zal treffen.

Conclusie

Heb je een goede conditie en een beetje ervaring met bergwandelen (of je hebt iemand bij je met ervaring), dan is de beklimming van de Mittagsspitze zeker de moeite waard. Verwacht niet het snel vooruit zal gaan, maar moet dat dan? De prachtige omgeving maakt het uitblazen aangenaam. En vergeet niet om er onderweg nog één (of meer) op te drinken! Onder de foto vind je nog een filmpje van de volledige reis, en een handige reisgids.

Wil je Oostenrijk volledig verkennen? Kijk dan eens of deze complete (online) reisgids misschien iets voor jou is!

Facebook
Pinterest
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!