De Mallnock-Alpinrunde

ReizenReizen

Karinthië mocht uiteraard niet ontbreken tijdens mijn soloreis naar Oostenrijk. Terwijl ik thuis nog volop aan het voorbereiden was bleek al snel dat de nock/art wandelroutes blijkbaar wel populair zijn. Omdat ik toch wel hou van een stevige hike had ik uiteindelijk gekozen voor de Mallnock-Alpinrunde. Deze route houdt eigenlijk in dat je de beklimming doet van de Klomnock, en de top van de Mallnock er ook nog bij neemt. Kom hier meer te weten over deze stevige hike die je beloont op een prachtig uitzicht over het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge.

Mallnock-Alpinrunde

De feiten

De Mallnock-Alpinrunde gaat volledig door het Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. De PDF of de GPX kan je hier downloaden, maar als je de bordjes volgt richting de Klomnock en daarna richting de Mallnock, dan blijf je altijd op het juiste parcours. Om het juiste padje terug naar beneden te nemen moet je wel even opletten en goed controleren. Na de Mallnock kom je aan soort “kruispunt” waar je de juiste afslag moet nemen. Als het echt verkeerd gaat kan je de kabellift nog naar beneden nemen. De weg daar naartoe staat wel goed aangeduid. Als je het niet ziet zitten om de 11,4 kilometer te wandelen en 1016 hoogtemeters te overwinnen, kan je trouwens diezelfde kabellift naar boven nemen. Dat scheelt al heel wat hoogtemeters. Dit werd trouwens massaal gedaan door toeristen die wel sportief zijn, maar een zware beklimming niet echt zagen zitten. Sowieso moet je parkeren aan de parking van het kabelliftstation (Parkplatz Brunnach), dus dat is weer een voordeel.

Het verloop van de Mallnock-Alpinrunde is een beetje gelijk aan die van de beklimming van de Pihapper. Eerst door de bossen en daarna kom je uit in een open vlakte met alpenweiden. Het is trouwens volledig normaal als je koeien tegenkomt. Zowel in de bossen als in de alpenweiden moest ik ze zelf heel dicht naderen, maar de brave dieren bleven zeer rustig. Ze zullen wel niet uit de weg gaan voor jou. Bij de afdaling had ik het probleem dat een deel van de route was weggespoeld. De dag ervoor had het enorm geregend. Ik moest dus met de GPS mijn eigen route maken en uiteindelijk toch een “nieuwe” wildwaterrivier oversteken. Normaal gezien zal de route wel terug hersteld zijn als jij er bent. Technisch vond ik de Mallnock-Alpinrunde niet zo moeilijk.

Mallnock-Alpinrunde

Wat vond ik van de Mallnock-Alpinrunde?

Deze hike was zeker de moeite waard omdat het uitzicht anders was dan tijdens de beklimming van de Pihapper. De bergen zagen er volledig anders uit, maar ik vond zelfs dat de bossen ook anders waren. Ik heb er in elk geval een paar van mijn mooiste foto’s getrokken. Tijdens deze beklimming kwam ik ook reeën tegen in het bos. Dat was dan eigenlijk ook het enige wildleven dat ik tegenkwam gedurende de hele reis. Het zwaarste stuk kwam er net na het stuk in de bossen. Als ik uiteindelijk bijna boven was kwam ik al snel veel meer volk tegen (daarvoor was ik nog niemand tegengekomen). Dit bleef nog zo op het stuk tussen de Klomnock en de Mallnock, maar eenmaal ik even de Mallnock passeerde en terug begon af te dalen, was ik weer helemaal alleen. Er was wel heel veel volk aanwezig omdat het mooi weer was, en omdat de kabellift de 2 bergtoppen heel toegankelijk maakt.

Mallnock-Alpinrunde

Het afdalen was in mijn geval wel wat vervelend omdat ik veel moest improviseren. Gelukkig heb ik ervaring met GPS wandelen. Het uiteindelijke doel van de afdaling was een goede plaats vinden om het water over te steken van de “nieuwe” wildwaterrivier. Laat dit jullie niet tegenhouden om deze hike ook te doen. Deze rivier was voorlopig en het pad zal wel hersteld zijn, en uiteindelijk viel het ook wel mee. Als je niet zeker bent kan je altijd eens navragen in het hotel/camping waar je overnacht.

Van de nock/art had ik eigenlijk niet zoveel gemerkt. Rond de bergtoppen kwam ik wel aanduidingen tegen zoals de bordjes hieronder, maar soms was er zelf helemaal niets te bespeuren nabij de bordjes, of vond ik het eigenlijk niet echt de moeite. Ik had daar eigenlijk toch iets meer van verwacht. Misschien is het op andere routes wat meer de moeite.

Mallnock-Alpinrunde

Conclusie

Hou je van een stevige hike die je een mooie beloning geeft? Als je in Karinthië bent hoef je dus niet meer te twijfelen: de Mallnock-Alpinrunde. Zie je het niet zitten om zo een lastige wandeling te maken? Geen probleem! De kabellift kan je naar boven brengen zodat je ook kan genieten van het prachtige uitzicht. Geniet ervan! Onder de foto vind je nog een filmpje van de volledige reis, en een handige reisgids.

Mallnock-Alpinrunde

Wil je Oostenrijk volledig verkennen? Kijk dan eens of deze complete (online) reisgids misschien iets voor jou is!

Facebook
Pinterest
Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis wandelgids: wandelen in West- en Oost-Vlaanderen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang onmiddelijk een gratis wandelgids (77 pg) over wandelingen in West- en Oost-Vlaanderen in je mailbox!